Menu
Stabiel Ajax boekt zege in Venlo

Stabiel Ajax boekt zege in Venlo

Ajax deed zondag tegen VVV-Venlo wat het moest doen. Zonder tot echt groots voetbal te komen werd het treffen in het Seacon Stadion De Koel uiteindelijk probleemloos gewonnen. Na negentig minuten prijkte een prima 0-3 overwinning op het scorebord. De nederlagen van FC Twente en Vitesse – op dezelfde voetbalmiddag - gaven de Amsterdamse zege extra glans.

Ajax moest het in Venlo stellen zonder de geschorste Niklas Moisander. De Fin werd in het hart van de Amsterdamse defensie vervangen door Stefano Denswil. De youngster had als voornaamste taak VVV-spits Uche Nwofor te schaduwen en van scoren af te houden. Een week nadat Joël Veltman een kans kreeg tegen Vitesse, schonk Frank de Boer opnieuw zijn vertrouwen aan een Ajacied uit de eigen jeugdopleiding. De fysiek sterke Denswil speelde een uitstekende wedstrijd. ,,Hij heeft foutloos gespeeld’’, sprak De Boer naderhand over zijn jonge, maar toch al opvallend volwassen voetballende centrumverdediger.

De Amsterdammers incasseerden direct na het eerste fluitsignaal van arbiter Ruud Bossen een heus openingsoffensiefje van VVV-Venlo. Zo opende Bryan Linssen al in de eerste minuten de aanval met een woest schot dat naast verdween. Als de actieve Barry Maguire enkele minuten later iets zorgvuldiger had gemikt had hij Nwofor met zijn assist wellicht wél voor Kenneth Vermeer gezet. De voorzet bereikte de Nigeriaanse Venlonaar nooit.

Na een reeks kansen en kansjes voor de gasten (waarbij vooral spits Siem de Jong vaak betrokken was), leverde Christian Eriksen na een dik halfuur een gouden steekbal. De Deen mikte wel zuiver en zag luttele tellen later hoe eindstation De Jong eerst fraai controleerde en vervolgens koelbloedig afrondde: 0-1. De Amsterdamse voorsprong bij rust was gezien de veldverhoudingen meer dan terecht te noemen.

Viktor Fischer viert zijn doelpunt in De Koel. Viktor Fischer viert zijn doelpunt in De Koel.

Dat de Ajacieden donderdag nog in actie kwamen in bekerverband (0-4 zege op Vitesse in Emmen) was niet terug te zien in het spel of in de initiatieven van de ploeg van De Boer. VVV kon na de schrobbering door AZ, in de vorige speelronde (4-1), een week lang toeleven naar het treffen met Ajax in De Koel. Net als eerder dit seizoen in de ArenA (2-0 overwinning) hadden de dapper strijdende mannen van Ton Lokhoff opnieuw weinig in te brengen tegen de landskampioen. De voorlaatste stek op de ranglijst illustreert wat dat betreft ook de beperkte mogelijkheden bij de Venlonaren. Waar Ajax strijdt voor de derde titel op rij, is het voornaamste doel van VVV lijfsbehoud realiseren.

Na de competitienederlaag tegen Vitesse had Ajax in de Eredivisie ook iets goed te maken. ,,VVV-uit is de eerste wedstrijd in een reeks van vier duels die we moeten winnen’’, blikte De Boer vrijdag al vooruit. Na VVV-Venlo moeten ook Roda JC, RKC Waalwijk en ADO Den Haag worden bedwongen. Alles om op koers te blijven voor de landstitel. Daley Blind behoorde tot de Ajacieden die in dat opzicht prima werk leverde voor zijn ploeg. De linksback speelde stabiel (op een enkele riskante terugspeelbal na) en vol vertrouwen, terwijl hij ook aanvallend weer bijdroeg. Het zelfvertrouwen van Blind junior zal sinds vrijdag ook louter zijn gegroeid.

De vleugelverdediger behoort sinds die dag tot de selectie van Oranje voor de oefeninterland tegen Italië. Ver hoeft Blind daarvoor niet te reizen, want de interland tegen de Azzurri wordt woensdag gespeeld in de Amsterdam ArenA. Ook Kenneth Vermeer en Ricardo van Rhijn ontvingen een invitatie van bondscoach Louis van Gaal. Het spel van Blind stond symbool voor het stabiele spel dat Ajax in Venlo liet zien. Zonder een moment écht te imponeren speelden de Ajacieden een dikke voldoende bij elkaar.

Nwofor had de Limburgers een uitstekende dienst bewezen als hij zijn kopbal vlak na rust onder in plaats van over de lat had gemikt. De Nigeriaan knikte op aangeven van Maquire slordig over en liet de gasten goed wegkomen. Rechtsbuiten Jody Lukoki schoot een tegenstoot later voorlangs het doel van Niki Mäenpää. Op het hobbelige veld van De Koel ontspon zich een rommelige, maar levendige tweede helft. Viktor Fischer schonk de gasten daarin na een uur spelen een tweede treffer. De jonge Deen was de zestig minuten daarvoor nagenoeg onzichtbaar geweest. Nadat Fischer van buiten de zestien oogstrelend en doeltreffend had uitgehaald (0-2) was zijn naam op slag ook in De Koel bekend. Met Ajax’ tweede doelpunt was het competitietreffen vroegtijdig beslist.

,,Ik heb een heel goed Ajax gezien’’, complimenteerde De Boer zijn Ajacieden ruimhartig tijdens de persconferentie na afloop. ,,Zeker na de 0-1 zijn we niet meer in de problemen geweest. Op dit veld, niet het beste veld van Nederland, hebben we een fantastisch positiespel neergelegd. Complimenten daarom voor het team. Ook omdat we het goed hebben uitgespeeld. Ik vond ons echt heel sterk spelen.’’

Met de invallers Kolbeinn Sigthórsson, Derk Boerrigter en Danny Hoesen in de gelederen bracht Ajax het treffen bij VVV definitief tot een goed einde. Boerrigter had met zijn 0-3 als invaller het laatste woord. De aanvaller schoot in de zestien zuiver raak. De zege voert de Ajacieden naar een tweede plek op de ranglijst, achter koploper PSV. Na misstappen van FC Twente en Vitesse bedraagt het gat met de Eindhovenaren drie punten.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van VVV-Venlo – Ajax en de reacties van Frank de Boer, Stefano Denswil en Siem de Jong na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Stefano Denswil verving de geschorste Niklas Moisander tegen VVV. Stefano Denswil verving de geschorste Niklas Moisander tegen VVV.
Siem de Jong maakte zijn achtste goal van het seizoen in Venlo. Siem de Jong maakte zijn achtste goal van het seizoen in Venlo.
Ricardo van Rhijn grijpt in als VVV-aanvaller Wildschut op avontuur gaat. Ricardo van Rhijn grijpt in als VVV-aanvaller Wildschut op avontuur gaat.
Vreugde na de 0-1 van Siem de Jong. Vreugde na de 0-1 van Siem de Jong.
Siem de Jong viert zijn doelpunt. Siem de Jong viert zijn doelpunt.
Frank de Boer in gesprek met Jody Lukoki. Frank de Boer in gesprek met Jody Lukoki.
Daley Blind meldt zich maandag in Noordwijk bij Oranje. Daley Blind meldt zich maandag in Noordwijk bij Oranje.
Kenneth Vermeer hield de nul in Limburg. Kenneth Vermeer hield de nul in Limburg.
Toby Alderweireld in duel met VVV-spits Nwofor. Toby Alderweireld in duel met VVV-spits Nwofor.
Viktor Fischer schreeuwt het uit na de 0-2. Viktor Fischer schreeuwt het uit na de 0-2.
Jody Lukoki probeert in balbezit te blijven. Jody Lukoki probeert in balbezit te blijven.
Invaller Derk Boerrigter kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen. Invaller Derk Boerrigter kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen.
Derk Boerrigter bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt. Derk Boerrigter bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt.