Menu
Stefan Pettersson 50 jaar!

Stefan Pettersson 50 jaar!

Stefan Pettersson viert deze vrijdag zijn vijftigste verjaardag. De Zweed speelde tussen 1988 en 1994 in totaal 197 officiële duels in Ajax 1. De Ajacied groeide in die tijd uit tot een onvervalste Ajax-icoon. Hoogtepunt in de Amsterdamse periode van Pettersson was de winst van de UEFA Cup in 1992.

Daarnaast springen zijn bijdrages aan twee landstitels (1990 en 1994) en een gewonnen KNVB Beker in 1993 in het oog. Stefan Pettersson maakte zijn Ajax-debuut op 21 augustus 1988 in de verloren uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-1). De van IFK Göteborg overgekomen Zweed stal al snel de harten van het Amsterdamse publiek. Pettersson dacht vooral aan het teambelang, maar pikte ook geregeld zijn doelpunten mee. In zijn zes seizoenen als Ajacied was hij goed voor exact 100 doelpunten. Ook zijn bescheiden en sympathieke opstelling maakte de aanvaller tot een graag geziene Ajacied.

Op 8 mei 1994 speelde Pettersson bij Willem II (2-1 verlies) zijn laatste wedstrijd in Ajax 1. Enkele dagen voorafgaand aan dat laatste optreden, stond de thuiswedstrijd tegen FC Groningen vooral in het teken van Petterssons afscheid als Ajacied. Ondanks de 0-2 nederlaag tegen de Groningers, werd de avondwedstrijd memorabel vanwege het grootse afscheid voor de Zweed. Drie dagen nadat Ajax kampioen was geworden stond er die avond sportief weinig meer op het spel. Het werd een imposant vaarwel.

‘Ondanks de nederlaag blijft iedere bezoeker in De Meer op zijn plaats om de Zweedse strijder uit te zwaaien’, valt terug te lezen in het Officiële Ajax Jaarboek 1993 – 1994. Uit de terugblik blijkt wel hoe pupulair de Ajax-Zweed was en nog altijd is onder Ajax-fans. ‘Na mooie woorden van supportersvereniging en voorzitter begint Stefan aan zijn afscheidsronde. Bij de F-Side aangekomen ontrbrandt een knetterend vuurwerk dat het stadion in dichte mist zet. De rookwolken onttrekken de nederlaag aan het gezicht en omhullen liefdevol de vetrekkende Ajax-zoon. (…) De lippen van Stefan trillen bij dit machtige eerbetoon van zijn publiek. ‘Het was prachtig’, zucht de vaarwelzwaaier even later in de kleedkamer, ‘maar toch had ik liever gewonnen.’’

Ajax wenst Stefan Pettersson nog vele, mooie jaren in goede gezondheid toe!

Tekst en foto: Ajax.nl