Menu
Steaua is vooral strijdbaar

Steaua is vooral strijdbaar

Na de voorbeschouwende woorden van Frank de Boer en Christian Eriksen was het woensdagavond de beurt aan Steaua Boekarest om vooruit te blikken. In een aanzienlijk legere perszaal als waarin de Ajacieden eerder hun verhaal deden, sprak (vooral) trainer Laurentiu Reghecampf strijdlustige woorden. Ajax en Steaua kruisen donderdag voor het eerst de degens in de UEFA Europa League.

De trainer van FC Steaua Bucuresti werd vergezeld door zijn aanvoerder Alexandru Bourceanu. De oefenmeester en zijn captain waren wat uitstraling betreft twee uitersten. Reghecampf liet zijn woorden vooral samen gaan met een grimmige blik. Bourceanu liet af en toe zien wel te kunnen glimlachen. Bijzonder veel kregen de Roemenen woensdag niet te doen in de ArenA. Het aantal aanwezige Roemeense en Nederlandse journalisten viel op de vingers van twee handen te tellen. De beperkte opkomst vanuit het Oostblok heeft wellicht te maken met de vete die Reghecampf uitvecht met een deel van de Roemeense voetbalmedia.

,,We zijn niet naar Amsterdam gekomen om te verdedigen’’, liet Reghecampf het al snel strijdbaar klinken. ,,We kennen Ajax goed en willen er een echte wedstrijd van maken. Wij vertrouwen op een goede uitslag.’’ De Steaua-coach sprak ook dankbare woorden aan het adres van een oude bekende uit de Eredivisie. Oud-PSV’er Ovidiu Stinga toonde zich niet te beroerd om zijn landgenoten van informatie te voorzien over Ajax. Tussen 1996 en 2001 stond de Roemeen als import-Eindhovenaar regelmatig tegenover de Amsterdammers. Steaua heeft als handicap dat het sinds 10 december 2012 geen officiële wedstrijd meer speelde. Een langgerekte winterstop zorgt ervoor dat de Roemeense koploper de voorbije weken vooral oefenwedstrijden speelde.

Steaua-trainer Laurentiu Reghecampf (rechts) werd woensdag vergezeld door zijn aanvoerder Alexandru Bourceanu. Steaua-trainer Laurentiu Reghecampf (rechts) werd woensdag vergezeld door zijn aanvoerder Alexandru Bourceanu.

Toen Reghecampf een vraag gesteld kreeg over zijn vermeende rol in een match-fixing-zaak, werd zijn blik nóg grimmiger. Het antwoord was kortaf. Reghecampf wilde niets kwijt over beschuldigingen in Roemeense media. Na aanhouden van de Nederlandse journalist beloofde de trainer opmerkelijk genoeg wel zijn e-mailadres voor een eventuele reactie in de toekomst. ,,Ik ben geen man van beloften die ik niet kan waarmaken’’, vervolgde de pas 37-jarige Reghecampf toen het weer puur over het treffen met Ajax ging. ,,Steaua heeft een hecht team. We zijn klaar om hier een prestatie te leveren. Ajax heeft weliswaar een sterk team, waarmee het ook in de Champions League heeft gespeeld. Maar wij weten zeker dat we er donderdag een echte wedstrijd van kunnen maken.’’

Alexandru Bourceanu had zich tot dat moment vooral beperkt tot meeluisteren en -knikken. De controlerende middenvelder schetste desgevraagd toch ook de kracht van ‘zijn’ Steaua. ,,Fysiek zijn we de afgelopen periode, waarin we vooral oefenduels hebben gespeeld, zeker sterker geworden. Er is veel getraind. De staf heeft in de voorbereiding op dit duel alles voor ons gedaan. Of ik droom van de EL-finale, die in dit stadion wordt gespeeld? Daar denk ik niet over na. Nu kijken we niet verder dan Ajax.’’ Bourceanu – de nummer 55 in de Steaua-selectie- besloot het persmoment met een pikante aanname. ,,Ik denk niet dat de Ajax-supporters hier meer lawaai maken dan onze supporters bij een thuiswedstrijd van Steaua. Wat dat betreft zitten we hier goed.’’ Het is aan de Ajax-fans die donderdag in de (bijna) uitverkochte ArenA zijn om het ongelijk van Bourceanu te bewijzen.

Voor Ajax – Steaua Boekarest zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Het duel in de eerste knock-outronde van de Europa League begint om 19:00 uur.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Klik hier voor kaarten voor Ajax - Steaua Boekarest

Aansluitend op het persmoment trainde Steaua Boekarest in de Amsterdam ArenA. Aansluitend op het persmoment trainde Steaua Boekarest in de Amsterdam ArenA.
Trainer Laurentiu Reghecampf overlegt op het ArenA-gras met een van zijn assistenten. Trainer Laurentiu Reghecampf overlegt op het ArenA-gras met een van zijn assistenten.
De Roemenen rekken en strekken in de morgen (bijna) uitverkochte Amsterdam ArenA. De Roemenen rekken en strekken in de morgen (bijna) uitverkochte Amsterdam ArenA.
Tijdens de training bleken de tribunes al voorzien van vlaggetjes. Tijdens de training bleken de tribunes al voorzien van vlaggetjes.
De training van de Roemenen was een kwartier toegankelijk voor de media. De training van de Roemenen was een kwartier toegankelijk voor de media.
De Roemeense oud-Ajacied George Ogararu was ook bij de training present en sprak onder meer met een beleidsbepaler van de Roemeense grootmacht. De Roemeense oud-Ajacied George Ogararu was ook bij de training present en sprak onder meer met een beleidsbepaler van de Roemeense grootmacht.