Menu
Stekelenburg wil 2010 goed afsluiten

Stekelenburg wil 2010 goed afsluiten

Ajax hoopt de slechte maand november snel te vergeten. Tegen NEC kan Ajax zaterdag een goede start maken voor de laatste duels van 2010. Een reeks waarin Ajax voor de jaarwisseling nog heel wat te winnen heeft, zo weet ook Maarten Stekelenburg.

Als zijn teamgenoten al lang en breed onder de douche staan wordt Stekelenburg vrijdag rond het middaguur nog een aantal keren op de proef gesteld. Jeroen Verhoeven en keeperstrainer Carlo l’Ami bezorgen hem letterlijk handen vol werk in de frisse ArenA. Als de laatste arbeid op weg naar de wedstrijd tegen NEC erop zit, meldt de lange Ajacied zich aan de rand van het veld. Of hij het de afgelopen dagen met een temperatuur van ver onder nul koud gehad heeft? ,,Als je bezig blijft niet, maar als je elf tegen elf speelt en bijna niks te doen krijgt dan voel je de kou wel. Maar ach, koude temperaturen zijn niet erg. Ik heb meer een hekel aan wind. Dat heeft ook veel meer invloed op het spel dan kou. Bovendien: tegen de kou kan je je kleden.”

Om zichzelf tijdens trainingen warm te houden bij de frisse temperaturen neemt Stekelenburg nauwelijks extra maatregelen. ,,Een muts en een soort ‘neksjaal’. Dat is het eigenlijk wel. Een regenjack en trui maken de uitrusting compleet. Daarmee heb ik het eigenlijk wel warm genoeg. Als je maar in beweging blijft, dan merk je er weinig van”, zegt de nummer een keeper van Nederland, die het geluk heeft dat Ajax de laatste wedstrijden van 2010 (op het bezoek aan AC Milan na) in een stadion met dak speelt. De winter kan deze maand dus nauwelijks spelbreker zijn.

,,De concurrentie heeft het ook niet zo goed gedaan. Daar moeten we vertrouwen uit putten." ,,De concurrentie heeft het ook niet zo goed gedaan. Daar moeten we vertrouwen uit putten."

Aan de vooravond van zijn 182e duel in de Eredivisie constateert Stekelenburg dat Ajax ondanks de slechte novembermaand slechts drie punten achterstand heeft op koploper PSV en FC Twente. ,,Dat betekent dus dat de concurrentie het ook niet zo goed heeft gedaan. Daar moeten we blij mee zijn en vertrouwen uit putten. Het is nu vooral zaak om alles te winnen en bij te blijven.”

Dat ‘bijblijven’ geldt voor Ajax op drie vlakken. In de resterende drie competitieduels tot winterstop (NEC thuis, Vitesse uit, Feyenoord thuis) is het zaak om de kleine achterstand op PSV en Twente weg te poetsen of ieder geval niet groter te laten worden. Tussendoor kan Ajax woensdag in het laatste Champions League-duel op bezoek bij AC Milan overwintering in de Europa League veiligstellen. En dan is er op 23 december als slotstuk voor de winterstop nog de bekerwedstrijd tegen AZ. Stekelenburg telt af tot het overvolle WK-jaar 2010 erop zit. ,,Na Ajax - AZ is het eindelijk tijd voor een korte vakantie. Het geeft me mooi de gelegenheid om eindelijk mijn hoofd even helemaal leeg te maken. Het was een intensief jaar.”

Tekst en foto's: Ajax.nl