Menu
Stekelenburg toegevoegde waarde bij Ajax Cape Town

Stekelenburg toegevoegde waarde bij Ajax Cape Town

Maarten Stekelenburg verruilde eind 2008 de Toekomst van Ajax voor Ikamva, het trainingscomplex van Ajax Cape Town. In Zuid-Afrika is hij de komende 2,5 jaar hoofd jeugdopleiding bij de dochterclub van de Amsterdammers. Afgelopen week was Stekelenburg kort terug op de Toekomst.

Even kort bijpraten met de voormalige jeugdtrainer uit de jeugdopleiding van Ajax in Amsterdam blijkt lastig. In de kantine van de Toekomst schudt Stekelenburg voortdurend handen tijdens het weerzien met oude bekenden. In november 2008 werd het nieuws rondom de overstap van Stekelenburg wereldkundig gemaakt. Op 1 januari trad de Ajacied officieel als hoofd jeugdopleiding in dienst van Ajax Cape Town. Als Head of Youth is hij eindverantwoordelijk voor het niveau en de ontwikkeling van zes jeugdteams. De Afrikaanse mini-Ajacieden variëren in leeftijd van 11 tot 19 jaar. Ook de continuïteit binnen de opleiding moet worden gewaarborgd.

,,Ik heb een goede start gemaakt’’, vertelt Stekelenburg tussen het weerzien met weer twee nieuwe, goede oude bekenden in. ,,Al is het een behoorlijke stap om vanuit Nederland naar Zuid-Afrika te gaan. Vooral voor mijn vrouw en drie kinderen was het pittig. Er zijn wel wat traantjes gevloeid. Maar per dag is het steeds iets beter gegaan. Nu hebben we het heel erg naar ons zin.’’

Ajax A2 oefende afgelopen week op de Toekomst tegen Ajax Cape Town Under 19. De Zuid-Afrikanen wonnen het vriendschappelijke duel met 0-1. Later speelde de D1 met 1-1 gelijk tegen Ajax Cape Town Under 13. Ajax A2 oefende afgelopen week op de Toekomst tegen Ajax Cape Town Under 19. De Zuid-Afrikanen wonnen het vriendschappelijke duel met 0-1. Later speelde de D1 met 1-1 gelijk tegen Ajax Cape Town Under 13.

Liefst tien jaar trainde hij talenten in de Amsterdamse jeugdopleiding. Als trainer zag Stekelenburg aanstormende Ajacieden uit de D2, C1, B1, Jong Ajax en B2 van dichtbij aan zich voorbij trekken.
,,Ik heb het idee dat ik iets kan toevoegen’’, doelt Stekelenburg op het niveau van de voetbalopleiding in Kaapstad. ,,Ook omdat ik tien jaar trainerservaring bij Ajax aan bagage meeneem. Er moet daar ook een Nederlandse hand zijn. Ajax heeft daar tien jaar terug een fundament gelegd in Zuid-Afrika. Maar de laatste jaren is de band iets verwaterd, een beetje weggeëbd. Dat zag je soms terug in de speelstijl. Ajax staat voor verzorgd voetbal en technische voetballers. Maar soms werd overgeschakeld op de lange bal en vertrouwd op fysieke kracht. Daar moest aan worden geschaafd. Het is een voorbeeld van wat we nu proberen terug te brengen.’’

Het niveau van de spelers is sterk wisselend, weet Stekelenburg na zijn eerste maanden in zuidelijk Afrika. ,,Er zitten echt heel talentvolle jongens tussen, maar ook spelers die er eigenlijk niet thuishoren.’’ De opleider beantwoordt de vraag of we snel een opvolger van Daylon Claasen, de Jong Ajacied afkomstig uit Kaapstad, kunnen verwachten met een lachje. Stekelenburg spreekt zich er niet over uit, maar ondenkbaar is het zeker niet.

De aanstormende talenten uit Kaapstad maakten een twee weken durende reis door Europa. Afgelopen week speelde Ajax Cape Town Under 19 op de Toekomst tegen Ajax A2. De jonkies van U13 wachtten later die dag een krachtmeting met de D1. Eerder speelden de Zuid-Afrikanen al toernooien in Frankrijk en Nederland. Twee toernooien op Hollandse bodem vormden het sluitstuk van de bijzondere trip die in het teken staat van het leerproces. ,,Daarbij is het altijd goed om de roots van de club te laten zien’’, vertelt Stekelenburg, die minimaal maandelijks contact heeft met Ajax’ technisch manager Danny Blind. Het bezoek uit Afrika werd ook al rondgeleid door de Amsterdam ArenA en het Ajax Museum. Het stadion en de clubgeschiedenis maakten diepe indruk. ,,Dit is toch indrukwekkend voor de jongens.’’


Geflankeerd door, onder meer, Ajax' hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink (links) en Stekelenburg senior bekijkt Maarten Stekelenburg (midden) de verrichtingen van de talenten van Ajax Cape Town tegen de leeftijdgenoten van Ajax uit Amsterdam.