Menu
Stagiairs genieten volop

Stagiairs genieten volop

De entourage op de tweede trainingsdag van Ajax verschilde voor de twee Zuid-Afrikaanse stagiairs als dag en nacht met donderdag. Stonden de Ajacieden eerst op de Toekomst in de zon voor duizenden fans, vrijdag op het eigen trainingsveld was het grauw en rustig.

Sameegh Doutie (l) en Thembinkosi Fanteni blazen uit tussen de oefeningen. Sameegh Doutie (l) en Thembinkosi Fanteni blazen uit tussen de oefeningen.

Maar de lach op het gezicht van Sameegh Doutie was nog even stralend als de zonnestralen van gisteren. De achttienjarige rechtsbuiten geniet van elk moment bij Ajax. ,,Ik was hier al om de Copa Amsterdam te spelen en nu zijn we twee weken bij de selectie. Dan gaan we terug naar Capetown en horen we of Ajax met ons verder wil,” vertelt Doutie terwijl de regendruppels langs zijn wangen glijden.

Sameegh Doutie rekt en strekt naast Jeffrey Sarpong (r). Sameegh Doutie rekt en strekt naast Jeffrey Sarpong (r).

Als hij zich in de kijker heeft gespeeld, is Doutie de gelukkigste mens ter wereld. ,,Ik ben al heel gelukkig dat ik nu twee weken bij Ajax ben, want alles is hier zo geweldig. De mensen zijn aardig, de sfeer is fantastisch en de coach is excellent . Dat merk je aan de snelheid van het voetbal. Het verschil met Capetown is dat mensen hier mentaal zo goed gefocust zijn op de training. Ikzelf kan dat ook.”

,,Het niveau ligt hier wel hoog”, weet Doutie al na drie trainingen. ,,Het is hard werken en het zal moeilijk zijn om dat niveau te halen, maar ik weet dat ik het kan al zal ik er langzaam naar toe moeten groeien. Ik hoop het te maken in Amsterdam.”

Mocht Doutie er niet in slagen een langer verblijf bij Ajax af te dwingen dan heeft hij desalniettemin een mooi vooruitzicht. ,,Het wordt mijn eerste jaar bij de senioren van Ajax Capetown en ik denk dat we komend seizoen de competitie gaan winnen!”, voorspelt het jonge talent, dat al sinds zijn negende voetbalt bij Ajax Capetown, met een grote glimlach op het gezicht. Maar het liefste maakt hij daar geen deel meer van uit en speelt hij in Nederland zijn wedstrijden. Bij de club die zoals hij al wist voordat hij hier kwam, de Champions League won en Marco van Basten heeft voorgebracht.

De stagiairs op een rij: Doutie, Jürgen Colin en Fanteni. De stagiairs op een rij: Doutie, Jürgen Colin en Fanteni.

Ook Thembinkosi Fanteni druppelt na de kletsnatte training nog een tijdje na. De 23-jarige spits vindt de regen geen probleem. ,,Het is hier alleen zo koud’’, rilt de oudste stagiair nog na. Klagen doet Fanteni niet. Daarvoor zijn alle eerste indrukken in Nederland te imposant. De koude douche wordt daarbij voor lief genomen.

,,Sinds we in Amsterdam zijn aangekomen, is alles best goed gegaan’’, zegt de aanvaller. ,,So far so good. Ik was gisteren trouwens wel verbaasd over de drukte rond de eerste training. Zoveel supporters heb ik nooit gezien bij een training! Bij Ajax Cape Town komen ‘iets’ minder supporters kijken.’’
Fanteni voetbalt vanaf zijn negende. Sinds 2005 maakt hij deel uit van de A-selectie van de club uit Kaapstad, zijn geboortestad. Eerder speelde hij in de Zuid-Afrikaanse tweede divisie. ,,Sinds ik bij Ajax Cape Town speel, gaat het steeds beter. Afgelopen seizoen ging het zowel met de club als met mijn eigen prestaties heel goed.’’

Hans Vonk staat de twee stagiairs in Nederland bij. Zijn boodschap aan de twee spelers is dezelfde die ze eerder hoorden van de Ajax-trainers in de ArenA. ,,Sameegh en ik moeten onszelf geen onnodige druk opleggen’’, vertelt Fanteni. ,,Het enige dat we moeten doen, is ons eigen spelletje spelen.’’