Menu
Steeds iets meer omhoog

Steeds iets meer omhoog

Davy Klaassen was eerder dit seizoen tijdens de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht een van de doelpuntenmakers van Ajax. De (gedeeld) clubtopscorer reist zondag met Ajax richting Utrecht voor de return in de competitie. Daags voor het duel in de Domstad maakt de bijna 21-jarige middenvelder de balans van de afgelopen maanden op.

Toen hij vorige maand tijdens het trainingskamp in Turkije eens goed om zich heen keek, zag hij verschillende nieuwe gezichten. Even gingen zijn gedachten terug naar de tijd dat hij zelf zijn vuurdoop beleefde. Enkele jaren geleden was hij immers zelf een van de nieuwelingen die er tijdens een trainingsweek ver buiten Amsterdam voor het eerst aan mochten ruiken. Hij weet daardoor maar al te goed wat jongens als Jaïro Riedewald, Riechedly Bazoer en Ricardo Kishna doormaakten aan de Turkse Rivièra. ,,Ik weet heel goed hoe ze zich voelen. Je bent nieuw en je moet je plek zien te vinden. Toen ik er zelf net voor het eerst bij zat, sliep ik ’s nachts als een blok. Het aanpassen aan het niveau en de intensiteit van de trainingen kostten de nodige energie. Het kan daarom haast niet anders dan dat Jaïro, Riechedly en Ricardo in Belek goed hebben geslapen. Hoewel ook zij helemaal volgens het Ajax-systeem zijn opgeleid, is de stap naar het eerste elftal toch altijd een bijzondere. Je werkt er jaren naartoe en als het dan uiteindelijk is gelukt, moet je laten zien dat je het niveau aankan. Eigenlijk begint het dan pas allemaal.”

Het traject van ‘jongste bediende’ naar clubtopscorer was er voor Klaassen een met pieken en dalen. Jarenlang stond hij bekend als een van de grootste talenten van de jeugdopleiding. De aanvoerdersband zat hem als gegoten en zijn stap naar het eerste elftal verbaasde weinigen. Eind november 2011 maakte hij zijn debuut op het mooist denkbare podium: de UEFA Champions League. In de uitwedstrijd tegen Olympique Lyon maakte hij zijn eerste officiële minuten in Ajax 1. Vijf dagen later maakte hij ook zijn opwachting in de Eredivisie. In de uitwedstrijd tegen NEC beleefde hij een typische Ajax-debuut: invallen en scoren. Hij stond nog geen minuut in het veld, of hij schaarde zich al in het rijtje namen Johan Cruijff, Marco van Basten, Bryan Roy, Aron Winter, Frank Rijkaard, Clyde Wijnhard, Ronald de Boer, Patrick Kluivert en Siem de Jong. Ook zij bekroonden hun debuut met een goal. Voor nieuwkomer Riedewald was eind vorig jaar in zijn eerste wedstrijd tegen Roda JC eenzelfde scenario weggelegd. Daarmee trad hij in de voetsporen van Klaassen en zijn illustere voorgangers.

Davy Klaassen is samen met Kolbeinn Sigthórsson gedeeld clubtopscorer van Ajax in de Eredivisie. Davy Klaassen is samen met Kolbeinn Sigthórsson gedeeld clubtopscorer van Ajax in de Eredivisie.

Na zijn vliegende start stond Klaassen vorig seizoen bijna een heel jaar aan de kant met een slepende liesblessure. Het was daardoor lang wachten op een passend vervolg van zijn veelbelovende debuut. Het moment tussen zijn debuut en zijn definitieve doorbraak kende een hinderlijke onderbreking. Terwijl zijn leeftijdsgenoten zich langzaam verder ontwikkelden, moest de jeugdinternational noodgedwongen vanaf de kant toekijken. Voor hem stond het hele vorige seizoen in het teken van fit worden. Dankzij een speciaal revalidatietraject met hulp vanuit Barcelona is Klaassen inmiddels verlost van blessures. De blonde middenvelder kan weer vrijuit voetballen. En waartoe dat kan leiden, bewees hij de afgelopen maanden. Samen met Daley Blind en Thulani Serero vormde hij een ijzersterk middenveld. Zowel in de Champions League als in de Eredivisie nam hij Ajax met regelmaat bij de hand. In de thuiswedstrijden tegen Celtic en FC Barcelona blonk Klaassen uit. En tijdens de uitwedstrijden tegen SC Cambuur en ADO Den Haag maakte hij vlak voor de winterstop belangrijke doelpunten. Zijn hattrick tegen NAC Breda zorgde er zelfs voor dat hij halverwege de competitie clubtopscorer van Ajax werd. ,,Je begint onderaan en gaat langzamerhand steeds iets meer omhoog. Tenminste, als het goed gaat”, luidt zijn nuchtere commentaar over zijn definitieve doorbraak als basisspeler.

Wanneer het thuisduel met NAC ter sprake komt, beginnen zijn ogen te stralen. Op die zaterdagavond in december lukte alles. Met zijn drie doelpunten eiste hij de hoofdrol voor zich op. De 4-0-overwinning straalde op hem af. Met de wedstrijdbal onder zijn arm deed hij voor alle camera’s zijn verhaal. Daar was hij eindelijk weer. Fitter en sterker dan ooit. ,,Op die avond kwam eigenlijk alles samen. Het was de wedstrijd waarin alles lukte. Het was voor mij de eerste keer dat ik een hattrick maakte. Dan geniet je er extra van. In tegenstelling tot Luis Suarez hoef ik de wedstrijd er nog niet met een markeerstift op te schrijven. Wie weet komt dat ooit nog, maar tot nu toe weet ik maar al te goed bij welke wedstrijd die bal hoort.”

Als het aan Klaassen ligt, mag de volgende wedstrijdbal nog wel even op zich laten wachten. ,,Ik heb een paar geweldige maanden achter de rug. Sinds ik eindelijk weer fit ben, heb ik sinds de thuiswedstrijd tegen Celtic weer echt mijn draai gevonden. Natuurlijk is het mooi dat ik halverwege de competitie clubtopscorer ben, maar ik wil meer. Die drie goals tegen NAC waren leuk, maar ik maak liever het enige doelpunt in een topwedstrijd. Ik wil belangrijk zijn voor het team met zowel doelpunten als assists. Al moeten we het ook weer niet overhaasten. Ik ben allang blij dat ik inmiddels een basisplaats heb veroverd en geen last meer heb van blessures. Ik zit er nu zo’n vier maanden echt vast bij. Dat is eigenlijk nog maar heel kort. Ik moet gewoon de goede lijn van de laatste tijd doortrekken. Dan volgen die beslissende doelpunten en assists uiteindelijk vanzelf.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst