Menu
‘Steek’ tegenover ‘Nees’

‘Steek’ tegenover ‘Nees’

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de vijfde aflevering van dit seizoen kijkt trainer Maarten Stekelenburg terug op de week waarin hij ‘eindelijk’ Kaiser Chiefs versloeg en oog-in-oog stond met landgenoot Johan Neeskens.

Maarten Stekelenburg stond zondagmiddag in Johannesburg tegenover oud-Ajacied Johan Neeskens, sinds dit seizoen trainer bij Mamelodi Sundowns in Johannesburg. De trainer van Ajax Cape Town was met vertrouwen het vliegtuig ingestapt; zijn team had namelijk eerder in de week van Kaiser Chiefs gewonnen. ,,Het resultaat was fijn”, grijpt Stekelenburg even terug naar de 2-1 zege van woensdag op Kaiser Chiefs. ,,Maar ik had er persoonlijk iets meer van verwacht. Ik heb te weinig het gevoel gehad dat we domineerden. Ik houd ervan om grip te hebben op de wedstrijd, om controle te hebben. Maar hoewel we niet zo dominant waren, hebben we de kansen die we kregen gepakt. Bovendien hadden we wel wat geluk.”

Maarten Stekelenburg voor de wedstrijd tegen Sundowns. Maarten Stekelenburg voor de wedstrijd tegen Sundowns.

Daarover had de Ajacied ook niet te klagen in de uitwedstrijd bij zijn landgenoot Neeskens. ,,Ik had Sundowns al gezien en aanvallend hebben ze een goede ploeg, maar verdedigend zijn ze kwetsbaar. Daarom heb ik ook gewezen op het feit dat we dwingend moesten spelen. Dat gebeurde in de eerste helft helemaal niet. We kwamen veel te vaak in onze zwakte te spelen; ik probeer er bij mijn spelers op te hameren dat onze kracht in de aanval ligt. Dat heb ik in de rust, bij een 1-0 achterstand, ook weer gezegd. Letterlijk zei ik: ‘ik verlies liever met 5-0 dan dat het 1-0 blijft.’ Er moest iets gebeuren. En in de tweede helft gingen we voetballen. Ik had ook een middenvelder gewisseld voor een aanvaller, waardoor we wel naar voren moesten. Toen zag ik Ajax-voetbal: druk naar voren, voetballend de oplossingen zoeken en zo kwamen we 2-1 voor. Ook Sundowns scoorde nog, maar wij hadden het geluk dat we in de blessuretijd de winnende treffer maakte.”

Dus moest Neeskens de felicitaties overbrengen aan Stekelenburg. De twee trainers zijn op dit moment de enige twee Nederlanders die in de Zuid-Afrikaanse competitie actief zijn. Ruud Krol, ook al zo’n beroemde Ajacied, was vorig jaar bij Orlando Pirates werkzaam, maar hij verliet deze club afgelopen zomer. ,,De journalisten haakten wel kort in op het feit dat er twee Nederlandse trainers tegenover elkaar stonden. We kenden elkaar wel, hebben elkaar weleens op de Toekomst in Amsterdam ontmoet en laatst hebben we elkaar nog gesproken bij de loting van de MTN8, het bekertoernooi aan het begin van het seizoen. Het was ook best bijzonder om tegen een Nederlandse coach te spelen. Ook in hun spel was de Nederlandse invloed te zien. Ook zij speelden herkenbaar Nederlands voetbal met drie aanvallers.”

De twee Nederlanders staan pas in de tweede helft van de competitie opnieuw tegenover elkaar. Eerder kan ook, maar dat moet de loting voor het bekertoernooi uitwijzen. Volgende week vrijdag treft Ajax Cape Town Free State Stars.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town