Menu
Stekelenburg kijkt uit naar AZ - Ajax

Stekelenburg kijkt uit naar AZ - Ajax

Maarten Stekelenburg staat zondag voor de elfde keer onder de lat in een duel met AZ. De derby van Noord-Holland heeft voor de keeper van Ajax een speciaal karakter aangezien hij in ‘AZ-dorp’ Limmen woont. Met name de ontmoeting in Alkmaar is daarom speciaal.

De vrijdag was al begonnen toen Stekelenburg na de gewonnen bekerwedstrijd tegen BV Veendam de slaap vatte. De keeper van Ajax keek rond middernacht met belangstelling naar de loting, waarin AZ als aanstaande tegenstander uit de koker kwam. Ook zondag is de club uit Alkmaar Ajax’ tegenstrever. ,,Dan kunnen we gelijk de loting even met elkaar bespreken”, oppert Stekelenburg.

Terwijl Stekelenburg over AZ vertelt, worden collega-doelmannen Verhoeven en Graafland nog even stevig aan het werk gezet door keeperstrainer l’Ami. De eerste keeper van Nederland is immers nog slechts één training van het competitieduel met AZ verwijderd. Dat het duel met de tweevoudig kampioen aanstaande is, werd Stekelenburg de afgelopen dagen overigens al duidelijk in zijn eigen woonplaats. ,,In aanloop naar wedstrijden tegen AZ krijg ik meestal wel wat opmerkingen in de supermarkt. Leuke opmerkingen overigens. Inmiddels ben ik er wel aan gewend want ik woon er alweer wat jaren.”

,,In aanloop naar duels met AZ krijg ik meestal wel wat opmerkingen in de supermarkt." ,,In aanloop naar duels met AZ krijg ik meestal wel wat opmerkingen in de supermarkt."

De doelman van Ajax heeft de stemming in het dorp onder de rook van Alkmaar de afgelopen jaren wel zien veranderen. ,,Vroeger was iedereen voor Ajax. De laatste jaren merk je toch ook wel dat de mensen in Limmen wat meer voor AZ zijn geworden. Vooral twee jaar geleden rondom het kampioenschap van AZ kon je merken dat de club aardig populair was in het dorp.”

Sinds de geboren Haarlemmer eind 2001 voor het eerst op de bank zat tijdens een wedstrijd tegen AZ stond hij in totaal zestien keer op het wedstrijdformulier. De laatste wedstrijd tegen AZ moest hij begin dit jaar aan zich voorbij laten gaan. De reden was feestelijk: de geboorte van zijn zoon Sem op de ochtend van de wedstrijd. En zo schieten er nog meer herinneringen door het hoofd van Stekelenburg: ,,Een paar jaar geleden stopte ik een strafschop van El Hamdaoui. En we hebben natuurlijk die wedstrijd in 2007 gehad waarin De Zeeuw op me doorgleed en het doelpunt van Martens alsnog werd goedgekeurd door Wegereef. Dat heeft ons toen dure punten gekost.”

Over de ontmoeting van zondag zegt Stekelenburg: ,,Wedstrijden tussen Ajax en AZ zijn altijd mooie duels. Het levert vaak open wedstrijden op. Vorig seizoen wonnen we met 4-2 in Alkmaar, hopelijk nemen zondag ook weer drie punten mee naar Amsterdam.” In dat geval kan hij tot eind december, als Ajax AZ in de beker treft, weer rustig boodschappen doen.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst