Menu
Stanton Lewis ziet droom in vervulling gaan

Stanton Lewis ziet droom in vervulling gaan

Stanton Lewis zag dinsdagmiddag met het ondertekenen van een vierjarig contract bij Ajax een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Vanaf zijn veertiende jaar speelde de in Johannesburg geboren Zuid-Afrikaan bij Ajax Cape Town en na recente stages verdiende hij zijn “Amsterdamse” contract. ,,Vanaf de jeugd had ik mij als doel gesteld bij Ajax te tekenen. Nu moet ik hard werken om het eerste team te bereiken”, aldus de ambitieuze aanvaller.

De carrièreplanning zat er bij het jonge talent al vroeg in. Als spelertje van Orlando Pirates in Johannesburg was hij zich ervan bewust dat als hij naar Europa wilde, de stap naar de jeugdopleiding van Ajax Cape Town een goede was. ,,De kans was groter om naar Ajax Amsterdam of naar Europa te gaan als ik naar Kaapstad zou gaan.”

Op het jeugdcomplex Ikamva doorliep Lewis alle jeugdelftallen vanaf onder 15 jaar en hij kwam zelfs al elf maal uit voor het Zuid-Afrikaanse team onder de 23 jaar. Als jeugdspeler van Ajax Cape Town bezocht hij Nederland een paar jaar geleden al eens toen de satellietclub actief was op een toernooi in Groningen. ,,Het voetbal was goed en Nederland vind ik een leuk land. Het is hier bijna altijd en overal groen.”

Maar toen Lewis in februari zijn eerste stage liep bij Ajax, was het een stuk minder groen en bovendien koud. ,,Ik heb twee weken stage gelopen en speelde toen met beroemde voetballers als Galásek en Babel!”, klinkt het enthousiast uit de mond van de aanvaller. Niet zonder trots memoreert Lewis aan zijn eerste wedstrijd in het Amsterdamse rood en wit. ,,Ik mocht tegen Argon meedoen en ik scoorde de gelijkmaker.”

En scoren is het mooiste dat er is. Lewis is niet zo’n voetballer die zegt dat het niet uitmaakt of hij de goal maakt of de assist geeft. ,,Nee, zelf scoren is toch beter? Dan komt jouw naam op het wedstrijdformulier”, grijnst de jongeling ontspannen, die de laatste jaren afwisselend als nummer negen en nummer tien speelde. Een voorkeur voor een van beide posities kan hij niet geven. ,,Ik houd van allebei.”

Tijdens de stages die Lewis bij Ajax liep, tijdens Pinksteren was hij wederom in Amsterdam om deel te nemen aan de Copa Amsterdam, deed hij veel nieuwe indrukken op. ,,Wat mij opviel was dat het hier professioneler is dan in Zuid-Afrika. De discipline van de spelers is beter, de velden zijn goed en zelf voelde ik mij zeer comfortabel, ook in de wedstrijden. Want ik speelde nu met jongens die het systeem door en door kennen. Dat is bij Capetown niet zo omdat de spelers veelal worden aangekocht en dus nog niet bekend zijn met de speelwijze.”

Zijn grootste kwaliteit is volgens Lewis zelf het dribbelen met de bal. Geef hem de bal en hij loopt zo door richting doel van de tegenstander. Handig daarbij is dat het met de snelheid ook wel goed zit. Met het ondertekenen van het contract verbindt hij zich voor vier jaar aan Ajax Amsterdam. ,,Die tijd moet genoeg zijn om me hier te bewijzen!” schat hij in.