Menu

Sprookjeselftal vernedert Ajax

Ajax was woensdag speciale gast in Sprookjespark de Efteling. Beide worden door ABN AMRO worden gesponsord. De sponsor had een oefenwedstrijdje tussen de Ajacieden en het team van FC Sprookjesbos georganiseerd. De wedstrijd, om de 'Pardoes-cup', werd op sprookjesachtige wijze gewonnen door de thuisploeg.

Met de nieuwe Ajax-bus werden de Ajacieden naar het park in Kaatsheuvel gebracht. De herauten van het park begeleidden de groep naar het Carrousel Paleis, waar een heuse persconferentie was georganiseerd. De link tussen de Efteling en voetbal is helemaal niet zo vreemd, want de gastheer legde uit dat de oprichters van het park in 1932 dezelfde waren als die van de plaatselijke voetbalvereniging. Op het huidige terrein hebben vroeger drie voetbalvelden gelegen. De laatste wedstrijd werd er gespeeld in 1977.

Tijdens de persconferentie werd het de gasten duidelijk dat het niet om zomaar een wedstrijdje ging. ,,De belangen zijn groot'', aldus de gastheer. ,,Voor Ajax is het een belangrijke testcase met een nieuwe seizoen in de Champions League voor de boeg. Ook voor FC Sprookjesbos is deze wedstrijd een testcase, want als je, zoals Ajax, op een oude slof en een voetbalschoen kampioen kan worden, dan kan dat ook anders. FC Sprookjesbos wil dan ook attractiever voetbal.''

Het attractive zocht de thuisploeg vooral in de originele kledij en opstelling. Hans en Grietje, Doornroosje en de Prins, een van de zeven dwergen, de boze Wolf, de Jager en Roodkapje - Roodkiepje omdat ze in het doel stond - waren enkele van de namen die op het veld stonden. Ronald Koeman had er een zo Nederlands mogelijk team tegenover gesteld: Sander Boschker, Johnny Heitinga, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Victor Sikora stonden in de basis; Jelle van Damme en Yakubu waren de reserves.

De wedstrijd duurde twee keer tien minuten. Vooral Grietje verraste de tegenstander met haar opvallende voetbalkwaliteiten. De Ajacieden durfden haar niet goed aan te pakken en het sprookjesfiguur maakte daar dankbaar gebruik van. De thuisploeg kwam op voorsprong. De Ajacieden hadden dit totaal niet verwacht en gaven een beetje gas. Makkelijk kregen de profs uit Amsterdam het echter niet. Yakubu presteerde het in die twintig minuten om twee keer een rode kaart te krijgen en toch door te spelen. Ook werd de Ghanees verschrikkelijk gepoort door De Dwerg, tot grote hilariteit van vooral Rafael Van der Vaart.

De thuisploeg had nog meer verrassingen in de tactiek. Doornroosje viel pardoes in slaap, op het veld, in de tweede helft. Alle Ajacieden moesten een poging wagen haar wakker te kussen. Vol overgave stortten onder andere Boschker en Van Damme in die opdracht. De Prins bleek toch de enige die in staat was de schone slaapster weer op de been te brengen.

Ook Ajax besloot de tactiek ietwat te wijzigen. Yannis Anastasiou en John O'Brien stalen het doeltje achter Roodkiepje, maar de scheidsrechters, de herauten, herstelden de situatie. Hoeveel er in het echt werd gescoord was niet belangrijk; FC Sprookjesbos won op sprookachtige wijze met 15-0 en won zo de Pardoes-Cup.

Johnny Heitinga had niet zoveel tegenstand verwacht van de sprookjesfiguren. ,,Roodkiepje heeft er best wel veel uitgehouden, en ook Grietje was best goed. En de Dwerg poortte iemand van ons. We hadden het dus best lastig en ik had wel meer dan een keer willen scoren. Maar het wilde niet.''

Na de wedstrijd genoten de Ajacieden van een buffet met een hapje en een drankje om vervolgens rond half zeven met de nieuwe bus weer huiswaarts te keren. De Ajacieden hadden genoten van de sprookjesachtige middag, de sprookjesfiguren van de toch wel historische overwinning.