Menu
Stats: Siem de Jong effectiever voor Ajax dan voor PSV

Stats: Siem de Jong effectiever voor Ajax dan voor PSV

Siem de Jong begon zijn professionele voetbalcarrière bij Ajax. Vorig jaar werd de aanvallende middenvelder door Newcastle United verhuurt aan PSV, de tegenstander van zondagmiddag. Een mooi moment om de statistieken van zijn jaar bij PSV te vergelijken met die van het huidige seizoen.

De Jong speelde 11 keer eerder in een Eredivisiewedstrijd tussen Ajax (9 duels, 3 goals) en PSV (2 duels, 1 goal). Naast De Jong waren ook Ruud Geels, Søren Lerby, Frank Arnesen, Piet van der Kuil, Wim Jonk en Patrick Kluivert namens beide ploegen trefzeker in deze topper.

Meer wedstrijden, minder minuten
De 29 jarige De Jong speelde vorig seizoen 19 wedstrijden in het shirt van PSV in de Eredivisie. Bij de Amsterdammers stond De Jong dit seizoen al in 20 Eredivisiewedstrijden in het veld. Bij PSV (1012 minuten) kreeg De Jong wel opvallend meer speeltijd dan in de hoofdstad (580 minuten). In Brabant stond De Jong dan ook 10 keer in de basis, dit seizoen is hij nog maar 4 keer in de basis begonnen.

Naar zijn speeltijd kijkend, is De Jong dit seizoen effectiever gebleken voor het vijandelijke doel. Hij maakte dit seizoen al 4 doelpunten in het Ajax-shirt, vorig seizoen maakte hij er 6 in totaal. Bij PSV kwamen 3 van zijn doelpunten uit een doodspelmoment, dit seizoen geldt dat voor geen van zijn goals.

Siem de Jong: 4 Eredivisiegoals dit seizoen voor Ajax.
Siem de Jong: 4 Eredivisiegoals dit seizoen voor Ajax.

Schiettent De Jong
Vorig seizoen nam de middenvelder het doel van de tegenstander vaker onder vuur. Hij schoot 14 keer op doel in het gehele seizoen, daarnaast had hij 19 schoten binnen de 16-meter en 8 schoten van buiten de 16. Dit seizoen schoot hij al 7 keer op doel, schoot hij 13 keer van binnen de 16 en 2 keer van buiten de 16.

Duelkracht
In de duels blijkt De Jong dit seizoen sterker. De Ajacied won dit seizoen 49% van zijn verdedigende duels en 39% van zijn aanvallende duels. Bij PSV won hij iets minder duels: 43% van zijn verdedigende duels en 38% van zijn aanvallende duels.

Lees ook: Ajax zonder Eiting naar Eindhoven, Veltman terug
Bekijk ook:
Head2Head: PSV - Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Pro Shots