Menu

Sterk Ajax zet Feyenoord in Kuip opzij

In een enerverende Klassieker won Ajax eigenlijk vrij makkelijk in Rotterdam. De slotfase werd nog ongemeen spannend, maar verder kwamen de Ajacieden niet echt in de problemen. Via doelpunten van Wamberto en Litmanen voor rust, en een van Van Hooijdonk na rust, haalde Ajax drie punten en kwam weer naast de andere koploper PSV.

Voorafgaand aan de Klassieker was het nog twijfelachtig of Koeman kon beschikken over Maxwell en Sikora. Een zere enkel en een zere knie bleken zondagochtend definitief de reden dat beide Ajacieden niet in actie konden komen. Koeman kreeg nog een teleurstelling te verwerken: Van der Meyde was grieperig en daarom evenmin inzetbaar. Trabelsi en Litmanen konden gelukkig wel spelen, net als keeper Stekelenburg. De trainer wilde ondanks de geblesseerde vleugelspelers niet afwijken van zijn systeem. Pienaar moest een beetje ´hangend´ op rechts spelen en het Rzasa lastig maken. Richard Witschge nam de positie in van Maxwell, Zlatan speelde als centrumspits.

Voor Koeman was het dus geen optimale voorbereiding. ,,De aanloop naar deze wedstrijd was onrustig. Pas gisteren kreeg ik inzicht in de beschikbaarheid van iedereen”, aldus de trainer. Ook Feyenoord had te maken met geblesseerden. Voor de Rotterdammers was het ontbreken van Van Wonderen een teleurstelling, de verdediger was zaterdag nog hoopvol over zijn inzetbaarheid, maar bleek toch niet voldoende fit te zijn.

Zoals het een Klassieker betaamt, schoten beide ploegen uit de startblokken. Het eerste kansje was voor de Amsterdammers. Na een voorzet van Zlatan in de derde minuut, legde Litmanen terug op Galásek, maar het passje was te zacht waardoor Feyenoord simpel kon uitverdedigen. Het bleek karakteristiek voor de beginfase van Litmanen, die toen de bal nog niet zijn wil kon opleggen.

Zo ook na 23 minuten. Litmanen nam in het zestienmeter-gebied de bal aan, draaide en schoot op de keeper. Te zacht en te onzuiver. Feyenoord werkte echter slecht weg, waardoor de bal bij Wamberto in zijn voeten kwam. De Braziliaan aarzelde niet en haalde schitterend uit. Alles wat Ajax was in de Kuip veerde op en vierde feest: 0-1.

Feyenoord werd af en toe ook gevaarlijk. Een aantal voorzetten vanaf rechts kon door de Ajax-defensie worden weggewerkt. Van Hooijdonk gleed een keer over een voorzet heen en Buffel miste eveneens een kans. Aparte aandacht was er voor de vrije trappen van Rotterdamse kant. Vreemd genoeg nam Pierre van Hooijdonk er slechts twee, waarschijnlijk omdat de bal toen op een schijnbaar perfecte plek lag voor de specialist. Beide pogingen strandden in de muur die zorgvuldig door de Ajacieden was neergezet. Paauwe meldde zich voor de spelhervattingen iets meer aan de zijkanten van het veld. Ook die leverden niet al te veel gevaar op.

Zlatan bewoog veel voorin en talloze voorzetten en passjes kwamen van zijn voeten. De spits was nauwelijks van de bal te krijgen. Dat vond ook coach Ronald Koeman: ,,Zlatan speelde zijn beste wedstrijd tot nu toe, ik vond hem heel goed.”

Pienaar moest even wennen aan zijn nieuwe positie, maar na zo´n tien minuten kwam de Ajacied meer in de wedstrijd. In de beginfase leed hij veel balverlies, later wisten de Zuid-Afrikaan en Zlatan elkaar geregeld te vinden. Gaandeweg werd de samenwerking steeds beter.

Dat was te zien bij de tweede goal van Ajax. Zlatan nam de bal aan op rechts, hield hem vast totdat Pienaar voor hem in het gat was gelopen, en passte toen slim. Pienaar snelde naar voren en legde terug op de vrijstaande Litmanen. Dit keer deed de Fin precies wat hij moest doen en was Zoetebier kansloos: 0-2.

De Amsterdammers waren in die fase Feyenoord volledig de baas. Hoewel Ajax voor rust nog zeker twee of drie kansen had moeten verzilveren, bleef er wel een keurige 0-2 op het scorebord bij de pauze.

Feyenoord moest wat terugdoen na rust en bracht twee wissels in. Tien minuten later leverde die verandering resultaat op. Ono passte op Kalou, die na een prachtige rush voorgaf. Geen Ajacied die er bij kon, wel Van Hooijdonk. Hij gleed de aansluitingstreffer binnen.

Ajax bleef op zoek naar de gaatjes die af en toe vielen in de Rotterdamse defensie. Zlatan was enkele keren dichtbij, vooral met een half zijwaartse volley vanaf links. De bal miste echter op een aantal meters het doel. Een dik kwartier voor tijd verliet hij het veld voor Mido. Koeman: ,,Hij gaf aan niet verder te kunnen. Dat was jammer, want ik wilde hem eigenlijk niet wisselen. Maar als iemand niet verder kan, kun je niet anders.” Even later werd ook Litmanen gewisseld. Yakubu was zijn vervanger.

Feyenoord liet zien over meer vrije trappen-specialisten te beschikken. Van Persie, na rust in het veld gekomen voor Pardo, legde twintig minuten voor tijd aan, zo'n 25 meter van het doel. Dit keer had Ajax geen antwoord op de inzet. De bal leek er mooi in te krullen, maar het latwerk van de goal stond de gelijkmaker in de weg.

Feyenoord begon aan te dringen. Van Hooijdonk en Kalou hadden allebei de gelijkmaker op hun schoen. Een keer voorkwamen de vingers van keeper Maarten Stekelenburg erger, een keer gleed de bal voorlangs. Ajax moest alle zeilen bijzetten. Zelfs de beide supportersscharen hadden even geen tijd meer voor elkaar, de spannende slotfase eiste alle aandacht op. In blessuretijd lieten de fans weer van zich horen, de clubliederen werden met de spanning in de kelen aangeheven. Pas in de allerlaatste minuut waren de meegereisde Ajax-supporters overtuigd van de drie punten en bezongen zij de Amsterdamse overwinning.

Na afloop van de wedstrijd zei Ronald Koeman niet in de piepzak te hebben gezeten. ,,In de eerste helft hebben we een aantal kansen laten liggen om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Daarna moesten we nog 45 minuten spelen en je weet dat Feyenoord dan gaat aanvallen. Wij moesten zorgen dat we zoveel mogelijk van de goal afspeelden. We zijn niet echt in de problemen gekomen, hoewel het ook 2-2 had kunnen worden.” Over het aantal blessures wilde Koeman tot slot nog een ding kwijt: ,,Nou ja, met al die problemen komen we er toch nog redelijk goed doorheen.”