Menu
Stam en Ulderink tekenen contract

Stam en Ulderink tekenen contract

Dat Jaap Stam en Andries Ulderink de nieuwe trainers van Jong Ajax worden, was al even bekend. Deze maandagmiddag hebben de mannen de bijbehorende handtekening onder hun contracten gezet. ,,We willen de talenten klaarstomen voor het eerste”, delen Stam en Ulderink de ambitie die hoort bij de job.

Andries Ulderink komt uit Zwolle, Jaap Stam uit Kampen, hemelsbreed ongeveer veertien kilometer van elkaar, maar de twee kennen elkaar desondanks slechts als tegenstander. ,,Ik bij Go Ahead en Jaap bij Zwolle”, vertelt Ulderink, die de afgelopen tijd als scout bij Ajax actief was. ,,We zijn elkaar wel een aantal keer tegengekomen in het voetbal." Nu gaan ze samen Jong Ajax leiden, op basis van gelijkwaardigheid: ,,We hebben de afgelopen tijd uitgebreid gesproken over hoe we tegen voetbal aankijken. We gaan deze klus echt samen doen, al heb ik het diploma en draag ik de eindverantwoordelijkheid.”

Over een jaar heeft Stam zelf ook het diploma in bezit. Komend seizoen gaat de voormalig topverdediger namelijk op cursus bij de KNVB en is zijn stageplek dezelfde als zijn werkplek. ,,Ik heb altijd uitgesproken dat ik de ambitie heb om hoofdtrainer te worden. Ik ben vier jaar de vaste assistent bij PEC Zwolle geweest en deed daar ook de beloftes. De laatste tijd was ik assistant and defensive coach bij Ajax. Maar ik wil altijd hoger en kan nu stappen in mijn ontwikkeling maken.”

Andries Ulderink over de samenwerking met Jaap Stam: ,,We gaan deze klus echt samen doen, al heb ik het diploma en draag ik de eindverantwoordelijkheid.” Andries Ulderink over de samenwerking met Jaap Stam: ,,We gaan deze klus echt samen doen, al heb ik het diploma en draag ik de eindverantwoordelijkheid.”

Diezelfde stappen in ontwikkeling probeert Stam samen met Ulderink bij de spelers van Jong Ajax te bewerkstelligen. Stam: ,,Ik hoop mijn ervaring op de jongens te kunnen overbrengen. Ik heb zelf jarenlang in deze competitie gespeeld. Ik kan ze precies vertellen wat ze kunnen verwachten. Net als afgelopen jaar zullen er in dit team veel wisselingen zijn met spelers uit Ajax 1, de beloftes zelf en A-junioren die aansluiten. Dat vergt een goede organisatie en leiderschap van Andries, van mij en de overige trainers. Wij moeten ervoor zorgen dat iedereen gemotiveerd blijft. Als de spelers zich goed ontwikkelen en minuten maken in Ajax 1 is ons werk geslaagd. Daarnaast willen we ook als team presteren.”

Andries Ulderink onderstreept dat: ,,We willen spelers beter maken. Jong Ajax heeft nu een jaar ervaring in de Jupiler League en de KNVB heeft enkele goede wijzigingen doorgevoerd. Zo worden er vanaf komend seizoen geen competitiewedstrijden meer gepland tijdens een interlandperiode. Daarnaast wordt er straks soepeler omgegaan met de regel dat spelers die een paar minuten zijn ingevallen bij Ajax 1 niet meer mogen meedoen bij Jong Ajax." Over de moeilijkheidsgraad van zijn job zegt Ulderink: ,,Een beloftenteam is lastiger dan een eerste elftal. Maar het is een mooie uitdaging.”

Jong Ajax start het seizoen op maandag 16 juni.

Bekijk straks het uitgebreide interview met Jaap Stam en Andries Ulderink op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst