Menu
‘Stem van Ajax’ hoopt op nieuwe hoogtepunten

‘Stem van Ajax’ hoopt op nieuwe hoogtepunten

,,Als de koningin in de ArenA is, zit ze aan mijn voeten.’’ Trots lachend vertelt Floor Thoolen over de unieke positie die hij heeft als stadionspeaker in de ArenA. De Ajacied dient zijn club ruim 25 jaar.

Tijdens de wedstrijden van Ajax 1 heeft Thoolen misschien wel de beste plek in de Amsterdam ArenA. Zijn commentaarpositie in de controlekamer –pal boven het ereterras- biedt de Amsterdammer een riant, bijna koninklijk uitzicht over het speelveld. De échte koninklijke loge bevindt zich een etage lager.

De stadionspeaker mag vanzelfsprekend niets missen van de Ajax-duels. Ook op sportpark de Toekomst vervult de Amsterdammer de rol van spreekstalmeester. Vooral tijdens de duels van Jong Ajax tekent Thoolen voor de verbale omlijsting. Het is bij lange na niet de enige rol die de vijftiger op geheel vrijwillige basis vervult bij zijn club. ‘De stem van Ajax’ is verder pupillensecretaris en consul. Geblesseerde jeugdspelers wordt bovendien, desgewenst, een luisterend oor geboden. Opdat ook deze Ajacieden snel weer terugkeren op het veld en in het Ajax-shirt.

De lijst van overige rollen die hij in de achterliggende kwart eeuw binnen Ajax speelde, is nog veel langer. De negen jaar waarin hij als vaste vlagger fungeerde bij de A1 gingen aan het ‘speakerschap’ vooraf. Voor alle bewezen diensten, als vrijwilliger KNVB (sinds 1971) én Ajax, werd Thoolen onlangs benoemd tot Lid van Verdienste van de voetbalbond. Eerder ontving hij al de zilveren (1991) en in 2001 de gouden Waarderingsspeld.

Thoolen, in een kenmerkende pose, dit keer op het veld van de Amsterdam ArenA. Thoolen, in een kenmerkende pose, dit keer op het veld van de Amsterdam ArenA.

Op zijn palmares prijken onder (heel veel) meer een UEFA Cupfinale (returnwedstrijd Ajax – Torino), EK-jeugdfinales (EK 2005 en Jong Oranje 2007) en verschillende interlands op Euro 2000. Binnenkort verslaat Thoolen zijn vierhonderdste officiële thuiswedstrijd van Ajax. ,,Deze club is nu eenmaal een deel van mijn leven’’, vervolgt de Ajacied. ,,Het is een voorrecht om vrijwilliger te mogen zijn bij Ajax.’’

Eind jaren tachtig zat Thoolen voor het eerst achter de stadionmicrofoon. In het oude stadion de Meer begon Thoolen in stijl: met de Klassieker Ajax – Feyenoord. In het seizoen 1989-1990 nodigde de Amsterdamse club een gastspeaker uit. Na geslaagde en minder geslaagde optredens van onder andere Harry Slinger, Frank Masmeijer en Freek de Jonge was het de beurt aan Thoolen. Het debuut viel zo in de smaak bij het clubbestuur dat Thoolen in de daarop volgende 18 jaar slechts vijf duels miste. Slechts vijf wedstrijden moest Ajax het dus doen zonder zijn vertrouwde ‘stem’.
Ajax-duels zonder het stemgeluid van Thoolen zijn, kortom, een zeldzaamheid. ,,Een wedstrijd miste ik wegens ziekte’’, kijkt Thoolen terug op het handjevol duels dat hij aan zich voorbij moest laten gaan. ,,Twee duels vielen samen met de intocht van Sinterklaas, die ik jarenlang heb georganiseerd voor de gemeente Amsterdam. En twee keer was ik met een jeugdelftal van Ajax mee naar een buitenlands toernooi.’’

Thoolen 'keurt' in 1992 de vers veroverde UEFA Cup, waarmee John van Loen pronkt. De van Torino gewonnen UEFA Cupfinale is een hoogtepunt in de Ajax-loopbaan van Thoolen. Thoolen 'keurt' in 1992 de vers veroverde UEFA Cup, waarmee John van Loen pronkt. De van Torino gewonnen UEFA Cupfinale is een hoogtepunt in de Ajax-loopbaan van Thoolen.

Thoolen heeft een karakteristieke manier van presenteren. Neem alleen al de manier waarop de namen van de buitenlandse Ajacieden worden uitgesproken. Mitea klinkt (fonetisch) in het Roemeens als Mieteh. Lobont werd in het verleden aangekondigd als Lobontsj. Thoolen vergaart de informatie bij de speler zelf. Het tekent de betrokkenheid bij zijn vrijwiligerswerk.

Hij houdt er wat betreft het speakerschap een eigen filosofie op na. ,,De stadionspeaker hoort een ondersteunende rol te spelen. Een bepaalde ingetogenheid past daarbij. Maar als je goed luistert, hoor je wel dat ik voor Ajax ben. Luister bijvoorbeeld naar de opstellingen. De opstelling van Ajax wordt net iets enthousiaster aangekondigd. Zo lang je de tegenstander niet schoffeert, moet dat kunnen vind ik. Ik heet een Europese tegenstander ook altijd in de eigen taal welkom. Dat vind ik wel zo gastvrij.’’
Inmiddels kan Thoolen een boek schrijven over zijn belevenissen als Ajacied. Zover is het nog niet. Thoolen hoopt nog veel meer wedstrijden te verslaan, menig voetbalveld te keuren en de nodige jeugdduels als secretaris te begeleiden.

Op naar nieuwe hoogtepunten. ,,De returnwedstrijd in de UEFA Cupfinale tegen Torino behoort zeker tot de hoogtepunten tot nu toe. Tijdens die wedstrijd deed ik mijn werk vanaf het veld. Zo ging dat toen in het Olympisch Stadion. Ook Ajax – AC Milan in 1994, in de stromende regen gespeeld, was een topper. Ajax speelde geweldig, maar ik was die hele wedstrijd wel bang voor een fikse kortsluiting. Alle apparatuur werd drijfnat. Zo zijn er nog veel meer hoogtepunten. Dieptepunten zijn er zeker ook geweest. Absoluut dieptepunt was Jong Ajax – Jong Feyenoord op de Toekomst, de wedstrijd die door supportersgeweld finaal uit de hand liep. Gelukkig zijn de hoogtepunten veruit in de meerderheid.’’