Menu
Stekelenburg wil steeds beter worden

Stekelenburg wil steeds beter worden

Maarten Stekelenburg werd vorige maand uitgeroepen tot Ajacied van het jaar. Ondanks alle lof voor zijn prestaties valt er volgens de geboren Haarlemmer nog voldoende te verbeteren aan zijn spel.

Die zelfreflectie is één van de redenen waarom hij onlangs zijn contract bij de Amsterdammers verlengde tot de zomer van 2012. ,,Ik probeer met alles beter te worden en dan zie ik aan het einde van mijn carrière wel waar mijn plafond ligt”, zegt de nuchtere Noord-Hollander. ,,Ik wil alles wel maar je moet wel reëel blijven. Op dit moment gaat het goed, maar moet je dan gelijk verkassen? Ik vind van niet. Ik wil het ook niet. Ik heb hier alles en ben hier eerste keeper. Ik zie geen reden weg te gaan. Zeg nooit nooit natuurlijk want als er straks een fantastische club komt, moet je daar toch over nadenken. Ik zal echter niet zomaar weggaan en blijf hier sowieso nog een jaar.”

Die laatste belofte van Stekelenburg houdt in dat hij volgend seizoen de Ajacied is met de langste staat van dienst in het eerste elftal. De tweede doelman van Oranje debuteerde in augustus 2002 in het eerste. Ajax won die avond de Johan Cruijff Schaal door PSV met 3-1 te kloppen. Alleen John Heitinga maakte eerder zijn officiële debuut, maar die speelt volgend seizoen voor Atlético Madrid.

Na zijn eerste officiële optreden ging het snel met Stekelenburg. De oud-speler van Zandvoort'74 en VV Schoten speelde op 19-jarige leeftijd in de Champions League en werd door menig kenner bestempeld als opvolger van Edwin van der Sar. Uiteindelijk ontkwam ook het talent niet aan een dip. ,,In het begin gaat het goed omdat je weinig fout kunt doen”, kijkt hij terug op het begin van zijn loopbaan. ,,Dan krijg je een verval waar je uit moet zien te komen. Als je vervolgens een vast niveau haalt, moet je aan andere dingen gaan werken. Bijvoorbeeld aan je fysieke gesteldheid”, zegt de keeper die in zijn beginjaren meerdere zware blessures opliep.

Maarten Stekelenburg werd door de supporters gekozen tot beste Ajacied van seizoen 2007-2008. Maarten Stekelenburg werd door de supporters gekozen tot beste Ajacied van seizoen 2007-2008.

Stekelenburg lijkt inmiddels te hebben afgerekend met zijn stempel van blessuregevoelig. Dit seizoen groeide hij uit tot de rots in de branding van de bij vlagen fragiele Amsterdamse defensie. ,,Dit seizoen gaat het goed. Je gaat momenten herkennen en daardoor worden je beslissingen beter. Dat heeft met leeftijd te maken en met het aantal wedstrijden dat je speelt.”

Door zijn ervaring en gestage ontwikkeling is Stekelenburg inderdaad uitgegroeid tot de beoogde opvolger van Edwin van der Sar, die na het naderende EK stopt bij Oranje. ,,Dat is niet aan mij om dat te zeggen”, blijft ‘de Steek’ echter bescheiden. ,,Dat is aan de bondscoach. Ik ga niet zeggen dat ik eerste keeper ben.”

Wat hij wel kwijt wil, is zijn bewondering voor Van der Sar, de keeper die als een rode draad door zijn carrière loopt. ,,Ik ben heel blij voor hem dat hij nu bij Manchester United speelt en gewoon in de finale staat van de Champions League. Als ik het iemand gun is hij het. Ik vind het een fantastische keeper en een heel aardige kerel.”