Menu
Spitsenstrijd richting Klassieker

Spitsenstrijd richting Klassieker

De Klassieker tegen Feyenoord komt met rasse schreden naderbij. De strijd om een plaats aan de top van de Eredivisie barst zondagmiddag om 14:30 uur los. In de eerste competitiehelft gebruikte Frank de Boer 31 spelers. Welke elf hij bij de hervatting zal inzetten, is nu nog een vraagteken, maar de trainer heeft met de rentree van Kolbeinn Sigthórsson en Ryan Babel in de groep genoeg opties. Donderdag onderwierp hij zijn selectie aan een lange en intensieve training.

Nu Kolbeinn Sigthórsson en Ryan Babel afgelopen zondag in Brazilië hun officeuze rentree maakten in de voorhoede van Ajax, zullen zij samen met Danny Hoesen en Siem de Jong de strijd aan kunnen gaan voor een plekje als diepste spits. Óf en in welke mate zij in de kraker tegen Feyenoord al inzetbaar zijn, zal Frank de Boer vrijdag tijdens de persconferentie waarschijnlijk toelichten.

Voor de winterstop koos De Boer afwisselend voor Siem de Jong en Danny Hoesen in de spits. Laatstgenoemde debuteerde op 3 oktober 2012 in het Champions Leagueduel met Real Madrid. In zes competitieduels kwam de - net - 22-jarige Limburger tot drie doelpunten. Zijn twee jaar oudere teamgenoot Siem de Jong, aan het einde van de maand viert hij zijn 24e verjaardag, bleek uit de statistieken de meest waardevolle speler van Ajax in de eerste competitiehelft. De aanvoerder trof zeven keer doel in achttien duels.

Lasse Schöne oogstte veel complimenten tijdens de training. Lasse Schöne oogstte veel complimenten tijdens de training.

Kolbeinn Sigthórsson is ook pas 22 jaar. De spits is gebrand op een goede tweede competitiehelft omdat de eerste voor hem beperkt bleef tot slechts één competitiewedstrijd, waarin hij overigens wel scoorde. Ook Ryan Babel schiet weer met scherp. Net als Sigthórsson stond hij vanwege een schouderblessure enige tijd langs de kant. Zijn waarde blijkt ook tijdens de trainingen. Veelvuldig sprak hij met Viktor Fischer toen beiden bij een oefening klaar stonden aan de linkerkant om afwisselend de voorzetten te verzorgen voor de spitsen.

En die spitsen waren op de training in het adidas miCoach Performance Centre scherp. Fraaie goals kwamen van alle vier de aanvallers. En leek een voorzet al in het niemandsland te verdwijnen, dan stond daar opeens nóg iemand die meedogenloos en doeltreffend kon uithalen.

Frank de Boer trainde twee uur lang op het scherpst van snede. De laatste fase gingen de partijtjes van zes-tegen-zes naar vier-tegen-vier tot er twee spelers (één veldspeler en een keeper) tegenover twee teamgenoten stonden. Daarbij ging het er helemaal fanatiek aan toe. De doelgerichtheid van rechtsback Ricardo van Rhijn viel daarbij op.

Ver na de gebruikelijke eindtijd klonk het definitieve eindsignaal van de training. Nog twee trainingen heeft De Boer om de opstellingspuzzel te leggen. Dan moeten hij en zijn spelers klaar zijn om de vijftigduizend fans te behagen in de 57ste Klassieker in Amsterdam.

Tekst: Ajax.nl
foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De grote vraag is of Kolbeinn Sigthórsson zondag al kan spelen. De grote vraag is of Kolbeinn Sigthórsson zondag al kan spelen.
Siem de Jong is nauwelijks af te stoppen. Siem de Jong is nauwelijks af te stoppen.
Frank de Boer laat horen wat hij zien wil van zijn spelers. Frank de Boer laat horen wat hij zien wil van zijn spelers.
Met Ryan Babel terug in de groep heeft de jonge garde er weer een mentor bij. Met Ryan Babel terug in de groep heeft de jonge garde er weer een mentor bij.
Danny Hoesen heeft voor de winterstop bewezen wat hij kan. Danny Hoesen heeft voor de winterstop bewezen wat hij kan.