Menu
Stekelenburgs moment van glorie volgt pas oog in oog met Huntelaar

Stekelenburgs moment van glorie volgt pas oog in oog met Huntelaar

Klaas Jan Huntelaar en Maarten Stekelenburg maken er zowaar een traditie van. Penalty's nemen na een training. De nationale topschutter en zijn keeper proberen elkaar telkens weer af te troeven. Vandaag won Stekelenburg de serie met 2-1. In zijn gelegenheidsrol als keeper kreeg Huntelaar twee treffers om de oren. Als penaltynemer schoot de topscorer geheel tegen zijn gewoonte in slechts één keer raak.

Huntelaar en Stekelenburg kunnen er geen genoeg van krijgen. Als het merendeel van de ploeggenoten al lang en breed is verdwenen richting ArenA, plakt het duo er nog vrolijk een penaltysessie aan vast. De spelregels zijn helder: wie zijn drie pingels benut, is penaltykampioen. Kampioen voor één dag. Of in elk geval tot de eerstvolgende training.

Het enthousiasme van de keeper en spits tijdens de penaltystrijd is aanstekelijk. Wie op doel staat, bepaalt kort fluitend het moment waarop de strafschop mag worden genomen. Wat de uitslag ook zal zijn: gelachen wordt er altijd. Zelfs op een ijskoude en winderige donderdagmorgen.

Voor Steven Pienaar zijn er nog geen penalty’s bij. De middenvelder uit Zuid-Afrika moest zich deze ochtendtraining opnieuw beperken tot loopoefeningen en dribbels met de bal. Fysiotherapeut Ricardo de Sanders begeleidde Pienaar daarin. Na een uur lopen, dribbelen en draaien keerde de Ajacied als eerste terug naar het stadion. De blessurebehandeling werd binnen de stadionmuren voortgezet.
De donderdagochtendtraining (bijna twee uur lang) bood vooral de keepers ruimschoots de kans zich uit te leven. Allereerst met keeperstrainer Fred Grim een ouderwetse weerstandtraining. De opdracht: het onder controle krijgen van een voorzet vanaf de flank. De voornaamste taak van Grim: het de keeper zo moeilijk mogelijk maken. Of gewoonweg: het met alle middelen verstoren van de controlepoging. Duwen, trekken, roepen of het hangen aan een kledingstuk; de keeperscoach putte uit zijn complete arsenaal aan verstoringstechnieken. Stekelenburg, Hans Vonk en Kenneth Vermeer kwamen allemaal aan de beurt.

Nadat de groep met veldspelers zich elders had opgewarmd, begon de selectie (veldspelers en keepers) eendrachtig aan de afsluitende grote partij. De twee partijen bestreden elkaar naar hartelust. Of, deden daar in elk geval allerhande pogingen toe. Als enige Ajacied in een rood hesje had Hedwiges Maduro een vrije rol. De Oranje-international vervulde de rol van spelverdeler met verve.

De hartverwarmende dribbels van Nicolae Mitea en de explosiviteit van Ryan Babel waren ware attracties op de trainingsgrond. Ook nu werden de keepers weer fiks op de proef gesteld. Zo kreeg Vermeer, afgelopen maandag nog keepend met Jong Ajax tegen Jong Feyenoord, aardig wat ballen om de oren. De keepersbelofte hield zich prima staande.

Ook Mitea speelde maandag mee in de gewonnen mini-Klassieker tegen de Rotterdammers. De Roemeen was eindelijk weer eens voor de volle negentig minuten van de partij. De linksbuiten bewees ook vandaag weer helemaal op de goede weg terug te zijn. De kruisbandoperatie lijkt alweer ver achter hem te liggen. De bal wordt weer liefdevol beroerd. Mitea lijkt dichtbij een rentree in de hoofdmacht.
Dat de partij werd gewonnen door de witte partij, deed verder niet al te veel terzake. De doelverdediger van wit, Stekelenburg, beleefde zijn échte hoogtepunt natuurlijk pas na afloop van de training. Oog in oog met Huntelaar.