Menu
Stekelenburg aan de vooravond van jubileum

Stekelenburg aan de vooravond van jubileum

Maarten Stekelenburg speelt zaterdagavond uit bij Willem II zijn 150ste officiële wedstrijd voor Ajax. De doelman blikt voorafgaand aan het jubileumduel kort terug op zijn nu al imposante carrière bij de Amsterdamse club.

Maarten Stekelenburg verdedigt zaterdag voor de 150ste keer het Ajax-doel. Hij wordt zondag 16 december (Ajax - PSV) gehuldigd in de ArenA. Maarten Stekelenburg verdedigt zaterdag voor de 150ste keer het Ajax-doel. Hij wordt zondag 16 december (Ajax - PSV) gehuldigd in de ArenA.

Stekelenburg maakte in augustus 2002 zijn debuut voor het eerste van Ajax. De doelman kan zich die wedstrijd nog als de dag van vandaag herinneren. ,,Het was de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV”, zegt hij vrijdag na de laatste training voor de wedstrijd tegen Willem II. ,,We wonnen met 3-1 in een volle ArenA. Ik debuteerde en won meteen een prijs: dat vergeet je nooit natuurlijk.”

In de 148 wedstrijden die hij sinds zijn debuut speelde, heeft Stekelenburg zich uitstekend ontwikkeld. Al verliep de weg naar de top met pieken en dalen. ,,In het begin was er veel concurrentie en heb ik ook nog wel gekwakkeld met blessures. Het was niet zo dat ik meteen na mijn debuut zeker was van een basisplaats. Op een gegeven ogenblik was er zelfs sprake van dat ik verhuurd zou worden. Maar door keihard te trainen heb ik mijn plek in het doel van Ajax veroverd.”

Stekelenburg vindt dat hij nu ‘allround’ sterker is dan toen hij begon. ,,In het begin was er nog helemaal geen druk. Ik was jong, onbevangen en mocht fouten maken. Maar de druk nam per jaar natuurlijk wel iets toe. Dat is wel eens moeilijk geweest, maar door veel wedstrijden te spelen, leer je daar mee om te gaan. Ik heb de afgelopen twee seizoenen bijna alles gespeeld en ben daardoor echt gegroeid. Over het afgelopen seizoen, met name de tweede helft, ben ik erg tevreden. De lijn die ik toen heb ingezet, probeer ik nu door te trekken.”

In de vijf jaar die zijn verstreken sinds zijn debuut heeft Stekelenburg heel wat mooie momenten beleefd. ,,De twee gewonnen bekerfinales en mijn debuut tegen PSV waren prachtig”, blikt hij terug. ,,Maar ook mijn eerste wedstrijd in de Champions League (2002) zal me altijd bijblijven. We speelden thuis tegen Olympique Lyonnais en al heel vroeg in de wedstrijd kwam Anderson alleen op me af. Ik weerhield hem van scoren en we wonnen uiteindelijk met 2-1.”

Vorig seizoen won Ajax met 0-2 van Willem II, maar echt blij was niemand na afloop. De Amsterdammers maakten één treffer te weinig voor de landstitel. Vorig seizoen won Ajax met 0-2 van Willem II, maar echt blij was niemand na afloop. De Amsterdammers maakten één treffer te weinig voor de landstitel.

Eén van de minst prettige wedstrijden die Stekelenburg heeft gespeeld is ongetwijfeld de vorige editie van Willem II - Ajax. De Amsterdammers wonnen eind april met 0-2, maar hadden één treffer meer moeten maken om landskampioen te worden. ,,Het was gewoon een heel rare wedstrijd. We wisten dat we nog een doelpunt moesten maken. Als je bedenkt hoe dichtbij we waren… Maar het lukte gewoon net niet. In de slotfase ben ik zelfs nog mee naar voren gegaan.'' Trauma’s heeft hij er niet aan overgehouden. Als hij zaterdag tegen de Tilburgers zijn 150ste wedstrijd keept, denkt hij nog alleen nog maar aan winnen. ,,Met een 0-2-zege ben ik dit keer wel heel tevreden”, besluit hij met een lach.


De 150ste wedstrijd van Stekelenburg live op je pc zien?
Ga dan naar de website van Planet Voetbal. >>