Menu
Stam wil ooit terug naar Engeland

Stam wil ooit terug naar Engeland

Jaap Stam stopte precies vijf jaar geleden met voetballen. Na een jaar inactiviteit begon het voetbalhart van de Kampenaar toch weer te kloppen. Dit seizoen is de 67-voudig international bij PEC Zwolle de assistent van trainer Art Langeler. In aanloop naar PEC Zwolle - Ajax zochten we Stam op.

,,Ik dacht dat ik al wat langer was gestopt”, bekent Stam als hij met zijn abrupte afscheid wordt geconfronteerd. ,,Ik stond in elk geval volledig achter die beslissing omdat ik destijds de drive en motivatie miste om door te gaan. Maar naarmate de jaren vorderden ging ik het voetbal wel een beetje missen. Vooral de stadions, velden en Europese topwedstrijden. Dan is het wel weer jammer dat het voorbij is, maar het houdt een keer op en daar moet je aan toegeven. Het neemt niet weg dat het mooiste is om zelf actief speler te zijn.”

Een jaar na zijn voetbalpensioen werd Stam door Jan Everse binnengehaald bij Zwolle. ,,En toen merkte ik dat spelers trainen heel leuk is om te doen, terwijl ik vroeger altijd zei dat het trainersvak mij niet zo trok. Als je dan vervolgens ziet dat de jongens wat van je opsteken gaat het kriebelen en groei je in je rol. Voordat je het dan weet ben je weer bezig met je eigen carrière en het halen van papieren voor het trainersvak.”

Jaap Stam en Klaas Jan Huntelaar bejubelen een Ajax-goal. Jaap Stam en Klaas Jan Huntelaar bejubelen een Ajax-goal.

Inmiddels heeft Stam behalve zijn werkzaamheden bij het eerste elftal de beloftenploeg van de ‘Blauwvingers’ onder zijn hoede. ,,Het assistentschap is leuk, maar ik merk dat ik ook mijn eigen dingen wil doen”, motiveert de voormalige speler van onder meer Manchester United, Lazio en AC Milan die keuze. ,,Toch is dat wennen, want je moet bepaalde dingen aangeven. En als trainer bekijk je ineens het hele veld. Dingen die goed of juist slecht gaan. En dat moet je weer verwoorden naar je spelersgroep. Dat is soms best spannend.”

Hoewel Stam trainde onder vakmensen als Guus Hiddink, Dick Advocaat, Louis van Gaal, Sir Alex Ferguson en Carlo Ancelotti heeft hij naar eigen zeggen geen voorbeeld. ,,Van iedere trainer pik je iets op; hoe je het wel en vooral ook niet zou doen. PEC is voor mij een ideaal opleidingstraject. Ik ben begonnen bij een kleinere club, net zoals ik als speler heb gedaan”, aldus de voormalige verdediger die ooit furore maakte aan de rechterkant van Zwolle. ,,Van daaruit kijk je of je een stapje verder kunt maken, zoals ik eveneens als speler deed.”

Behalve zijn rol bij PEC maakte Stam vorig seizoen ook deel uit van de trainersstaf van Ajax, waar hij zich ontfermde over de verdedigers van het eerste elftal en uit de jeugdopleiding. ,,Dat was hartstikke mooi. Om met jongens te werken met wie je hebt samengespeeld en die allemaal op hetzelfde niveau denken en doen”, doelt hij op anderen Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank de Boer. ,,Je hebt allemaal hetzelfde streven en dezelfde doelstelling wat je met de club wil bereiken. Ik denk dan ook dat het een heel goede filosofie is bij jonge gasten bepaalde dingen in te slijpen waardoor ze uiteindelijk nog beter worden.”

Omdat alle jeugdteams bij Ajax destijds waren voorzien van een trainer besloot Stam zijn heil volledig bij PEC Zwolle te zoeken. ,,Ik heb wel gesprekken gevoerd met Wim (Jonk, red.)en Jeroen (Slop, red.) over het vervolgen van individuele trainingen bij de meeste teams. Maar voor mijn eigen ontwikkeling vond ik het beter een eigen team te hebben. Dat kon nog niet bij Ajax omdat alle teams waren bezet, hetgeen ook logisch is. Daarom heb ik voor Zwolle gekozen.”

Een van de Ajacieden die bij Stam in de leer was, is Toby Alderweireld. Stam ziet veel potentie bij de Belgisch international. ,,Er valt bij hem nog genoeg progressie te boeken. We hebben een keer samen een dvd’tje van hem bekeken. En toen viel op dat zijn mindere momenten voortkwamen uit ongelukkige momenten van Jan Vertonghen. Toen zei ik tegen Toby: nu moeten we Jan er ook bij hebben. Dat is er toen helaas niet van gekomen. Uiteindelijk heeft Vertonghen stappen gemaakt, maar dat kan Toby ook nog. Hij moet alleen leren zijn verdediging beter neer te zetten. Daarmee kun je een hoop voorkomen.”

Hoewel Stam Ajax een warm toedraagt worden er zondag bij het duel PEC Zwolle - Ajax uiteraard geen cadeautjes weggegeven. ,,Dan wordt het inderdaad even wat anders en telt alleen het eigenbelang”, lacht het krachtmens van weleer. ,,Ik gun Ajax het kampioenschap, maar wij moeten aan onszelf denken en hebben de punten hard nodig. We gaan ervoor, maar het wordt heel moeilijk.”

Tot slot licht Stam nog een tipje van de sluier over zijn ambities in het trainersvak. ,,Overal waar ik me in stort probeer ik het maximale eruit te halen. Dat is nu ook zo. Ik heb nu alleen papieren voor TC 1, waarmee ik als assistent kan fungeren. Als ik stappen wil maken, moet ik de Cursus Coach Betaald Voetbal gaan volgen, maar dat kan pas in 2014.” En daarna? ,,Ik zou ooit wel als manager naar Engeland willen. Dat is een fantastisch voetballand en daar heb ik als speler een goede tijd gehad. Het is ook een goed land om te leven. Alle spelers die in Engeland hebben gezeten, zullen ook bijna allemaal zeggen dat het een fantastische periode is geweest.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst