Menu
Stekelenburg heeft vertrouwen in eigen kunnen

Stekelenburg heeft vertrouwen in eigen kunnen

Maarten Stekelenburg ziet de acht resterende wedstrijden met Ajax tot het einde van dit seizoen met veel vertrouwen tegemoet. Ook over zijn eigen presteren kan de keeper tevreden zijn. ,,We moeten de goede reeks die we zijn gestart, gewoon voortzetten", klinkt het vasteberaden uit de mond van de Haarlemmer.

Wie let op de trainingen van de keepers, zal misschien opmerken dat vooral herhaling, met enige variatie, de essentie is van de oefeningen. ,,Dat lijkt misschien zo", beaamt Stekelenburg, ,,maar zo voel ik het niet. Ik vind alles leuk om te doen dus het maakt mij niet uit." De eerste keeper van Ajax houdt van zijn vak, een training waarin hij veel te doen krijgt heeft hij het liefste, hoe snel de schoten ook op hem worden afgevuurd.

Ex-teamgenoot bij Ajax en collega-doelman Sander Boschker zei laatst dat van een keeper in Nederland wordt verwacht dat hij iets weg heeft van Maradona. Boschker doelde daarmee op het feit dat een keeper in de Eredivisie moet kunnen meevoetballen en met zowel zijn linker- als rechterbeen even bekwaam moet zijn. ,,In zekere zin heeft hij gelijk", vindt Stekelenburg. ,,Een keeper in Nederland moet over meer kwaliteiten beschikken dan een keeper in Zuid-Europa bijvoorbeeld. Daar gaat het echt alleen om het tegenhouden van ballen. Natuurlijk is dat hier ook de essentie, dat is waarom je in het doel staat, maar in Nederland wordt een keeper meer gezien als deel van het team, die moet dus ook mee kunnen doen."

De afgelopen jaren heeft Stekelenburg een aantal collega's, Sander Boschker, Henk Timmer, Hans Vonk en komend seizoen Dennis Gentenaar, met meer ervaring aan zijn zijde geweten. Inmiddels heeft hij als eerste keeper van de Amsterdammers, hoewel pas 23 jaar, ook de nodige ervaring opgedaan. Toch kan Stekelenburg nog genoeg leren van zijn oudere collega's. ,,Zij hebben in ieder geval meer wedstrijden gespeeld", licht hij toe. ,,Daarnaast zijn het ook verschillende personen. Iedereen heeft zo zijn eigen dingen om situaties in het veld te bestrijden. En van die verschillende inzichten leer je altijd. Net als op de trainingen. Alles kan beter, ik ben inderdaad nog jong en dat wil zeggen dat ik in elk opzicht nog beter kan worden."

Dat hij niet in de definitieve selectie van Oranje zat voor het oefenduel tegen Ecuador afgelopen woensdag, ervaart Stekelenburg niet als een teleurstelling. Hij weet wat hij kan en wacht rustig af. ,,Ik had het wel zien aankomen. Voor zo'n oefenduel worden meestal twee keepers opgeroepen. Edwin van der Sar is de onbewiste eerste keeper van het Nederlands elftal, Henk Timmer is een logische tweede met zijn ervaring. Naar het WK in Duitsland gaan misschien wel drie keepers mee en de kans bestaat dat ik die derde ben. Als ik goed keep in de resterende wedstrijden is die kans aanwezig. Maar eerlijk gezegd ben ik daar nu nog niet mee bezig. We zitten met Ajax in een belangrijke fase van de competitie en het gaat nu goed. We spelen aanstaande zondag tegen Sparta en dat is een wedstrijd die we moeten winnen. We moeten het als team per wedstrijd bekijken en niet verder kijken dan de eerstvolgende wedstrijd. Elk duel kan drie punten opleveren, of dat nu is tegen Sparta dit weekeinde, of tegen PSV later. Elke drie punten zijn belangrijk. We liggen nu goed op koers voor de play-offs, we staan vierde op de ranglijst en dat moeten we op zijn minst zien te behouden. Daarnaast staan we in de halve finales van de Gatorade Cup en hebben we, hopelijk, nog een mooie uitwedstrijd in Milaan voor de boeg. Ik vertrouw erop dat we dit seizoen met dit team tot een goed einde kunnen brengen."