Menu
Stam beëindigt carrière

Stam beëindigt carrière

Jaap Stam zet per direct een punt achter zijn voetbalcarrière. De 35-jarige Kampenaar maakte dat maandag bekend tijdens een drukbezochte persconferentie in de Amsterdam ArenA. Stam was sinds vorig seizoen actief als Ajacied.

,,Deze beslissing is niet van de één op de andere dag genomen”, lichtte hoofdrolspeler Stam toe in de perszaal van de Amsterdam ArenA. ,,Een tijd geleden heb ik bij Martin van Geel en Maarten Fontein aangegeven dat ik me meer genoeg kon motiveren. Fysiek voelde ik me niet meer honderd procent. Tijdens wedstrijden was ik meer met mezelf dan met de tegenstander bezig. Dat kan niet. Vooral niet voor iemand die het vooral van zijn kracht moet hebben. Ik wil me honderd procent geven en niet zestig of zeventig procent. Ik ben toch aan het nieuwe seizoen begonnen omdat ik hoopte dat het beter zou gaan. Maar al na een paar weken besefte ik dat dat een foute beslissing was.”

Stam, die ook vanwege familieomstandigheden een moeilijke periode doormaakt, hoopt de komende tijd met rust gelaten te worden. ,,Ik weet nog niet wat ik in de toekomst ga doen”, aldus de Kampenaar. ,,Ik ben een voetbaldier, dus ik sluit niet uit dat ik nog terugkeer in het voetbal. Maar voorlopig wil ik eerst gewoon tot rust komen.”

Stam: 'Ik ben iemand die zich honderd procent wil geven.' Stam: 'Ik ben iemand die zich honderd procent wil geven.'

Technisch directeur Martin van Geel sprak tijdens de persconferentie lovende woorden over Stam. ,,Met Jaap hebben we anderhalf jaar geleden absolute kwaliteit binnen gehaald. Niet alleen vanwege zijn voetbalcapaciteiten, maar ook vanwege zijn mentaliteit." Van Geel lichtte de woorden toe met een mooi voorbeeld. ,,Meteen toen Jaap begon bij Ajax deed hij na de training op het veld nog buikspieroefeningen. Binnen een paar weken volgde de hele selectie zijn voorbeeld. Dat laat precies zien wat voor invloed hij had op de groep. We zijn er trots op dat Jaap bij ons heeft gespeeld. We laten hem met lede ogen vertrekken.”

Hoewel hij eerder stopt dan gepland, kijkt Stam met trots terug op zijn periode in Amsterdam. ,,Ajax is de mooiste club van Nederland. Ik ben de club en Martin van Geel dankbaar dat zij me anderhalf jaar geleden terug hebben gehaald naar Nederland. Ik wil ook graag de supporters bedanken. Zij hebben me meteen thuis laten voelen in de ArenA.”

Na afloop van de persconferentie kreeg Stam een staande ovatie van de Nederlandse journalisten. Dat zegt veel, zoniet alles over de ijzersterke verdediger.