Menu
'Spreekt voor zich dat dit naar meer smaakt'

'Spreekt voor zich dat dit naar meer smaakt'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Nemanja Gudelj, Marlous Pieëte, Mitchell Dijks en Matthijs de Ligt wisselen elkaar telkens af. Matthijs de Ligt is deze keer aan de beurt.

Er ligt weer een drukke periode achter ons, eentje waar ik met een goed gevoel op terugkijk. Natuurlijk sprongen mijn debuut en goal in Ajax 1 eruit. Fantastisch, ongelooflijk. Woorden schieten eigenlijk tekort. Ik heb de wedstrijd in een soort van roes beleefd.

Ik weet nog goed dat ik op dinsdag, een dag voor de wedstrijd, in de kamer van Peter Bosz werd geroepen. Hij gaat me vast vertellen dat ik niet bij de selectie zit en bij Jong Ajax moet aansluiten, dacht ik. Maar het pakte heel anders uit. De trainer vertelde dat ik in de basis zou starten tegen Willem ll. In de basis? Het drong op dat moment nog niet echt tot me door. Eigenlijk gebeurde dat pas ná de training die we eerst nog hebben afgewerkt.

,,Op mijn zeventiende debuteren, dat had ik nooit durven denken. Als je dit voor het seizoen had gezegd, had ik direct getekend."

Ik heb direct mijn ouders een appje gestuurd of ze al kaarten hadden voor de wedstrijd. Ook heb ik het nieuws aan mijn vrienden verteld. Verder heb ik het zo klein mogelijk gehouden. Alleen de voorbereiding op de wedstrijd telde. Ik was volledig gefocust. Ik moest mijn debuut nog maken. Om meteen met mijn hoofd in de wolken te zitten, leek me geen goed plan.

Heerlijk
De wedstrijd verliep heerlijk. Ik vond ons goed spelen. Dan is het voor mij ook makkelijker om mijn niveau te halen en mijn steentje bij te dragen aan de overwinning. Gelukkig is dat gelukt. Ja en die goal maakte het natuurlijk compleet. Er kwam een voorzet en ik weet eigenlijk niet precies meer hoe, maar ik kopte 'm binnen.

Op weg naar zijn goal, de 2-0 tegen Willem ll
Op weg naar zijn goal, de 2-0 tegen Willem ll

Het zijn mooie herinneringen, maar ik kijk nu weer vooruit. Het is een cliché, maar je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Ik moet proberen het elk duel te laten zien: of het Ajax O19, Jong Ajax of Ajax 1 is. Maar het spreekt voor zich dat mijn debuut tegen Willem ll absoluut naar meer smaakt.

,,Misschien is het voor mijn ontwikkeling beter om in Jong Ajax te spelen, maar de Youth League is een mooi toernooi."

Het is allemaal sneller dan verwacht gegaan. Op mijn zeventiende debuteren, dat had ik nooit durven denken. Als je dit vóór het seizoen had gezegd, had ik direct getekend. Het is natuurlijk de droom van iedere jeugdspeler om in het eerste te mogen spelen. In het begin heb je daar nog geen besef van. Dan ligt de focus op lekker voetballen. Maar naarmate je ouder wordt, verandert dat. Eigenlijk vanaf de B1 kreeg ik het gevoel dat er misschien wel een toekomst bij Ajax voor mij was weggelegd. Er wordt ook over je gepraat. Natuurlijk moet je je van dat laatste niet teveel aantrekken, maar het doet wel wat met je. Zeker als jonge speler.

Youth League
De laatste weken doe ik geregeld met O19 mee. De Youth League is een belangrijk podium voor de club en daarop wil Ajax in de sterkst mogelijke opstelling acteren. De Youth League is een mooi toernooi, met internationale allure. Dat heb ik vorig seizoen al mogen ervaren.

Destijds werden we in de kwartfinale uitgeschakeld door Chelsea. Een topploeg en de latere kampioen. Dit jaar hopen we het beter te doen, maar we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Eerst maar eens woensdag de return tegen Breidablik tot een goed einde brengen. Na de 3-0-overwinning in IJsland hebben we een riante marge, maar we moeten wel gefocust blijven.

🎥 l De 0-2 van Matthijs de Ligt! 👊💪👏 #UYL #breaja pic.twitter.com/mYNwunPr6u

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 september 2016

Vorig seizoen hebben we in de eerste rondes van het Domestic Path tegen Schalke 04 en Spartak Moskou gespeeld. Breidablik is natuurlijk van een andere orde, maar ik vond het in de heenwedstrijd geen onaardige ploeg. Vooral de eerste helft legden ze veel energie in de wedstrijd. Maar uiteindelijk bleek dat wij over meer kwaliteit beschikken. Bij O19 wordt van mij verwacht dat ik het voortouw neem. Ik probeer dat zo goed mogelijk in te vullen, maar gelukkig hebben we meer jongens die dat kunnen. We gaan proberen er een mooie return én een mooi toernooi van te maken.