Menu
'Sport brengt kinderen dichter bij elkaar'

'Sport brengt kinderen dichter bij elkaar'

Ajax-trainer Frank de Boer juicht het van harte toe dat de Ajax Foundation en hoofdsponsor AEGON voor het derde jaar op rij het scholenproject Ajax StreetWise organiseren. ,,Tijdens het sporten vergeten heel veel kinderen hun dagelijkse sores. Bovendien brengt het ze dichter bij elkaar.”

De Boer vindt het dan ook min of meer logisch dat Ajax zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. ,,Wij zijn natuurlijk een grote publiekstrekker, waar mensen graag naartoe willen. Als je dan op een bepaalde manier kinderen iets kunt bijbrengen zoals respect of het belang van sport en leren is dat alleen maar mooi.”

De trainer van Ajax erkent het verschil met pakweg dertig jaar geleden, toen hij samen met broer Ronald uitentreuren buiten aan het voetballen was. ,,Vooral het laatste decennium is het sporten op en na school zienderogen afgenomen”, stelt de 112-voudig international. ,,Dat komt ook doordat de meeste kinderen tegenwoordig een iPhone, computer en social media belangrijker vinden. Hoewel dat eigenlijk geldt voor de hele samenleving. Daarom zou het mooi zijn als wij met Ajax de sport weer een beetje nieuw leven kunnen inblazen op school.”

Daarnaast geniet De Boer van de verbroedering die projecten als Ajax Streetwise teweegbrengen.
,,Je ziet dat ze heel enthousiast zijn en dat er niks wordt geforceerd. De kinderen uit verschillende culturen als Suriname, China, Marokko, Turkije en Nederland gaan gebroederlijk met elkaar om. Dat is een heel belangrijk iets.”

Frank de Boer kwam in 2011 per fiets naar de clinic van Ajax StreetWise. Frank de Boer kwam in 2011 per fiets naar de clinic van Ajax StreetWise.

Dat er uitgerekend de afgelopen tijd een aantal gewelddadige incidenten plaatsvonden op een voetbalveld stemt de coach van de landskampioen verdrietig, maar maakt hem tegelijkertijd strijdvaardig als in zijn beste jaren als voetballer. ,,Juist door zulke voorvallen moeten we niet concluderen dat het niet werkt. Alle kleine beetjes helpen en als wij daaraan een steentje kunnen bijdragen moeten we dat doen”, doelt hij behalve het scholenproject op onder meer de RESPECT-discussie bij de KNVB.

Ironisch genoeg schuilt er in De Boer zelf geen greintje agressie. ,,Ik heb bijvoorbeeld op school nog nooit ruzie gemaakt en sowieso nog nooit gevochten en iemand een klap op zijn kanis gegeven. Dat zit gewoon niet in mij en ook niet in Ronald. Wij stoeiden met elkaar en waren verder alleen maar bezig met sport.” Langs de sportvelden kon de familie De Boer dan ook met een gerust hart plaatsnemen om vanaf daar de verrichtingen van hun kinderen te volgen. ,,Ronald en ik probeerden het in het veld altijd netjes op te lossen. Volgens mij kreeg ik later in mijn professionele loopbaan jaarlijks ook nooit meer dan twee gele kaarten.”

Omdat Frank en Ronald de Boer al in een vrij vroeg stadium ontdekten over een uitzonderlijk sporttalent te beschikken, belandde hun schoolcarrière al snel op het tweede plan. ,,Toen we in de tweede klas van de middelbare school zaten, zijn we naar Ajax gegaan. En vanaf dat moment was ik meer met voetbal bezig dan met school. Wij werden op school opgewacht door mijn vader. Vervolgens reden we naar Ajax en kleedden we ons om in de auto. Uiteindelijk waren we pas ’s avonds om een uur of acht weer thuis.”

Desondanks haalde De Boer zijn LTS-diploma. ,,Want hoewel ik op school niet de fanatiekste was, ging ik wel altijd heel braaf. Ik deed mijn huiswerk en slaagde uiteindelijk, maar een zesje was bij genoeg.” Een eigenschap die hij later ontdekte bij de oudste van zijn drie dochters. ,,Die hebben mijn vrouw (Helen, red.) en ik wel achter de vodden moeten zitten. In tegenstelling tot de jongste en middelste, die heel zelfstandig zijn. Gelukkig is de oudste wel gewoon geslaagd.”

Ofschoon hijzelf eigenlijk een broertje dood had aan school, ontfermt De Boer zich wel degelijk over de prestaties van zijn kinderen. ,,Vooral onze jongste dochter vraagt ’s avonds geregeld wat over haar huiswerk.” Tevens behoren ook de befaamde 10-minuten gesprekken op school tot het takenpakket van de drukbezette coach. ,,Als ik kan, ga ik altijd mee. Dan vraag ik hoe het gaat, want ik ben toch benieuwd hoe ze in de klas zijn. Onze kinderen hebben toch verschillende karaktereigenschappen. Zo is de middelste bijvoorbeeld veel rustiger dan de anderen. Dat blijkt dan ook uit zo’n gesprek.”

Op de vraag of er ook een topsportster schuilt in een van zijn kinderen, antwoordt De Boer resoluut. ,,Nee, daarvoor is het te laat, maar het hoeft van mij ook helemaal niet; als ze maar gelukkig en gezond zijn.” Niettemin komen zijn dochters niets aan lichaamsbeweging tekort en doen zij aan onder meer handbal en turnen. Maar wat als de Ajax Vrouwen tien jaar eerder hun intrede hadden gedaan? ,,Dan denk ik dat de middelste goed had kunnen voetballen. Ze is alleen te verlegen en zou veel meer de schroom van zich moeten afgooien. Grappig genoeg vinden ze voetbal alle drie wel hartstikke leuk en willen ze alles zien.”

Zoals ook de vader des huizes vanzelfsprekend weinig ontgaat op voetbalgebied. Of het nu Jong Ajax, Ajax A1 of een ander jeugdelftal is: De Boer probeert zo vaak mogelijk aanwezig te zijn. Zelfs de activiteiten bij Ajax Streetwise interesseren hem oprecht. ,,Ik ben vorig jaar een paar keer geweest, maar het hangt af van mijn agenda of ik dit jaar tijd heb. We gaan in elk geval met de gehele selectie naar de finaledag op 15 mei.”

Ajax StreetWise bestaat net als de afgelopen jaren uit drie onderdelen. Het Ajax StreetWise Scholenproject, waarbij er op een aantal basisscholen in Haarlem, Hoofddorp en Almere één week lang Ajax-les wordt gegeven. Clinics, waarbij kinderen uit groep 7 en 8 kunnen worden gescout voor een stadsteam. Tot slot is er de Ajax StreetWise finale, waarbij de gevormde stadsteams het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk wordt er een speler gescout die een maand lang stage mag lopen in de jeugdopleiding van Ajax.

Bij de wekelijkse afsluiting op de scholen zijn er altijd enkele selectiespelers van Ajax aanwezig. Tijdens de finale op woensdag 15 mei zal de voltallige selectie de kinderen komen aanmoedigen.

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor AEGON.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Alles over Ajax StreetWise