Menu
Sprookje Andersen duurt maar voort

Sprookje Andersen duurt maar voort

Dat hij vorig jaar als zeventienjarig jochie werd ingelijfd door de club van zijn dromen, leek al te mooi om waar te zijn. Dit seizoen hoopte hij gaandeweg aan het grote werk te mogen ruiken, maar van een rustige opbouw is in de praktijk geen sprake: Lucas Andersen heeft nu al twaalf duels in Ajax 1 achter zijn naam. En wellicht dat hij vanavond tegen Heracles al op dertien komt.

Het is geen mooipraterij om te stellen dat Lucas Andersen bij zijn droomclub voetbalt. Wanneer hij vroeger in zijn jongenskamer mijmerde over wat de toekomst hem zou brengen, dan kwam Ajax altijd in zijn gedachten voorbij. De Deense middenvelder herinnert zich nu nog een provisorisch interview dat hij ooit gaf tijdens een internationaal jeugdtoernooi in Kopenhagen. ,,Een van de journalisten met wie ik daar sprak, vroeg me bij welke buitenlandse club ik ooit zou willen spelen. Over het antwoord hoefde ik niet na te denken. Ajax dus. Toen kon ik natuurlijk nog niet vermoeden dat ik een jaar of vijf later echt de overstap naar Amsterdam zou maken.”

Natuurlijk, er zijn in de huidige verhoudingen van het internationale topvoetbal clubs die voor dagdromende jongetjes meer tot de verbeelding spreken. Neem de tegenstander van komende dinsdag, FC Barcelona. Maar, legt Andersen uit, wij in Nederland hebben niet altijd in de gaten hoe groot de naam en reputatie van Ajax elders in Europa zijn, niet in de laatste plaats in de Scandinavische landen. ,,Jullie lijken dat soms niet te willen zien. Maar deze club heeft door de jaren heen - en zeker ook de laatste jaren - een heel goede naam opgebouwd in Denemarken. Wij Denen aarden hier gemakkelijk en blijken ook nog eens heel succesvol te zijn.”

Vanuit de kraamkamer van het Deense voetbal maakte hij vorig jaar op de slotdag van de zomerse transfermarkt de overstap naar het opleidingsinstituut van Ajax, om daar verder geboetseerd te worden tot een nog completere en sterkere speler. Vorig seizoen viel hij al eens in bij het eerste elftal, thuis tegen FC Groningen. En deze jaargang staat de teller al op twaalf streepjes. Sinds zijn optreden in de strijd om de Johan Cruijff Schaal kwam Andersen al zeven keer in competitieverband in actie, plus twee keer in zowel het nationale bekertoernooi als in de UEFA Champions League. ,,Mijn doel voor dit seizoen was zo veel mogelijk minuten maken bij het eerste. Het was logischer geweest als dat geleidelijk was gegaan. Eerst een paar invalbeurtjes en zo in de loop van het seizoen toegroeien naar een basisplaats. Wat er de afgelopen maanden is gebeurd, is zo veel meer dan waar ik op gerekend en gehoopt had. Vooral ook het feit dat ik best vaak in de basis heb gestaan.”

,,Tegen Telstar en Willem II speelde ik twee van mijn beste wedstrijden." ,,Tegen Telstar en Willem II speelde ik twee van mijn beste wedstrijden."

De verklaring zoekt Andersen op het trainingsveld, waar hij erin slaagde het beste in zichzelf naar boven te halen en zo trainer Frank de Boer en de overige leden van de technische staf te overtuigen van zijn kunnen, alsmede in de twee duels die hij met Jong Ajax in de Jupiler League speelde. ,,Tegen Telstar, toen ik hier in de ArenA beide doelpunten maakte, en tegen Willem II, toen ik ook scoorde. Dat waren denk ik twee van mijn beste wedstrijden voor Ajax, al was het op een ander niveau dan de Eredivisie of de UEFA Champions League. Vervolgens kreeg ik mijn kans in het eerste en ben ik in een soort flow geraakt. Daardoor maakt het ook niet uit of je dan als jonge speler vijf of zes keer achter elkaar negentig minuten speelt. Het lijkt vanzelf te gaan. Al merkte ik wel dat de net afgelopen interlandperiode goed van pas kwam. Het was fijn om even naar Denemarken te kunnen, mijn familie te zien en mijn hoofd leeg te kunnen maken.”

Terug in Amsterdam is Andersen klaar om de spectaculaire lijn van de voorbije maanden door te trekken. In Ajax’ laatste twee wedstrijden, thuis tegen Celtic (1-0) en op verplaatsing tegen NEC (0-3), kwam hij weliswaar niet in actie, maar de Deen denkt niet dat de positieve resultaten in die duels automatisch betekenen dat hij voorlopig vanaf de bank moet toekijken. Hoe dan ook zal De Boer een andere aanvalslinie moeten samenstellen, nu Kolbeinn Sigthórsson met een tijdens de interland IJsland - Kroatië opgelopen enkelblessure uit de roulatie is. ,,Kolbeinn speelde de laatste twee wedstrijden vanaf de linkerkant, waar ik ook goed uit de voeten kan; dat heb ik al een paar keer laten zien. Van nature ben ik meer een middenvelder, een nummer 10, maar ik kan ook op de vleugels spelen. Aan de rechterkant kost me dat wel wat meer moeite, in die zin dat ik daar altijd weer even moet ontdekken hoe ik die positie met mijn kwaliteiten het beste kan invullen. Ik zoek meer de combinatie, terwijl iemand als Lesley de Sa met zijn snelheid natuurlijk veel meer gericht is op het passeren van zijn tegenstander en het geven van een voorzet.”


Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (top)/Gerard van Hees (midden)