Menu

Stekelenburg en De Jong spelen gelijk met Olympisch elftal

Maarten Stekelenburg en Nigel de Jong speelden vrijdagavond met het Olympisch elftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk. In Roosendaal, waar het duel werd gespeeld, bleef het 0-0. De twee Ajacieden speelden de hele wedstrijd. Het Olympisch team kan zich overigens niet meer kwalificeren voor het EK. Desondanks blikte Stekelenburg tevreden terug.

Jong Oranje was al kansloos voor de eindronde van het EK en voor deelname aan de Olympische Spelen. Oostenrijk, dat Wit-Rusland met 1-0 van koploper Tsjechië zag winnen, verspeelde dure punten. Wit-Rusland heeft als beste nummer twee nog uitzicht op de eindronde van het Europees kampioenschap.

Nederland was beter, maar bleek voorin onmachtig. Castelen, in de rug gesteund door Greene, deed het op rechts niet onaardig. Met Putter, die alle fysieke duels verloor in de spits, en een onopvallende Van Driel aan de linkerkant bleef de Oranje-aanval ver onder de maat.

Toch kreeg Oranje mogelijkheden. Open kansen zelfs. Met driemaal Youssouf Hersi, door Ajax verhuurd aan NEC, Putter en een koppende Kruiswijk had Oostenrijk minimaal op achterstand gezet moeten worden. Oostenrijk kwam in de eerste helft tot één serieuze mogelijkheid. Een schot van Pircher werd door Maarten Stekelenburg met behulp van de paal gestopt.

Stekelenburg verhinderde direct na rust dat Oostenrijk via invaller Kienast alsnog aan de leiding kwam. Oostenrijk kwam daarna nooit dichter bij het Nederlandse doel. De invallers Tuyp en Van de Laak en pal voor tijd De Jong en Hersi (paal) lieten voor Nederland betere kansen op de verdiende zege liggen.

Keeper Maarten Stekelenburg keek tevreden terug op de wedstrijd. ,,We hebben best goed gespeeld. De trainer heeft gekozen voor een aantal nieuwe jongens, allemaal wat jonger, maar met een goede instelling. We hebben zeker vier, vijf grote kansen gehad. Alleen maakten ze we niet, dat is jammer. Over mijn eigen spel ben ik ook tevreden. Ik heb de laatste tijd niet zo heel veel wedstrijden gespeeld, de laatste was uit tegen Grazer AK. En vandaag had ik een paar mooie reddingen. We hadden natuurlijk niets te verliezen, er was geen sprake van druk. Misschien dat we daardoor wat vrijer speelden. Maar gezien het feit dat we met nieuwe jongens speelden, vond ik dat het best goed ging’’, aldus een opgewekte Stekelenburg. De spelers van Jong Oranje mogen zaterdag genieten van een vrije dag, alvorens zich zondag weer te melden voor de uitwedstrijd tegen Tsjechië op dinsdagavond.


Opstelling Jong Oranje: Stekelenburg; Greene, Olfers, Kruiswijk en Jansen; Hoogstrate, Hersi en De Jong; Castelen, Putter (66. Van de Laak) en Van Driel (72. Tuyp).


Bron: ANP