Menu
Spijkerman deelt de lakens uit

Spijkerman deelt de lakens uit

Formeel mag hij dan ondergeschikt zijn aan zijn vriend Henk ten Cate, in de praktijk werken ze vrijwel op basis van gelijkwaardigheid en deelt Hennie Spijkerman met enige regelmaat de lakens uit op het trainingsveld. Zo ook donderdagmorgen.

Hennie Spijkerman bekijkt de verrichtingen van George Ogararu en Mauro Rosales. Hennie Spijkerman bekijkt de verrichtingen van George Ogararu en Mauro Rosales.

Behalve hoofdtrainer Ten Cate schitterden ook de internationals nog door afwezigheid, de ochtend na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland, of in het geval van de Zweedse aanvaller Markus Rosenberg, tegen Liechtenstein. Bij absentie van Ten Cate coördineert Hennie Spijkerman wat er op het trainingsveld gebeurt. Hij neemt samen met mede-assistant Alfons Groenendijk en stagiair Frank de Boer de groep fitte spelers onder handen. ,,Het voordeel voor de jongens die hier de afgelopen twee weken zijn geweest, is dat we met hen gericht aan hun conditie hebben kunnen werken’’, zegt Spijkerman. ,,De jongens die weg waren, zijn alleen bezig geweest met de voorbereiding op hun wedstrijden. Dat is niet met elkaar te vergelijken.’’

Topoverleg tussen Spijkerman en aanvoerder Jaap Stam. Topoverleg tussen Spijkerman en aanvoerder Jaap Stam.

Soms bekijkt hij de training van een afstandje, observerend, inschattend wat er goed gaat en wat minder en waar nog vooruitgang te boeken valt. Dan weer overlegt hij met zijn collega's of met Jaap Stam, aanvoerder en de onbetwiste leider in de spelersgroep. Bij het begin van iedere oefening maakt Spijkerman in woord en gebaar zijn bedoelingen duidelijk aan de acht spelers die hij tot zijn beschikking heeft, zo nu en dan druk gesticulerend en met een onvervalste Zwolse tongval. In een reeks positiespelletjes is het hem vooral te doen om de balsnelheid en balaanname, zo laat hij meermalen luidkeels weten. Voetballers als Roger en Ogaruru mogen pas kort in Nederland zijn, ook tot hen weet Spijkerman moeiteloos door te dringen. En mocht dat onverhoopt een keer niet lukken, dan is er altijd nog de hulp van Frank de Boer, die de Spaanse taal na zijn periode bij FC Barcelona nog niet verleerd is.

Nicolae Mitea en Thomas Vermaelen werkten onder leiding van Laurens Ebben aan hun herstel. Nicolae Mitea en Thomas Vermaelen werkten onder leiding van Laurens Ebben aan hun herstel.

Elders werkt Fred Grim met de keepers Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar. De andere doelman Kenneth Vermeer traint niet, in aanloop naar de inhaalwedstrijd van Jong Ajax tegen Jong Sparta, vanavond in Rotterdam. Hersteltrainer Laurens Ebben heeft op het kunstgras de geblesseerden Nicolae Mitea en Thomas Vermaelen onder zijn hoede, terwijl de eveneens kwakkelende Gabri en Zdenek Grygera een apart trainingsprogramma afwerken met fysiotherapeut Frank van Deursen. ,,Ik zou vandaag eigenlijk weer met de groep meetrainen’’, vertelt Vermaelen voor hij het veld verlaat. ,,Maar terwijl de rest vrij was, heb ik gisteren gewoon getraind met Laurens, vrij pittig. Vanmorgen bleek dat dat toch een reactie heeft gegeven naar mijn achillespees, dus was het verstandiger om nog even te wachten’’, aldus de Belgische verdediger, die zijn situatie nu van dag tot dag bekijkt.
De groepstraining van vanmiddag (15.00 uur) vindt plaats in het Amsterdamse Bos. Dan zullen ook de internationals Wesley Sneijder, John Heitinga, Urby Emanuelson, Ryan Babel, Klaas Jan Huntelaar en Markus Rosenberg van de partij zijn.