Menu
Stekelenburg schikt zich in reserverol

Stekelenburg schikt zich in reserverol

Bij Ajax is hij onomstreden de eerste keeper. Bij het Nederlands elftal (nog) niet. Nu Edwin van der Sar na het winnen van de Champions League terug is bij Oranje, moet Maarten Stekelenburg genoegen nemen met de reservebank.

Die rol is hij bij Oranje gewend; daarom is de omschakeling van het vaste keeperschap naar de reserverol niet moeilijk. ,,Dat is al vier jaar zo”, vertelt de Ajacied tijdens het persmoment in het Golden Tulip hotel in Hoenderloo. ,,Dat weet je. Bovendien is het niet meer dan logisch. In mijn ogen is Edwin van der Sar, op zijn leeftijd, nog steeds de beste keeper ter wereld. Dan is het helemaal niet erg om tweede keeper te zijn, daar kan ik mij in schikken. Dat is absoluut niet moeilijk. Mijn rol is om goed te trainen en mocht er eventueel onverhoopt iets met Van der Sar gebeuren, dan zal ik er moeten staan."

Leeft hij dan elk moment met spanning in het lijf? ,,Dat is iets minder als je tweede keeper bent, dan als je weet dat je gaat spelen. Dat is misschien het enige verschil, want spanning is altijd aanwezig.”

Nadat het seizoen met Ajax was afgelopen, vertrok Stekelenburg bijna direct naar het Nederlands elftal. Die omschakeling ging moeiteloos. ,,Het viel op zich wel mee om de knop om te zetten. Ik was wel blij dat ik direct door kon gaan. Dat is beter dan dat je een week niets doet en dan met Oranje in trainingskamp gaat. Nu hadden we zondag de laatste wedstrijd met Ajax en dinsdag moesten we verzamelen. De week ging dus gewoon door. Ik ben topfit, voel me niet vermoeid al is deze week best pittig geweest. Het was een lang seizoen zonder winterstop. Maar ik voel me goed en fit. Het is jammer dat we bij Ajax met lege handen staan. Voor malen over het mislukte seizoen was geen tijd. Dat zal misschien na het EK wel gebeuren, maar op dit moment is het EK het belangrijkste.”

De eerste trainingsperiode met het Nederlands elftal verliep volgens de Noord-Hollander ‘prima’. Dat hij mocht keepen tegen Oekraïne was eveneens een prettige gebeurtenis. ,,Ik wist dat Edwin van der Sar vanwege het spelen van de Champions Leaguefinale later zou komen. Het zat er dus wel aan te komen dat ik die oefenwedstrijd zou keepen. Het is lekker dat je er weer een interland bij hebt. Dat ik de nul heb gehouden, was ook fijn, maar daar moet je niet te moeilijk over doen, want Oekraïne stelde niet heel veel voor in die wedstrijd”, concludeert de Ajacied nuchter.

Toen de Edwin van der Sar zich, na het winnen van de Champions League, meldde bij het trainingskamp, stapte Stekelenburg niet direct op hem af. ,,Ik had hem al een bericht gestuurd na het winnen van de Champions League en hem gefeliciteerd. Dit is hartstikke mooi voor hem en ik gun het hem van harte. Ik ben heel blij voor hem. En natuurlijk wil ik dat zelf ook eens bereiken. Dat is toch logisch. Het is de grootste prijs die je kunt halen met clubvoetbal.”

Oranje zat al in trainingskamp op het moment dat Van der Sar aan zijn finale begon. Stekelenburg zat aan de buis gekluisterd. ,,Ik was al vanwege hem voor Manchester United. Ik lette die wedstrijd niet heel speciaal op de acties van Van der Sar. Hij kreeg ook niet veel te doen. Het werd zo’n scenario waar je als keeper van droomt. Dat je de beslissende penalty pakt en dat het daarna direct is afgelopen. Hij noemde het ‘Het Van Breukelen-moment’. Wij zullen het later het ‘Van der Sar-moment’ noemen.”

Maarten Stekelenburg voorafgaande aan Nederland - Denemarken. FOTO: AJAX IMAGES/LOUIS VAN DE VUURST Maarten Stekelenburg voorafgaande aan Nederland - Denemarken. FOTO: AJAX IMAGES/LOUIS VAN DE VUURST

Hoe reageerde hij voor de tv toen Van der Sar de bal stopte? ,,Ik was heel blij voor hem. En of het iets meebrengt naar Oranje toe? Ja, je kan beter iemand hebben die gewonnen heeft, dan die de finale verloren heeft. Dat lijkt me logisch. We praten veel met elkaar. Niet alleen over voetbal hoor, gelukkig niet. Tijdens trainingen, nabesprekingen en teambesprekingen gaat het over voetbal, maar het moet niet de hele dag over voetbal gaan, dan word je gek.”

Met de komst van Van der Sar moest Stekelenburg een stapje terug doen in de keepershiërarchie. Dus zat hij donderdagavond tegen Denemarken op de bank. ,,Ik zat ontspannen op de bank. Ben altijd vrij rustig. Als je de eerste helft ziet, dan kan je niet meer dan tevreden zijn. We hebben het heel goed gedaan, het enige dat we hebben nagelaten, is meer doelpunten maken. Als je er twee of drie maakt, dan is de wedstrijd gelopen. Nu gaat iedereen toch met een rotgevoel naar huis omdat het 1-1 is en de tweede helft tegenviel. Want zo was het natuurlijk wel. We hadden in de tweede helft zakelijker moeten zijn, want zoals we de eerste helft speelden, is niet negentig minuten vol te houden.”

Dat dit EK misschien het laatste eindtoernooi is waarin Stekelenburg reservekeeper is , houdt hem niet bezig. ,,We gaan gewoon een EK spelen in Zwitserland en Oostenrijk en straks zien we het wel. Het is koffiedik kijken. Ik zie wel of de nieuwe bondscoach mij selecteert. Dat is aan hem en ik hoor het wel.”

Nu richt Stekelenburg zich met de overige selectieleden op het naderende EK, waarin Nederland direct aan de bak kan met Italië, Frankrijk en Roemenië als poulegenoten. ,,Wij zitten in de zwaarste poule van het EK”, beseft de Ajacied van het jaar. ,,Iedereen heeft het over Italië en Frankrijk, maar we moeten ook nog van Roemenië zien te winnen. We hebben in de kwalificatie ook niet al te beste resultaten tegen ze gehaald, thuis 0-0 en uit verloren. Maar hoe we bij vlagen tegen Oekraïne speelden en de eerste helft tegen Denemarken, geeft vertrouwen naar het EK toe. Dan moeten we er staan en als we merken dat het in een wedstrijd niet loopt, moeten we op resultaat kunnen spelen. Daar gaat het uiteindelijk om, al heb je ook een dosis geluk nodig om Europees kampioen te kunnen worden. We moeten leren uit donderdagavond dat we zakelijker moeten spelen. Ik verwacht veel van Nederland. Daarnaast zou Spanje het weleens goed kunnen gaan doen. Maar dat baseer ik puur op de spelers die zijn geselecteerd, terwijl dat ook niet alles hoeft te zeggen. Ik zal zoveel mogelijk wedstrijden proberen te zien en dan vooral als liefhebber.”