Menu
Stadionverbod na wangedrag

Stadionverbod na wangedrag

Ajax heeft de afgelopen periode een aantal personen bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. Zo heeft de club de identiteit achterhaald van de toeschouwer die op 10 maart 2011 bij de wedstrijd Ajax - Spartak Moskou een vuurwerkbom in de gracht van de Amsterdam ArenA gooide. Deze bom leidde ertoe dat scheidsrechter Gräfe de wedstrijd in de strijd om de UEFA Europa League enige tijd onderbrak.

Naar aanleiding van dit voorval heeft de UEFA aan Ajax laten weten een vooronderzoek te zijn gestart. De verwachting is dat Ajax door de Europese voetbalbond bestraft zal worden. De dader is door Ajax bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. De verwachting is, gezien de aard van het vergrijp, dat hij een verbod voor de duur van 60 maanden tegemoet kan zien. De boete die Ajax naar aanleiding van dit incident mogelijk van de UEFA ontvangt, wordt door Ajax aan de dader doorbelast.

Ook bij recente thuiswedstrijden in de Eredivisie, te weten Ajax - Groningen en Ajax - Excelsior, staken toeschouwers vuurwerk en rookpotten af. Alle daders – drie mannen – zijn getraceerd. Deze personen kunnen een stadionverbod tegemoet zien. Het bezit of afsteken van vuurwerk wordt door de KNVB bestraft met en stadionverbod van tenminste 18 maanden en een bijbehorende geldboete van € 450,-.

Tot slot betrad een toeschouwer vorige week zondag, na afloop van de wedstrijd Ajax – Excelsior, het speelveld. Hij werd door stewards aangehouden. Van deze dader zijn de gegevens bekend. Ook hij is door Ajax aangemeld bij de KNVB voor dit vergrijp. Hij kan rekenen op een ontzegging tot de stadions in Nederland voor de duur van 60 maanden en een geldboete, waarvan de hoogte nog niet bekend is.

Ajax benadrukt nogmaals dat het afsteken van vuurwerk verboden is. Hetzelfde geldt voor het betreden van het speelveld. Dit wangedrag van toeschouwers zorgt er voor dat de naam van de club zowel nationaal als internationaal in diskrediet wordt gebracht. De club doet er alles aan om de daders te traceren, hetgeen dus tot nu toe in alle gevallen van 2011 gelukt is.


Tekst en foto: Ajax.nl