Menu
Stekelenburg naar Kaap de Goede Hoop

Stekelenburg naar Kaap de Goede Hoop

‘Maarten Stekelenburg naar Ajax Cape Town’ zorgde hier en daar voor verwarring. Sommigen was het niet duidelijk dat het hier de jeugdtrainer van Ajax betrof en niet de gelijknamige keeper van het eerste.

Maarten Stekelenburg legt zijn keuze voor Ajax Cape Town uit. Maarten Stekelenburg legt zijn keuze voor Ajax Cape Town uit.

Stekelenburg verruilt na de jaarwisseling de Nederlandse winter voor de Afrikaanse zomer. Begin oktober reisde de jeugdtrainer mee met de Ajax-directie bij het jaarlijkse bezoek aan de satelietclub. ,,We hadden al gesproken over een functie daar", zegt Stekelenburg. ,,Maar ik had aangegeven dat ik eerst wilde kijken of het me zou kunnen bevallen. Kijk, ik heb ook een gezin, met een vrouw en drie kinderen. Mijn vrouw is de laatste dagen ook nog naar Kaapstad gekomen, zodat we samen hebben kunnen rondkijken. Want mijn werk is heel belangrijk, maar mijn gezin is toch altijd nog belangrijker. We moeten daar kunnen aarden. Het viel beslist niet tegen. De werkomstandigheden hebben me verbaasd. Er staat al heel wat. Maar zeker ook het niveau van de spelers stelde me niet teleur. Want daar kijk je in eerste instantie toch vooral naar. Kun je daar goed mee werken, vraag je je af. Nou, dat denk ik zeker. Mjin enthousiasme is daardoor ook groter geworden."
Niet dat Stekelenburg in zijn goede pak verscheen op een deftig sollicitatiegesprek bij manager technische zaken Danny Blind omdat hij wilde reageren op een officiële vacature. Bij Ajax gaan dat soort procedures vaak vooral informeel. ,,Ik denk dat het bij een jeugdwedstrijd zal zijn geweest waar we beiden naar keken, dat Danny Blind vroeg hoe ik er tegenover zou staan", vertelt Stekelenburg. ,,Ze wilden graag daar de jeugdopleiding wat intensiveren. En ze zochten iemand van wie zij vermoeden dat hij dat kan." Danny Blind had niet gedacht dat het zo weinig moeite zou kosten om Stekelenburg te overtuigen in te gaan op het aanbod hoofd opleidingen te worden bij het Zuid-Afrikaanse filiaal. ,,Het is altijd de bedoeling geweest om er iemand van Ajax Amsterdam te plaatsen. Alleen, dat is soms lastiger dan het lijkt. Want het moet iemand zijn die onze cultuur door en door kent, die er zin in heeft, die de leidinggevende functie aankan en die zijn gezin mee kan nemen. Daarmee wordt de spoeling al dunner. Er zit nu al een tijdje niemand van ons. We vonden dat het nu nodig was om de positie heel sterk in te vullen. Met Maarten is dat gelukt. Hij is er uitermate geschikt voor. Hij heeft leidinggevende kwaliteiten en is al jarenlang werkzaam in de Ajax-opleiding. En hij wilde gelukkig graag, ook al doordat zijn vrouw achter het avontuur staat. Voor Ajax is het fijn dat hij het wil doen, hoewel we één van onze beste jeugdtrainers kwijtraken. Maar voor Maarten zelf is het natuurlijk ook een mooie kans om zich te ontwikkelen."
,,Mijn werk is belangrijk, maar mijn gezin is belangrijker." ,,Mijn werk is belangrijk, maar mijn gezin is belangrijker."

Stekelenburg: ,,Toen ze vroegen of ik er eens over na wilde denken, heb ik er eerst natuurlijk heel goed met mijn vrouw over gesproken. Dan denk je samen inderdaad dat het ook wel een fantastische kans is. Voor mij, maar ook voor ons als gezin. Ik werk nu tien jaar op de Toekomst, en dan is dit ook een mooie uitdaging: leiding geven aan een hele jeugdopleiding. Maar het is ook wel een grote stap. Mijn vrouw Marije heeft een eigen bedrijf. Ze heeft de modeacademie gedaan en is nu actief in de interieurinrichting. Dat komt de komende twee tot drie jaar even op een laag pitje te staan. Want zeker in het begin zal haar meeste aandacht moeten uitgaan naar het gezin, en dus naar de kinderen. Mijn oudste jongen Manoek is zeven en we hebben twee dochters: Sterre van zes en Puk van vier. Ik heb het wel met ze besproken. Niet dat ze mochten meebeslissen, want daarvoor zijn ze nog te jong. Maar je moet het wel goed begeleiden. Manoek raakte even in paniek. Hij voetbalt zelf in de F3 van UVV. "Kan ik dan niet meer voetballen?", vroeg hij. "Hoe moet dat met mijn vriendjes?" Het was wel even huilen in het begin. Hij zag zijn hele wereld instorten. Ik heb een zondag vrijgenomen. Heb ik de hele ochtend met hem zitten legoën en over het plan gesproken. Volgens mij was dat heel goed, voor hem en dus ook voor mij. Je legt uit dat het een fantastisch land is: als het gaat om natuur, het weer. We hebben de atlas erbij gepakt. Dan wordt het al wat minder angstig. Bij Sterre klikte de juf gelijk op het smartboard en vlogen ze meteen naar Kaapstad. Voor de jongste hadden we een boek met allerlei wilde dieren erin gekocht. Toen begonnen ze het ook wel leuk te vinden. Ach, als ik anderen spreek die ooit naar het buitenland zijn verhuisd - en daarvan lopen er hier wel een paar - dan zeggen ze allemaal dat die kinderen binnen de kortste keren hun weg weer vinden. Die zijn meestal flexibeler dan hun ouders.
,,Zelf stap ik er heel erg open in. Ik heb hier veel ervaring kunnen opdoen, ook nog even als ad interim bij de opleiding op de Toekomst, toen Danny Blind naar het eerste overstapte. Ik ga er niet heen met het idee dat het allemaal meteen anders moet. Je zult voor een goed deel toch met de cultuur daar meemoeten. En dan daarbij proberen om bepaalde dingen bij te sturen, zodat het nog meer in de richting van Ajax Amsterdam gaat. Want daar gaat het wel om. Er zijn heel veel betrokken mensen. Ik heb de voorzitter gesproken, John Comitis, en met Jan Pruijn, hoofd technische zaken. Hij gaat over het eerste en de scouting. We zullen samen moeten optrekken. Ik zal er met Ajax-ogen kijken naar de geschiktheid van een speler voor Ajax."
Ajax is indertijd met het project begonnen na de beursgang. Het leek een goede investering voor de middenlange termijn. Maar het is ook opgezet als onderdeel van een sociaal ontwikkelingsproject, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De club heeft zich verbonden aan allerlei projecten in de townships. Maar natuurlijk was het belangrijkste doel om er, op termijn, ook spelers voor Ajax Amsterdam op te leiden. Er zijn er een paar die dat hebben gered. Maar er zou wat meer uit mogen komen, vindt men op de ArenA. ,,We weten vrij zeker dat er meer uit kan komen dan tot nu toe", geeft manager technische zaken Danny Blind toe. ,,Dat betekent inderdaad dat we vinden dat er per saldo niet genoeg spelers zijn doorgekomen die Ajax Amsterdam hebben gehaald. We zien absoluut meer mogelijkheden. We hebben natuurlijk ooit Benny McCarthy gehad, met wie het eigenlijk begonnen is. Later Pienaar, en nu Enoh, die via een min of meer toevallige omweg bij Ajax terecht is gekomen. Daaruit bleek voor ons nog eens dat het absoluut nodig is dat er een Ajacied werkt die goed kan beoordelen welke spelers uiteindelijk ook voor Ajax geschikt zouden kunnen zijn."
Ondanks de geringe doorstroming is er volgens Blind nooit sprake van geweest de samenwerking met Ajax Cape Town te beëindigen. ,,We hebben er een meerderheidsbelang van 51 procent", legt Blind uit. ,,De club is volledig selfsupporting. Oftewel: ze houden hun eigen broek op. En goed ook. Er wordt aanzienlijke winst gemaakt. Dat maakt sowieso dat er weinig aanleiding is de samenwerking te verbreken. De komst van Enoh is in eerste instantie sportief van grote waarde, maar ook financieel zal Ajax er in de toekomst waarschijnlijk heel veel beter van worden. Het zou mooi zijn als met de komst van Stekelenburg er een iets minder toevallige en meer structurele doorstroming op gang kon komen. Het is zijn taak dat te organiseren."
Maarten Stekelenburg heeft al informatie ingewonnen over het leven in Zuid-Afrika. Maarten Stekelenburg heeft al informatie ingewonnen over het leven in Zuid-Afrika.

Stekelenburg waakt ervoor de Amsterdamse school één-op-één toe te passen bij Ajax Cape Town. ,,Mensen zijn daar anders dan hier", zegt hij. ,,Het tempo van werken ligt er lager, schijnt. En men denkt heel hiërarchisch. De baas bepaalt, en de anderen volgen. Terwijl hier iedereen juist altijd mee moet denken. Nu zou ik het leuk vinden als dat bij Ajax Cape Town ook gebeurt, maar als het niet in de cultuur zit, kan je alleen heel rustig proberen mensen ertoe te stimuleren. Maar als de spelers moeten worden voorbereid op het Amsterdamse voetbalklimaat, moet je dat klimaat wel als uitgangspunt nemen. Voor een goed deel heeft men dat daar al zo georganiseerd. Misschien dat ik kan bijdragen aan een volgende stap in dat proces."
Edmond Claus, nu door Ajax gedetacheerd als hoofd-opleidingen bij Haarlem, gaat Stekelenburg opvolgen als trainer van Ajax B2. En daarmee is Claus zowel opvolger als voorganger van Stekelenburg. Want ooit was hij zelf hoofd-opleidingen bij Ajax Cape Town. ,,De jongens van de B2 heb ik steeds op de hoogte gehouden", zegt Stekelenburg. ,,Niet dat ze huilend in de kleedkamer achterbleven, maar ze vinden het volgens mij best jammer dat ik wegga. Ik denk dat ze gewoon verdergaan met een nieuwe trainer. Voetballers zijn daar vrij makkelijk in. En dat is maar goed ook. Edmond loopt al mee, op trainingen en bij wedstrijden. En hij kan me ook nog wel het een en ander vertellen over de omstandigheden in Zuid-Afrika. Zo werken we elkaar min of meer in. Hij heeft me verteld over de andere manier waarop mensen daar met elkaar omgaan. Hij heeft me het jeugdplan gegeven van de beginperiode. Ajax Cape Town is nu zo’n acht jaar verder, zodat je de progressie mooi kunt beoordelen."
Iedereen die Stekelenburg over Kaapstad spreekt, vertelt hem bijna lyrisch hoe prachtig het leven er is. Hans Vonk woont er in dezelfde straat als waar de Stekelenburgjes terecht komen. ,,Zijn vrouw Annelies hebben we opgezocht toen we er waren", zegt Stekelenburg. ,,Ze hebben ook drie kinderen. Dat is voor ons, en zeker ook voor mijn vrouw, een prettig idee. Annelies kon vertellen in wat voor omstandigheden de kinderen terechtkomen. Het moet er geweldig zijn."
,,Ik heb hier een fantastische baan, maar dit aanbod was gewoon te interessant. Ik heb een contract getekend dat na Zuid-Afrika doorloopt in Amsterdam. Daar spreekt wat mij betreft veel vertrouwen uit en dat geeft ook wat rust om van deze overstap te genieten. Ik zit er als het WK bezig is. Dan is Zuid-Afrika het middelpunt van de voetbalwereld, en krijgt het voetbal er een enorme boost. Daar kan Ajax Cape Town van profiteren. En Ajax Amsterdam op termijn ook. Ik zie niet in waarom ik niet vol ambitie aan dit avontuur zou beginnen."