Menu
Stekelenburg weer inzetbaar

Stekelenburg weer inzetbaar

Trainer Adrie Koster kan zondag beschikken over zijn eerste doelman Maarten Stekelenburg. Stekelenburg miste de afgelopen twee duels vanwege een gebroken vinger, maar kan tegen Roda JC weer spelen.

Koster staat in zijn vierde wedstrijd als trainer van Ajax tegenover een club waarvoor hij zelf uitkwam. ,,Maar dat is al zo lang geleden", besefte de trainer, die daarmee aangaf geen zeer speciale gevoelens richting de Limburgse ploeg meer te koesteren. Wel ziet hij Roda JC als een geduchte tegenstander. Uit de statistieken blijkt echter dat de formatie van trainer Raymond Atteveld wispelturig is. De eerste uitwedstrijd bij NEC eindigde in 1-1, van VVV-Venlo en FC Twente werd gewonnen en bij Willem II liet de huidige nummer zes van de ranglijst drie punten liggen. ,,Roda JC is een lastige ploeg", is Koster van mening. ,,Ze zijn fysiek sterk achterin en conditioneel goed. Dat zag je afgelopen dinsdag in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap ook, waarin ze in de eindfase de overwinning pakten. Ik vermoed dat wij alle zeilen moeten bijzetten om die horde te nemen."

Koster moet daarbij een belangrijke pion in zijn elftal missen. Gabri zit een wedstrijd schorsing uit. ,,Ik heb in grote lijnen al in mijn hoofd hoe ik Gabri wil vervangen. De insteek is daarbij dat het elftal zo min mogelijk wijzigt. Dat zou altijd je insteek moeten zijn, vind ik. Een verdediger vervang je door een verdediger, een middenvelder door een middenvelder en een aanvaller door een aanvaller. Hoewel ik de grote lijnen in mijn hoofd heb, moet ik er nog wel verder over nadenken. Een optie zou Mitchell Donald kunnen zijn, maar of ik voor hem kies, hangt ook af van de tegenstander."

Afgelopen woensdag was Heerenveen de tegenstander en Koster kwam nog even kort terug op die bekerwinst. ,,We hebben die wedstrijd een goede eerste helft gespeeld", vond de trainer. Dat de goal van Maduro echt een trainingsgoal was, kon Koster beamen. ,,We trainen ook veel op spelhervattingen. Dat vind ik belangrijk. Want als je er voetballend niet doorheen komt, kan dat de doorslag geven. In de tweede helft tegen Heerenveen zag ik wel wat puntjes die aandacht verdienen. Zoals het positiespel in verdedigend opzicht, en ook de druk die we naar voren geven, kan worden verbeterd. Bovendien hadden we de eindfase beter moeten uitspelen."

In tegenstelling tot de bekerwedstrijd, kan Koster zondag weer beschikken over Maarten Stekelenburg. ,,Hij heeft de training goed doorstaan", constateerde de trainer tevreden. Maar Urby Emanuelson moet hij nog missen. De linksback kampt met een knieblessure en het herstel zal twee tot vier weken duren. ,,Dan ga ik uit van de kortste periode", aldus de optimistisch ingestelde interim-coach.

Zoals bijna elke week kwam er weer een vraag over Leonardo. ,,Hij traint volop mee met de Beloften", wist Koster te melden. ,,Sinds kort doet hij ook de partijen mee. Voordat hij echter terug is bij de selectie, moet hij ook nog wedstrijden met het Beloftenteam hebben gespeeld en daar is nog geen datum voor vastgesteld."

Bekijk de wedstrijd Ajax - Roda JC live via Planet Voetbal.
Naar de website van Planet Voetbal >>

Zie Ajax.TV voor beelden van de persconferentie en een interview met Kennedy >>