Menu
Standbeeld Bergkamp onthuld

Standbeeld Bergkamp onthuld

Een eigen standbeeld is niet veel voetballers gegeven. Maar Dennis Bergkamp wel. De assistent-trainer van Ajax was zaterdag aanwezig toen een prachtig beeld van hem werd onthuld bij het Emirates Stadion in Londen. Elf jaar diende Bergkamp Arsenal en won met de Engelse club zeven grote prijzen.

Dennis Bergkamp is niet alleen in Nederland legendarisch. De geboren Amsterdammer, die in 1986 debuteerde voor Ajax, was befaamd om zijn fluwelen balbehandeling, zijn schitterende goals en ook de balaannames zijn meer dan beroemd. Niet verwonderlijk dat zo'n balaanname in de lucht diende als voorbeeld voor de kunstenaar.

In 1993 verliet Bergkamp Ajax voor Internazionale uit Milaan, maar dat werd niet wat hij ervan had gehoopt en in 1995 verhuisde hij naar Arsenal. Daar ontpopte hij zich tot de levende legende die hij nu is. Niet voor niets onthulde de club deze zaterdag, 22 februari 2014, een standbeeld voor de huidige assistent-trainer van Ajax. Alleen Herbert Chapman, Tony Adams en Thierry Henry vielen dezelfde eer te beurt.

Voorafgaande aan de competitiewedstrijd tegen Sunderland onthulde Arsenal in aanwezigheid van Bergkamp, die in 423 duels voor Arsenal 120 doelpunten maakte, zelf het imponerende standbeeld.

Hoe groot de heldenverering in Engeland is kunnen wij nauwelijks voorstellen als - gemiddeld - nuchtere Hollanders. Zo sprak een groot fan zaterdagochtend op Twitter: 'Looking forward to see God in a few hours! It's been too long.'

,,Er is zoveel respect van de fans hier als ze zien dat je presteert", sprak Dennis Bergkamp voor de camera van Ajax TV, nadat hij direct werd toegezongen toen ze hem ontwaarden. ,,Ze hebben gevoeld dat ik alles eruit heb gehaald en daarom is er zoveel wederzijds respect. Ik was eerst verrast toen mij verteld werd dat ik een standbeeld zou krijgen. Maar daarna heel trots dat ik ben vereeuwigd voor zo'n stadion. Ik kan het bijna niet bevatten."

Binnenkort is de reportage van de onthulling van het standbeeld van Dennis Bergkamp te zien op Ajax TV.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl en Arsenal.com

Trots bekijkt Dennis Bergkamp zijn standbeeld. Trots bekijkt Dennis Bergkamp zijn standbeeld.
Het gezin Bergkamp vereeuwigd voor het standbeeld. Het gezin Bergkamp vereeuwigd voor het standbeeld.
Nog geen vijftien minuten na de onthulling draagt het beeld al een sjaal. Nog geen vijftien minuten na de onthulling draagt het beeld al een sjaal.
Hoe populair Bergkamp in Londen is, blijkt uit de enorme belangstelling bij de onthulling van zijn standbeeld. Hoe populair Bergkamp in Londen is, blijkt uit de enorme belangstelling bij de onthulling van zijn standbeeld.
Materiaalmanager, manager vrouwenvoetbal én vriend Vic Akers had als verrassing een shirt voor Bergkamp neergehangen. Materiaalmanager, manager vrouwenvoetbal én vriend Vic Akers had als verrassing een shirt voor Bergkamp neergehangen.