Menu
Stekelenburg verdiept zich in Amsterdam

Stekelenburg verdiept zich in Amsterdam

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de vierde aflevering van dit seizoen vertelt trainer Maarten Stekelenburg over zijn korte 'stage' van afgelopen week bij Frank de Boer.

De trainer van Ajax Cape Town, Maarten Stekelenburg, was afgelopen week drie dagen de gast van de trainer van Ajax Amsterdam, Frank de Boer. Voor persoonlijke verdieping, trainingsdetails en om de band tussen beide clubs te onderstrepen. ,,Het is goed voor Ajax Cape Town en goed voor Ajax Amsterdam. Cape Town is een onderdeel van Ajax, dus vreemd is het niet dat ik hier nu ben, maar Foppe de Haan (tot afgelopen mei trainer van Ajax Cape Town, red.) is hier bijvoorbeeld nooit geweest. Voor mij is het natuurlijk makkelijker, ik ken iedereen hier persoonlijk. Ik bel gewoon naar Frank of het goed is als ik kom. Vorige week vroeg ik aan mijn directeur of ik vier dagen naar Nederland mocht, omdat ik dat waardevol vond.”

Directeur Comitis ging akkoord en dus stond Stekelenburg afgelopen donderdag naast De Boer op het veld. ,,Het voelt hier als een warm bad”, aldus Stekelenburg, die als jeugdtrainer onder anderen Gregory van der Wiel, Siem de Jong en Vurnon Anita vroeger als spelers in zijn teams had. ,,Ik vind het super om te mee te maken en mijn oud-collega’s terug te zien. De betrokkenheid is groot. Het is goed voor de relatie tussen beide clubs, want ik heb met Frank bijvoorbeeld ook over de ontwikkeling van een of twee spelers gesproken van wie ik denk dat ze in de toekomst dezelfde weg als Thulani Serero kunnen gaan.”

Vurnon Anita is een van de spelers die Stekelenburg al kent uit de jeugdopleiding. Vurnon Anita is een van de spelers die Stekelenburg al kent uit de jeugdopleiding.

Maar Stekelenburg wil zichzelf ook blijven prikkelen in zijn ambitie te groeien als trainer. ,,Ik ben hier ook voor mezelf. Basketbalcoach Ton Boot neent bijvoorbeeld een sabbatical year, ik een sabbatical drie dagen. Als ik drie dingen oppik waarmee ik bij mijn team het verschil kan maken dan is dat prima. Ik heb ook even met Theo Janssen gesproken over welke dingen hij opvallend vond van zijn vorige trainers McClaren en Preud’homme. Dat vind ik interessant om te horen. Ook met Frank heb ik veel over voetbal gesproken, met een magnetenbord erbij. Frank is een topcoach, dat is goed voor mij om te zien. Het gaat in topsport om de details en dan is de vertaalslag naar mijn team belangrijk.”

Het moeilijkste aan het trainen en coachen van Ajax Cape Town ligt echter niet op technisch vlak, maar op mentaal vlak. ,,Het gevoel dat je Ajax bent, krijg je er niet zomaar in. Ik ben al zo lang Ajacied en realiseerde me niet meer hoe anderen tegen Ajax aankijken. Bij Ajax hoort een bepaalde arrogantie, zelfverzekerdheid. Dat moet bijdragen aan het spel, want wij willen domineren. Die zelfbewustheid zit in Amsterdam al in de spelers op het moment dat ze in de opleiding komen. In Zuid-Afrika hebben Chiefs en Pirates dat. Soms zie ik bij mijn spelers een vorm van angst; die wil ik wegnemen. Want angst is niet goed voor onze manier van spelen. Je moet in je kracht spelen , wij willen domineren. Daar past angst niet bij.”

Stekelenburg heeft de nipt gewonnen wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Heracles ook nog van nabij meegemaakt. Een dag later keerde hij terug naar zijn eigen team. ,,De spelers van Ajax Cape Town waren dit weekeinde vrij, dus afgelopen donderdag en vrijdag hebben Jan Pruijn en Wilfred Mugeyi de trainingen overgenomen.”

Woensdag staat de competitiewedstrijd tegen Kaizer Chiefs op het programma. De derde ontmoeting tussen de clubs in korte tijd. De vorige twee eindigden in een gelijkspel. Stekelenburg: ,,Waarom we nu wel gaan winnen? We hebben vertrouwen, hebben bewezen dat we goed kunnen spelen tegen Chiefs. Bij de eerste ontmoeting dachten de spelers te veel aan vorig seizoen toen we 4-1 verloren en dat we het moesten doen zonder Hans Vonk en Thulani Serero. Nu hebben ze gezien dat het zonder ze ook goed kan gaan.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Stekelenburg absorbeert de trainingstaal en vertaalt sommige details straks naar zijn eigen team. Stekelenburg absorbeert de trainingstaal en vertaalt sommige details straks naar zijn eigen team.