Menu
Stadsderby eindigt in gelijkspel

Stadsderby eindigt in gelijkspel

Ajax Zaterdag 2 heeft afgelopen weekend fortuinlijk tegen stadgenoot Swift gelijk gespeeld. De eindstand werd 1-1.

Op het karakteristieke sportpark aan het Olympiaplein begon Ajax voortvarend aan het duel. Al na een paar minuten kreeg de ploeg een vrije trap die door Jeremy van Eijsden werd genomen, de keeper kon de bal echter uit de hoek plukken. Op de dag dat Sinterklaas in ons land arriveerde werd door de thuisclub echter geen cadeaus gegeven, want even later volgde een grote kans voor Swift toen de bal op de lat werd geschoten.

Hierna zagen de toeschouwers een fase waarin beide teams geen stempel op de wedstrijd konden drukken en diverse overtredingen van beide kanten het tempo uit de wedstrijd haalden. Pas na een half uur spelen was er weer wat opwinding toen een speler van Swift uit een vrije trap naast schoot. Daarna kon Perry Schoenaker niet raak koppen uit een hoekschop van Jeremy van Eijsden. Ajax had problemen met het fysieke spel van de tegenstander en kwam dus amper aan het eigen veldspel toe. Zo eindigde de eerste helft in een teleurstellende 0-0 ruststand.

Na de pauze waren de eerste kansen voor Swift. Twee keer dook een speler van de thuisclub op voor keeper Sacca, maar de goalie redde beide keren bekwaam. Even later was het wel raak aan de andere kant voor Alex Sacca een schot naar de zijkant bokste en daar een speler van Swift vrij kon inkoppen (1-0). Ajax moest nu uit een ander vaatje tappen. Jeremy van Eijsden probeerde het van afstand, maar schoot over en de dieptepasses op de spitsen kwamen vaak niet aan. Daar lag echter wel de ruimte, omdat Swift ver van het eigen strafschopgebied verdedigde.

Trainer Laurens ten Heuvel greep in en bracht Dennis Wey voor Daan van Huffel. Hierna kreeg Tonnie Cusell een grote kans na goed doorzetten van Jocelyn de Sa, maar de spits schoot de bal over het doel. Bijna was het raak aan de andere kant. Het schot kon echter gekeerd worden. Ajax moest risico nemen en Swift maakte gretig van de geboden ruimte gebruik, maar kon de bevrijdende treffer niet maken. Die viel wel aan de andere kant. Cusell ontweek de buitenspelval en kon in tweede instantie de keeper passeren. Van der Vaart en Roedoe werden gebracht voor Van Moerkerk en Kaandorp.

De wedstrijd kantelde en bijna maakte Cusell z’n tweede treffer uit een hoekschop. Omdat ook Swift voor de overwinning ging, ontstond op het einde een spannend slotfase waarin beide ploegen niet meer tot scoren kwamen. Zo eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel waarmee Ajax het meest tevreden was.

Fotografie: Rob van Vliet