Menu
Spitz Kohn (79) overleden

Spitz Kohn (79) overleden

Voormalig Ajax-trainer Antoine 'Spitz' Kohn is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden. De Luxemburger Kohn, vooral bekend als speler en trainer van FC Twente, was in de jaren tachtig meerdere malen medeverantwoordelijk voor de prestaties van het eerste elftal van Ajax.

In 1984 was Kohn assistent-trainer bij Aad de Mos en na diens ontslag op 6 mei 1985 werd hij samen met Ton Bruins Slot en Cor van der Hart medeverantwoordelijk voor Ajax 1. Dat seizoen vierde Ajax het kampioenschap. Bijna drie jaar later werd hij, op 4 januari 1988, in een driemansformatie samen met Bobby Haarms en Barry Hulshoff aangesteld om de functie van de opgestapte trainer Johan Cruijff waar te nemen. De drie zorgden er vanaf die 4e januari voor dat in de Europa Cup II opnieuw de finale werd bereikt nadat Marseille werd geklopt. In de finale was KV Mechelen fortuinlijker. Van de resterende zestien eredivisiewedstrijden won Ajax er elf, wat Ajax een tweede plaats opleverde.

Na dat seizoen zou Kurt Linder het stokje weer over nemen. Maar al na vijf wedstrijden verliet Linder Ajax en gingen Spitz Kohn en Louis van Gaal samen verder als trainers van Ajax 1. Kohn was naar buiten toe de verantwoordelijke man. Dat seizoen sloot Ajax af met een tweede plaats achter PSV.

Behalve bij Ajax was Kohn als trainer werkzaam voor FC Twente, Go Ahead Eagles en Club Brugge.

Ajax wenst de mensen in zijn directe omgeving veel sterkte met dit verlies.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Beeldarchief Ajax