Menu
Stekelenburg heeft de wind in de rug

Stekelenburg heeft de wind in de rug

Het gaat goed met Maarten Stekelenburg. De 27-jarige doelman van Ajax is bezig aan een goed seizoen. Daarnaast maakt hij – als er geen gekke dingen gebeuren – deze zomer zijn opwachting op het WK in Zuid-Afrika. Bovendien wordt hij binnenkort vader.

Vanwege het naderende vaderschap zochten Stekelenburg en zijn echtgenote tijdens de winterstop hun heil niet in het buitenland. ,,We zijn lekker thuisgebleven met familie en vrienden en dat was heel gezellig’’, klinkt de international voldaan.

Na de vakantie toog Stekelenburg al snel met de rest van de selectie voor een trainingskamp naar Portugal. Daar startte de voorbereiding op het tweede deel van het seizoen. ,,We hebben daar goed gewerkt en zijn ook na de trainingen goed met elkaar omgegaan’’, aldus de goalie.

Hoewel het verblijf in de Algarve nog niet zijn vruchten afwierp in het competitieduel van afgelopen zondag bij NAC Breda (1-1), mogen de Ajacieden daar niet te lang bij stilstaan. Komende zondag wacht namelijk al weer de thuiswedstrijd tegen regerend landskampioen AZ. Een ontmoeting waaraan voor Stekelenburg een regionaal tintje kleeft. De geboren Haarlemmer woont namelijk al enkele jaren in de omgeving van Alkmaar en dat zorgt op straat nog wel eens voor opmerkingen over en weer. ,,Ik vind dat altijd wel leuk’’, zegt de keeper daarover. ,,Het hoort erbij en het is absoluut niet vervelend.’’

Stekelenburg strekt zich tot het uiterste tijdens het bekerduel FC Dordrecht - Ajax. Stekelenburg strekt zich tot het uiterste tijdens het bekerduel FC Dordrecht - Ajax.

Verder loopt Stekelenburg tegen AZ ex-Ajacied en oud-collega Joey Didulica weer tegen het lijf. ,,Ik heb bij Ajax een aantal jaren met hem samengespeeld en ik kon goed met hem opschieten, maar dat kon ik hier met elke keeper’’, haast de doelman van Oranje zich te zeggen. ,,Joey is bij AZ ongelukkig geweest met een hoofdblessure’’, verwijst de sluitpost van Ajax naar de kwetsuur die de Australiër opliep nadat hij in oktober 2006 tegen PSV een bal van landgenoot Jason Culina tegen het hoofd kreeg en daardoor ruim anderhalf jaar uit de roulatie was. ,,Maar, ik ken hem als een vechter en doorzetter. Daarom ben ik nooit bang geweest dat hij niet meer zou terugkomen.’’

Juist vanwege dat verleden hield ook Stekelenburg even de adem in toen de ‘Aussie’ vorig jaar bij Ajax-AZ (1-1) groggy op de grond bleef liggen na een ongelukkige botsing met Luis Suarez. ,,En als je dan een ambulance de ArenA ziet komen binnenrijden schrik je helemaal, maar het was al vrij snel duidelijk dat het niet zo erg was als de vorige keer. Hij was in elk geval in goede handen bij de dokter. Dat heeft zoveel indruk gemaakt dat ze hem gelijk weer hebben teruggehaald’’, doelt hij op Edwin Goedhart, hoofd van de medische staf en vorig jaar nog actief als clubarts bij AZ.

Na de Noord-Hollandse derby staan er voor Ajax wedstrijden op het programma tegen onder meer Feyenoord en FC Twente. Hoewel de Twentenaren en PSV voorlopig uit het zicht zijn geraakt, blijft Stekelenburg hopen op een plaats in de Champions League. ,,Het is doodzonde dat we al jaren niet meer op dat Europese niveau spelen. Zeker ook voor de jonge jongens. Ik heb het meegemaakt toen ik jong was. Het is het mooiste wat er is en je leert er ook veel van. Het is natuurlijk de absolute top van de wereld’’, beseft de Ajacied die in 2002 op 19-jarige leeftijd zijn CL-debuut maakte in het thuisduel met Olympique Lyon. ,,Dat weet ik nog heel goed. Ik ben niet vaak nerveus, maar toen wel. Ik had misschien twee, drie keer in het eerste gespeeld en toen stond de Champions League al voor de deur, maar gelukkig pakte ik gelijk een paar moeilijke ballen.’’

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl