Menu

Stekelenburg krijgt Masterclass van Van Breukelen

Ajax-doelman Maarten Stekelenburg kreeg dinsdagmiddag een 'masterclass' van de beroemde Oranje-keeper Hans van Breukelen. Het Olympisch Stadion vormde het decor bij de opnamen van de VARA-serie Masterclass, waarin Sonja Barend de verrichtingen volgt van een jong talent dat 'bijgeschaafd' wordt door een autoriteit op het betreffende vakgebied.

Maarten Stekelenburg is de belangrijkste van een drietal jonge keeperstalenten die door Hans van Breukelen worden geïnstrueerd in de fijne kneepjes van het keepersvak. In het eerste gedeelte van de Masterclass zorgen oud-Ajacieden Bryan Roy en Alfons Groenendijk voor de hoge voorzetten waarop de doelmannen op moeten reageren.

In de pauze, voorafgaand aan het onderdeel 'penalty's stoppen', de specialiteit van Van Breukelen, wordt Maarten Stekelenburg geïnterviewd door Sonja Barend. De programmamaakster vraagt de Ajax-keeper het hemd van het lijf en Stekelenburg geeft overal openhartig antwoord op. De VARA-serie Masterclass wordt vanaf juli uitgezonden, en bestaat uit acht delen. Naast voetbal zijn er ook speciale lessen te zien op het gebied van onder andere musical en viool.

Ajax' keeperstrainer Wil Coort komt ook even een kijkje nemen naar de vorderingen van zijn pupil Stekelenburg. Daarnaast is hij ook een goede bekende van Hans van Breukelen, en de begroeting is dan ook hartelijk.

Voor het onderdeel penalty schieten heeft Van Breukelen nog maar eens twee Ajacieden laten opdraven en dat zijn niet de minste. Johnny Bosman voelt weer eens het gras van het Olympisch Stadion onder zijn voeten en Ronald Koeman, dé strafschopspecialist van het gouden Oranje van 1988, mag zijn eigen doelman onder vuur gaan nemen.

Van Breukelen stond in zijn hoogtijdagen - als doelman van de EK-winnaars in '88 - bekend om zijn boekje, waarin hij de manier van penalty's nemen van zijn tegenstanders had vastgelegd. Die methode heft navolging gekregen, want ook Coort vertelde dat hij bij alle internationale wedstrijden die hij ziet noteert wie waar de strafschoppen schiet. Ook Stekelenburg is, onder zachte dwang van Coort, aan een boekje begonnen.

Van Breukelen besteedt veel aandacht aan het psychologische aspect van (het stoppen van) een penalty. Zo leert hij Stekelenburg dat die de bal nog maar eens recht moest gaan leggen als de schutter hem klaargelegd had op de stip. Ook adviseert 'de Breuk' de jonge keeper om op de ogen te letten van de strafschopnemer.

Helaas voor Stekelenburg, die zichtbaar moeite heeft om een psychologische oorlog te voeren tegen zijn huidige trainer, laat Koeman zich niet zo snel van de wijs brengen. Onverstoorbaar schiet hij de meeste ballen moeiteloos in het doel. Van Breukelen rent met Stekelenburg naar een monitor, om daar samen oude beelden te bekijken van belangrijke penalty's uit het verleden. Nu voert de docent de spanning op. ,,Het is juni 1988, Nederland speelt tegen Duitsland en Marco van Basten heeft net een penalty versierd. Ronald Koeman neemt plaats achter de bal. Alleen als hij scoort heeft Nederland nog een kans op de finale.'' Maar in 1988 bleef Koeman al zo ijzig kalm en nu, op een mooie lentedag in 2004, kost het hem geen zichtbare moeite om de bal buiten bereik van de keeper in het doel te schieten. Ook bij een dreigende sanctie van 25 push-ups verblikt of verbloost de trainer niet. Koeman kiest telkens een andere hoek en Stekelenburg heeft het nakijken. ,,Bedankt hoor, trainer. Jou vragen we niet meer voor dit soort klusjes'', roept Van Breukelen lachend naar de met een grote grijns weglopende Koeman.

Bij Johnny Bosman heeft Stekelenburg meer succes. Bosman schiet zijn penalty's namelijk altijd in dezelfde hoek en die kiest Stekelenburg dan ook telkens. De ballen worden zo goed ingeschoten dat hij ze nog niet kan stoppen, maar hij komt, tot tevredenheid van Van Breukelen, dichtbij.

Tot slot doet de oude meester er zelf nog een paar. Maar ook hij mag vissen na de trap van Koeman. Bij Bosman kiest Van Breukelen de goede hoek en met een hand slaat hij de bal uit het doel.

Maarten Stekelenburg is weer een heleboel wijzer en de VARA heeft weer een leuke aflevering van Masterclass.