Menu
Sterk Ajax krijgt te weinig

Sterk Ajax krijgt te weinig

De thuiswedstrijd tegen FC Twente duurde voor Ajax net iets te lang. De Amsterdammers, die sterk speelden, moesten lijdzaam toezien hoe Blaise N’Kufo in blessuretijd 2-2 maakte. ,,Heel zuur”, vond trainer Adrie Koster.

Blessuretijd en een 2-1-voorsprong. Het mocht niet meer misgaan voor Ajax. Vierde official Van Boekel had aangegeven dat de wedstrijd nog drie minuten zou duren. En dat was alweer anderhalve minuut geleden. Heel even nog moest Ajax stand zien te houden…, een minuutje, misschien anderhalve minuut. FC Twente maakte zich op voor wat de laatste aanval zou blijken te zijn. Ajax liet zich massaal zakken. De bal belandde bij Arnautovic, en die gaf een steekpass op N’Kufo. Ineens stond de Zwitser oog in oog met Maarten Stekelenburg. En hij deed wat spitsen horen te doen: scoren. Stekelenburg, voor de wedstrijd nog gehuldigd omdat hij tegen Willem II zijn 150ste wedstrijd had gekeept, was geklopt. De doelman kon niets anders doen dan uit frustratie met zijn hand keihard op de grond meppen. Ajax bleef steken op 2-2, terwijl er meer had ingezeten. De teleurstelling na afloop was logischerwijs groot. Met gebogen hoofd werd het publiek bedankt. Adrie Koster vond het ‘heel zuur’ dat zijn ploeg niet met drie punten het veld verliet. ,,We hebben twee punten weggegeven”, zei de trainer na afloop. ,,En dat mag niet gebeuren als je mee wilt doen om het kampioenschap. Je weet dat Twente in de slotfase alles op alles gaat zetten, dan moet je tot het laatste fluitsignaal geconcentreerd zijn. Dat was niet het geval. Bij de actie waar de 2-2 uit kwam, hadden we moeten doordekken. Dan had Arnautovic nooit weg kunnen draaien en had hij die bal niet kunnen geven op N’Kufo.” Een dikke kater dus, zo vlak na de wedstrijd, luidde de conclusie van Koster. ,,Vooral na de nederlaag tegen Excelsior waren we gebrand op drie punten. Dat het dan zo afloopt is een bittere pil.”

Gelukkig voor Ajax en voor het publiek, was het spel van de Amsterdammers van een stuk hoger niveau dan de afgelopen weken. Al heel snel was duidelijk dat Ajax niet van plan was zich voor de tweede wedstrijd op rij de oren te laten wassen. Oké, de eerste kans was voor Twente (N’Kufo schoot van dichtbij naast), maar daarna domineerde de thuisploeg. Luis Suarez zorgde namens Ajax in het eerste kwartier voor veel gevaar. Na acht minuten maakte hij bijna een wereldgoal door van iets over zijn eigen helft op doel te schieten. Sander Boschker stond te ver voor zijn doel en kon de bal nog maar net overtikken. Niet veel later zette de Uruguayaan voor op Klaas Jan Huntelaar, die net zijn hoofd niet goed tegen de bal aan kon krijgen. Twente verschool zich in die beginfase zeker niet, maar kon aanvallend niet echt een vuist maken. De viermansverdediging van Ajax stond goed en ook het middenveld en de aanval sprongen waar nodig defensief bij. Net op het moment dat Twente iets beter in de wedstrijd kwam, kwam Ajax op 1-0. Siem de Jong wurmde zich door de Twente-defensie en passte op Huntelaar, die zijn veertiende seizoenstreffer maakte.

Na nog een paar kansjes voor rust (Suarez, De Jong) begon Ajax ook goed aan de tweede helft. Vrije trappen van Kennedy veroorzaakten veel onrust voor het doel van FC Twente, Suarez kreeg twee grote kansen en De Jong legde in de 58ste minuut in kansrijke positie af terwijl hij had moeten schieten. Toch kwam Twente in die sterke fase van Ajax op 1-1. De bal belandde na een scrimmage tussen de verdediging en Stekelenburg. Invaller Stein Huysegems reageerde als eerste en tikte binnen.

Ajax herpakte zich en kwam via een vrije trap van Huntelaar, zijn vijftiende doelpunt, na drie kwartier opnieuw op voorsprong. Terecht, want ondanks een paar mogelijkheden voor Twente, had de thuisploeg het overwicht. Ajax hield het achterin het laatste kwartier goed dicht en kreeg ook nog kansen op de 3-1. Maar het doelpunt van N’Kufo zorgde ervoor dat het publiek ondanks een mooie wedstrijd teleurgesteld naar huis ging. ,,Beide ploegen wilden voetballen”, oordeelde Twente-trainer Fred Rutten. ,,Ik denk dat het publiek wel heeft genoten vandaag. Het was een aantrekkelijke wedstrijd.” Koster deelde die mening en was blij dat Ajax zijn ware gezicht weer had laten zien. ,,We hebben de hele wedstrijd gespeeld voor de overwinning. Het is jammer dat we die drie punten niet hebben gepakt. Dat moet zondag in Venlo dan maar gebeuren.”

Benieuwd naar spelersreacties?
Houd dan de website van Ajax TV in de gaten.>>