Menu
Stekelenburg blikt terug op mager seizoen

Stekelenburg blikt terug op mager seizoen

Ook het seizoen voor Ajax Cape Town is ten einde. In de Zuid-Afrikaanse competitie eindigde het team van de debuterende hoofdcoach Maarten Stekelenburg als negende. ,,Een beetje teleurstellend”, vindt de trainer zelf. ,,Maar we hebben het aan onszelf te wijten.”

Een oorzaak weet het voormalige hoofd jeugdopleiding wel te geven. ,,We hebben het aan het einde laten liggen. We hadden 31 punten uit 18 duels en eindigden op 40 uit 30. Dat zijn slechts negen punten uit de laatste twaalf wedstrijden. In een aantal duels hebben we zelf te veel fouten gemaakt of we kregen rode kaarten waardoor we met tien man verder moesten. Het was gewoon te wisselvallig op het laatst. Er ontbrak een stukje kwaliteit. Het gemis van Thulani Serero en Clayton Daniels heeft zijn tol geëist. Dat waren toch twee steunpilaren van het team. Hoe zeer merk je pas écht goed als ze er niet meer zijn. Dan moeten andere spelers opstaan. Dat gebeurde wel, maar te wisselvallig."

Net als zijn groep zat ook Stekelenburg in een leerproces in zijn eerste jaar als eindverantwoordelijke. En hij stuitte op dilemma’s waar ook collega’s als Marco van Basten, Martin Jol en Danny Blind bij Ajax Amsterdam mee worstelden: ,,Het moeilijkste dit jaar was een balans te vinden tussen je eigen filosofie en het resultaat. Je kan wel een visie hebben, maar als je dan een aantal keer slecht presteert wordt het lastig en wil je meer zekerheid inbouwen in je ploeg. Dat gaat dan weer ten koste van je opvatting."

,,Dat is een lastige spagaat gebleken. We kunnen goede redenen aandragen waarom we negende zijn geworden. Ik weet heel goed waar ik mee bezig ben en we zijn ook op de goede weg. Het gaat alleen wat langzamer dan ik had gedacht. De balans is niet goed. Daarin kunnen we nog stappen maken. Want het algehele niveau van de selectie was niet hoog genoeg. Er moet een tandje bij. Dat is niet makkelijk.”

Sander Westerveld was afgelopen seizoen nieuw bij Ajax Cape Town. Sander Westerveld was afgelopen seizoen nieuw bij Ajax Cape Town.

Afgelopen vrijdag trainde Ajax Cape Town voor het laatst. Ondertussen zitten directie en technische staf niet stil. In dat proces kwam vorige week Koen van der Laak op stage naar Zuid-Afrika. Stekelenburg was tevreden over hem: ,,Hij is tactisch slim, kan goed tussen de linies spelen, is een leider in het veld en nam direct in die paar dagen dat hij hier was, veel verantwoordelijkheid. Dat maakt dat zijn stage positief is verlopen."

,,We hebben verder al een aantal gesprekken gevoerd met spelers met wie we niet door willen. Die zullen verkocht moeten worden. Voor hen in de plaats worden weer nieuwe spelers gehaald. We moeten evalueren voor welke posities we spelers van buiten aantrekken en wie er vanuit de jeugd kan doorstromen.” Op 27 juni komen ze weer bij elkaar voor de eerste training van het nieuwe seizoen. Dan moeten de contouren van de nieuwe ploeg al enigszins zichtbaar zijn.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Ajax Cape Town