Menu
Sporkslede slaat nieuwe weg in

Sporkslede slaat nieuwe weg in

Vorige week werd bekend dat Ajacied Fabian Sporkslede komend seizoen op huurbasis uitkomt voor Willem II. Voor de 20-jarige middenvelder een uitgelezen kans af te rekenen met twee rotseizoenen, waarin hij bij Jong Ajax werd achtervolgd door een gebroken middenvoetsbeentje en een gebroken kuitbeen. Nu is het tijd voor een jaar zonder zorgen.

Met de Brabantse promovendus reist Sporkslede op 6 december af naar de ArenA voor het competitieduel met zijn vorige club. Een datum die met stip in zijn agenda staat genoteerd. ,,Daar kijk ik heel erg naar uit. Ook om de supporters te laten zien dat ik er ben, want het eerste elftal van Ajax blijft mijn doel”, aldus de goedlachse Amstelvener.

Sporkslede is van dezelfde lichting als onder anderen Stefano Denswil, Davy Klaassen en Lesly de Sa. Jongens met wie hij jaren in de jeugd van Ajax speelde en die inmiddels deel uitmaken van het eerste elftal. Een pad dat ook leek weggelegd voor de verdedigende middenvelder, die als 19-jarige debuteerde in een bekerduel bij FC Utrecht. Precies een week later durfde trainer Frank de Boer het zelfs aan hem, als vervanger voor Christian Poulsen, binnen de lijnen te brengen in het met 1-4 verloren UEFA Champions League-duel met Real Madrid. Iets waaraan hij nog vaak wordt herinnerd door vrienden. ,,Hoewel je mooie herinneringen moet koesteren, wil ik er niet in blijven hangen”, zegt de jeugdinternational daarover. ,,Ik zie het meer als een motivatie voor de rest van mijn carrière.”

Fabian Sporkslede vorig seizoen in actie tegen zijn huidige club Willem II. Fabian Sporkslede vorig seizoen in actie tegen zijn huidige club Willem II.

Een loopbaan die Sporkslede nieuw leven gaat inblazen bij Willem II. ,,Daar had ik vanaf het eerste moment een goed gevoel bij. Ik ben dan ook blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Nadat ik via mijn zaakwaarnemer Mino Raiola met trainer Jurgen Streppel heb gesproken, liet ik weten dat ik Willem II als serieuze optie zag. Helemaal toen hij mijn rol schetste op het middenveld die ik wel zie zitten. Daarna hebben we contact gehouden en ben ik bij de club langsgegaan. Ze spelen in een leuk stadion, hebben een mooi shirt en goede supporters. Verder krijg ik ook allemaal leuke berichten van de supporters.”

Daarnaast heeft de Noord-Hollander met Kenneth Vermeer, Jan-Arie van der Heijden en in iets mindere mate Mitchell Donald enkele goede voorbeelden van spelers die na hun verhuurperiode aan de Tricolores goed terecht zijn gekomen. ,,Maar ook Jaap Stam heeft bij Willem II gevoetbald”, doelt hij op zijn laatste trainer bij Jong Ajax. ,,Ik heb dus ook met hem gesproken en hechtte veel waarde aan zijn oordeel.” Sowieso is Sporkslede te spreken over de oud-international, die dit seizoen met Andries Ulderink de beloften onder zijn hoede heeft. ,,Ik heb van hem een heel positieve indruk gekregen, hoewel ik hem al kende van vorig seizoen. Ik denk zelfs dat hij misschien wel de best mogelijke trainer is voor Jong Ajax. Ik vind hem heel allround en voetballend en tactisch goed. Hij heeft het zeker in zich om een goede trainer te worden. Andries daarentegen heb ik maar een maandje meegemaakt, maar ook van hem heb ik een goede indruk.”

Hoewel Sporkslede bij Ajax kon blijven, nam hij het besluit te vertrekken weloverwogen. ,,Ik vond dat het mentaal ook een goede stap zou zijn om in een andere omgeving en in een betere competitie te beginnen. Vooral omdat ik pas twee wedstrijden in de eredivisie heb gespeeld. Bovendien verhuurt Ajax me met een idee en blijven ze me in de gaten houden. Ze zijn benieuwd hoe ik me ga ontwikkelen.”

De voormalige jeugdspeler van AZ, waarvoor hij tot zijn veertiende uitkwam, is in Tilburg niet helemaal op vreemd terrein beland. ,,Ik ken Terrell Ondaan, want met hem heb ik in de Ajax-jeugd gespeeld. Ik zie hem als een goede vriend, die zich bij Willem II goed heeft ontwikkeld. Hij belde ook meteen dat ik naar Tilburg moest komen. Verder ken ik Ali Messaoud uit mijn tijd bij AZ.”
Met de Brabantse promovendus reist Sporkslede op 6 december af naar de ArenA voor het competitieduel met Ajax. Een datum die met stip in zijn agenda staat genoteerd. ,,Daar kijk ik heel erg naar uit. Ook om de supporters te laten zien dat ik er ben, want het eerste elftal van Ajax blijft mijn doel. Ik heb via social media ook heel leuke berichten ontvangen van Ajax-supporters die schrijven dat ze me graag terugzien.”

Ondanks de euforie over zijn nieuwe stap gaat Sporkslede Ajax wel degelijk missen. ,,Ik heb toch ruim zeven jaar bij Ajax gespeeld en veel goede vrienden gemaakt. Die ga ik missen, maar tegelijkertijd heb ik ook het gevoel dat we elkaar wel weer tegenkomen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Gerard van Hees