Menu

Stekelenburg houdt bij debuut doel schoon

Maarten Stekelenburg heeft in de oefeninterland tegen Liechenstein zijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal. De doelman van Ajax was de 101ste speler die als Ajacied in Oranje debuteerde. Nederland won met 3-0.

Gematigd tevreden blikte bondscoach Marco van Basten vrijdagavond terug op de overwinning van vrijdagavond in de Galgenwaard op Liechtenstein (3-0). ,,Het was weer oefenen. Hier moeten we van leren zodat we het de volgende keer beter kunnen doen. Dit was geen goede prestatie.''

Nederland, dat door het uitvallen van Wilfred Bouma een half uur met tien man speelde, won met 3-0. Johnny Heitinga en Nigel de Jong konden wegens blessures niet aan het duel deelnemen. Wesley Sneijder speelde als enige Ajacied de hele wedstrijd. Van Basten liet Maarten Stekelenburg in de tweede helft debuteren. ,,Maarten heeft het goed gedaan", complimenteerde de bondscoach zijn jonge keeper. ,,Hij hield de nul." Rafael van der Vaart, die de laatste twee competitieduels van Ajax moest missen wegens een enkelblessure, verving in het tweede bedrijf Edgar Davids.

In dit laatste oefenduel voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, woensdag tegen Tsjechië, liet Van Basten behalve Stekelenburg ook Boulahrouz, Denneboom en Kuyt debuteren. ,,Woensdag zal het echt anders moeten. We hebben tegen Liechtenstein weer spelers kunnen beoordelen. Tegen de Tsjechen zullen er anderen staan.''

Na de matige oefenwinst concludeerde Van Basten het volgende: ,,We leden tegen Liechtenstein te veel balverlies. Dat moet woensdag tegen de Tsjechen beter. We hebben een goed potentieel maar moeten nog veel sterker worden. Na de vele wisselingen moeten we nog een goed geheel gaan vormen. Na de twee oefenwedstrijden onder mijn leiding zie ik ons nog niet als Europese top. Dat wil niet zeggen dat ik ons minder vind dan Tsjechië. We proberen een goed figuur te slaan, maar dat zal wel moeite kosten'', aldus Van Basten die onderstreepte dat zijn ploeg woensdag in de ArenA weer met vleugelspitsen speelt.

Nederland - Liechtenstein 3-0 (1-0). 23. Van Bommel 1-0, 56. Ooijer 2-0, 78. Landzaat 3-0. Scheidsrechter: Brines (Sch).
Toeschouwers: 15.000.

Nederland: Van der Sar (46. Stekelenburg); Boulahrouz, Ooijer, Bouma en Zenden; Van Bommel (46. Landzaat), Sneijder en Davids (46. Van der Vaart); Denneboom (46. John), Makaay (46. Van Hooydonk) en Van den Bergh (46. Kuijt).

Liechtenstein: Heeb; Telser, D'Elia, Ritter en Michael Stocklasa (48. Rohrer); Vogt (82. Ronnie Büchel), Martin Stocklasa, Gerster en Roger Beck (90. Ritzberger); Thomas Beck (77. Martin Büchel) en Frick.

Bron: ANP

Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha