Menu
Stam: 'Een fantastische job om te doen'

Stam: 'Een fantastische job om te doen'

Het gewonnen duel van Jong Ajax met FC Den Bosch was het laatste van Jaap Stam en Andries Ulderink als trainers van dit team. Zij zoeken hun voetbalgeluk elders: ,,Mijn ambitie is bij Ajax wel uitgekomen”, aldus Stam.

Ulderink: ,,Ik ben blij dat we het goed hebben afgesloten. Het is lekker om te eindigen met een overwinning. Vorig jaar eindigden we met een punt uit de laatste acht wedstrijden. Dat was lastig met jongens die vertrokken."

,,Dat ik vanavond voor het laatst op de bank zat, gaf wel een apart gevoel moet ik eerlijk zeggen”, aldus Stam. ,,Je bent toch twee seizoenen intensief bezig geweest met de jongens in hun ontwikkeling als individu.”

Ben je als trainer van Jong Ajax niet meer een individueel trainer?
Stam: ,,Nee dat is niet zo. Het lijkt misschien zo omdat je werkt aan het doorstromen van een speler naar het eerste elftal. Maar je werkt ook met een team dat veel varieert qua spelers. Dat is ook moeilijk voor de spelers. De ene keer speel je wel, de andere keer niet of zit je zelfs helemaal niet bij de selectie. Daar moet je wel mee omgaan. Dat is een stukje professionalisme in het betaald voetbal. Vroeger wonnen ze van leeftijdsgenoten omdat ze individueel beter waren. Nu spelen ze tegen oudere mannen van 33, 34 jaar. Die zijn fysiek een stuk verder dan onze spelers. Als je het dan niet op individuele kwaliteiten kan bolwerken, moet je als team samenwerken. Dát moeten wij als trainers er ook in zien te krijgen. Dus je werkt zeker ook als teamtrainer bij Jong Ajax.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen twee seizoenen?
Ulderink: ,,Ik kijk met veel voldoening terug. We hebben mooie wedstrijden gespeeld. Tegen Manchester City, Southampton, Dortmund. Het is een intensieve en heel leerzame periode geweest. Werken met Jaap, werken bij Ajax. Ik kom toch van kleinere clubs. Ik ben wijzer geworden in voetbalzaken, positiespel, loopacties, acties aan de bal. Het was vorig jaar soms lastig als we veel spelers van Ajax 1 terugkregen. Want je wilt spelers die goed trainen ook belonen. Dat kon niet, omdat er soms wel vijf á zes spelers van Ajax 1 moesten spelen. Begrijpelijk vanuit 1, maar lastig als je maar vier á vijf jongens uit je eigen groep kunt opstellen. Gelukkig was het dit jaar veel beter."

Hebben jullie je doel gehaald?
Stam: ,,Ja, mijn ambitie is min of meer wel uitgekomen. Dit was een fantastisch job om te doen en ik denk ook dat het goed is gelukt deze twee seizoenen, dat mag ik zelf wel zeggen. Het doel was om jongens beter te maken, zich te laten ontwikkelen. Daar zijn we het eerste seizoen  ingedoken. Wij zijn allebei trainers die veel eisen van spelers en er kort op zitten. Natuurlijk laat je de touwtjes af en toe vieren, maar over het algemeen eis je veel van de jongens. Omdat wij weten, Andries wat meer als trainer en ik als oud-speler, wat het van een speler vraagt om in de top te spelen. Hard werken is heel logisch. Daar hoort focus en commitment bij. Altijd het maximale willen laten zien. Als  ze dat kunnen combineren met het talent dat ze  hebben en met de ontwikkeling die ze nog doormaken. Dan moeten ze de stappen gaan maken om door te stromen naar het eerste elftal. Dat is denk ik wel gelukt.”

En dan komt de tijd om verder te kijken?
Ulderink: ,,Ja, ik kijk enorm uit naar een nieuwe klus, al is die er nog niet. Maar ik hoop met Jaap iets nieuws te gaan doen. Ik heb zin om met een vast team, een vaste selectie in een mooie competitie aan de slag te gaan. Dat is heel spannend."

Stam: ,,Uiteindelijk wil je zelf als trainers ook resultaat voetbal spelen. Wat wil zeggen dat je met een vast team wilt werken en dat je een dusdanige ontwikkeling kunt doormaken met dat team en dat je een resultaat kunt neerzetten."

In de externe media gingen geluiden dat Jaap Stam Frank de Boer weleens zou kunnen opvolgen.
Stam: ,,Dat heb ik wel gehoord en gelezen. Maar daar ben ik zelf nog nooit mee bezig geweest. Frank heeft nog een contract voor een jaar, dus ik ga er ook vanuit dat hij blijft. Waarom zou hij weg gaan? Het gaat goed met het eerste en we hopen allemaal dat ze kampioen worden natuurlijk. Dan is hij vijf keer kampioen geworden en hij heeft nog een jaar, dus kan het ook nog zes keer worden. Of het lastig is om zo iemand op te volgen? Nou, je moet niet bang zijn iemand op te volgen. Als je een team als Ajax mag trainen, dan weet je dat je beter moet zijn dan de tegenstander. Dan moet je veel wedstrijden winnen. Frank heeft dat goed gedaan met zijn staf. Wat er in de toekomst gaat gebeuren wacht ik wel af."

Wat is je ambitie als hoofdtrainer?
Stam: ,,Ik wil het maximale. Ik heb in de top gespeeld. Dat wil niet zeggen dat je daar ook als trainer terechtkomt, want het trainersvak is totaal anders dan het vak als voetballer. Maar je weet wat er wordt gevraagd op dat niveau. In de absolute top werken is het mooiste wat er is. Ik vind dat ik het ook als trainer in me heb. Maar dat moet je natuurlijk nog bewijzen bij de club waar je terechtkomt.  Zo simpel is het."

Wat is nu een logische stap na Jong Ajax? Subtop Eredivisie?
Stam: ,,Dat hoeft helemaal niet. Er zijn ook trainers vanuit de jeugd van Ajax naar het eerste elftal gegaan. Je hoeft geen tussenstap te maken. Het is maar net of een club het in jou ziet zitten. Het gevoel moet goed zijn. Dat kan bij een club uit de Jupiler League zijn, uit de Eredivisie of uit het buitenland. Dat hoeft daar ook niet op het hoogste niveau. Het gaat erom dat een club vertrouwen in je heeft."

Zijn er al ver gevorderde gesprekken?
Stam: ,,Er is wel interesse geweest, maar tegen die clubs - ik noem geen namen - heb ik gezegd dat ik dat niet ga doen. Het allermooiste zou zijn als we met z’n drieën (ook met Said Bakkati, red.) bij elkaar blijven. Maar in de voetballerij is dat niet makkelijk. In Nederland weet je dat clubs meestal al voorzien zijn van een technische staf en dat het moeilijk is je eigen mensen mee te nemen. Maar het zou wel mooi zijn als dat zou kunnen."

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Martijn Buskermolen