Menu

Stefano Seedorf gelooft in eigen kunnen

Hij gaf zichzelf bij de contractondertekening anderhalf jaar. Dan zou hij zijn debuut hebben gemaakt in het eerste van Ajax. En bijna kreeg hij gelijk, in de uitwedstrijd tegen NAC zat de Stefano Seedorf, want over hem hebben we het, namelijk al op de bank. Vrijdag kan hij zichzelf nog nadrukkelijker profileren als zijn team, Ajax 2, speelt in de halve finale van de Amstel Cup tegen FC Utrecht. ,,We maken zeker kans. We zijn niet voor niets zo ver gekomen."

Stefano Seedorf viert over een maand zijn twintigste verjaardag en speelt sinds de B1 bij Ajax. Voor die tijd schitterde hij op het fraaie complex van Hellas Sport in Zaandam. ,,Ik kom daar nog regelmatig", vertelt de middenvelder twee dagen voor de bekerconfrontatie met FC Utrecht. ,,Als ik in Zaandam op straat loopt, spreken veel mensen mij over die wedstrijd aan. 'Wel je best doen hoor', zeggen ze. Iedereen leeft met me mee, familie, vrienden en buren."

De familie Seedorf is een hechte. Dinsdagmorgen stond ook het kleine nichtje van Stefano aan het hek op het trainingsveld en kreeg de dreumes een kus op het hoofd van haar grote neef. ,,Het is leuk dat mijn familie, ik heb behalve mijn vader en moeder ook een broer en twee zussen, vaak komt kijken. Niet alleen bij wedstrijden, maar ook bij trainingen. Ik ben blij met die steun. Ik zou het erg vinden als ze er niet bij zijn."

Voor hemzelf leeft de wedstrijd tegen Utrecht nog niet zo lang als die bij zijn omgeving leeft. ,,We hadden na de winst op Stormvogels/Telstar nog veel competitiewedstrijden. De halve finale van de beker was niet het belangrijkste. Eigenlijk ging het pas ná dinsdag echt leven."


Want dinsdag maakte Seedorf en passant nog even zijn debuut voor Jong Oranje tegen Spanje. ,,Dat is weer een stap voorwaarts in mijn carrière. Dat ik als debutant in de basis begon, was geen verrassing. Ik ben er tenslotte pas laat bij gehaald. Ach, liever laat dan nooit natuurlijk. Ik zie de selectie als een beloning voor een jaar goed spelen."

Toch kijkt hij met gemengde gevoelens terug op het duel, dat met 0-3 verloren ging. ,,Het is niet prettig om weggespeeld te worden. Dat is me eigenlijk nog nooit gebeurd. Ik was zo teleurgesteld, maar dat is normaal als je verliest. Toen ik hier woensdag bij Ajax weer op het veld stond, was ik het rotgevoel kwijt."

En kon hij zich richten op FC Utrecht. ,,Sinds de winst op Stormvogels/Telstar kijk ik bewuster naar FC Utrecht. Ik heb niet zo zeer gelet op wie ik tegenover me heb, maar kijk meer naar de spelsystemen en de sterke punten van de tegenstander. De sterke punten van Utrecht zijn agressiviteit en het collectief. Misschien zijn ze fysiek ook wat sterker, maar vooral het feit dat ze zo'n hecht team vormen en er met z'n allen vanaf het begin opzitten is goed."

Toch ziet Seedorf mogelijkheden. ,,Wij hebben kans. We zijn niet voor niets zo ver gekomen. Nu is het onze derde wedstrijd in de Arena en voelt het al als een thuiswedstrijd. Dat was in de andere wedstrijden nog niet zo. Nu is ook al gewoner om in de Arena te spelen. Dat betekent echter niet dat de spanning minder is."


Spelers en bestuur van FC Utrecht liet in de pers al merken dat ze verwachten in de finale te staan. ,,Dat begrijp ik wel", zegt Seedorf. ,,Zij zijn een eredivisieploeg en moeten uiteraard via een tweede elftal doorkomen. Of ze dat ook kunnen, moet in de wedstrijd blijken. Wij moeten andere krachten aanspreken dan het fysiek. Bang voor Utrecht ben ik niet. Als je dat bent, kan je beter niet het veld in komen."

En zo zit Seedorf niet in elkaar. Toch kwam hij, ondanks zijn voorspelling bij het ondertekenen van zijn contract dat het binnen anderhalf jaar zou gebeuren, nog niet bij de hoofdmacht in actie. ,,Dat is geen teleurstelling. Het was meer een ruwe schatting van mij. En nu zit ik er dicht tegen aan. Ik mag af en toe meetrainen en zat bij NAC-uit op de bank. Dat was een leuke ervaring, leerzaam ook. Het zijn natuurlijk andere jongens, dat is al nieuw. En de beleving is bij hen anders. Wij zijn natuurlijk blij als we winnen, maar zij gaan meteen feesten. Dat die ontlading zo groot is, daar schrok ik wel van. Het was een dolle boel in de bus terug."

Wie weet maakt Seedorf volgend seizoen zelf deel uit van die ploeg. ,,Ik verwacht dat ik snel een gesprek krijg over volgend seizoen. Als ik nog een jaar in Ajax 2 moet blijven, zal dat in zekere zin een teleurstelling zijn. Ik wil hogerop en heb er al een keer aan geproefd. Als ik trainer was zou ik me zeker een kans geven. Dit seizoen heb ik veel geleerd. Technisch, mentaal en ook op het gebied van publiciteit. Dat maakt ook deel uit van je ontwikkeling."

Bij de diverse stappen in zijn ontwikkeling kan hij terugvallen op een familielid die het allemaal al eens heeft meegemaakt. Neef Clarence. ,,Ik heb niet zo heel veel contact met hem, maar ik bel hem af en toe wel eens als ik iets wil weten. Toen ik mijn contract tekende, heb ik gebeld. De afgelopen tijd echter niet meer."

Dat verandert misschien wel als hij met Ajax 2 de finale van de nationale beker bereikt.