Menu
Sterke band tussen Ajax en Oranje

Sterke band tussen Ajax en Oranje

Jasper Cillessen, Joël Veltman en Davy Klaassen zijn geselecteerd voor het Nederlands elftal dat op zaterdag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije speelt en drie dagen later de vriendschappelijke interland tegen Spanje afwerkt. Beide duels worden gespeeld in de ArenA. Het trio Ajacieden behoort tot een fraaie reeks Ajax-spelers die de eer van Oranje hebben verdedigd.

Klaassen is tot nu toe de 115de en laatste international die Ajax heeft geleverd. Gé Fortgens was op 19 maart 1911 de eerste ‘Ajacied’ die zich hulde in het tricot van Oranje. De Haarlemmer bleef uiteindelijk steken op acht interlands. Edwin van der Sar is met 130 interlands recordhouder. De huidige directeur marketing van Ajax verdedigde tot en met het seizoen 1998/1999 het doel van zijn huidige werkgever. Later speelde hij nog voor Juventus, Fulham en Manchester United.

Klaassen is behalve de laatst debuterende Ajacied ook degene met het minste aantal speeltijd; namelijk negentien minuten. Die vergaarde hij op 5 maart 2014, toen hij in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk (2-0 verlies) oud-Ajacied Wesley Sneijder verving. Uitgerekend Sneijder kwam, samen met Robin van Persie, het vaakst in actie op een WK: zeventien maal. Daarbij dient te worden aangetekend dat de Utrechter de meeste minuten speelde: 15.49 minuten. Op zijn eerste WK-toernooi in 2006 in Duitsland was Sneijder nog speler van Ajax en kwam hij tot vier wedstrijden alvorens Oranje werd uitgeschakeld door Portugal. Op de eindtoernooien van 2010 en 2014 stond hij bij respectievelijk Internazionale en Galatasaray onder contract. De 111-voudig international, die in 2007 Ajax voor Real Madrid verruilde, verzamelde 35 interlands als Ajacied.

Ajax-keeper Jasper Cillessen is sinds enige tijd de vaste doelman van Oranje. Ajax-keeper Jasper Cillessen is sinds enige tijd de vaste doelman van Oranje.

Ook wat betreft het aantal wedstrijden op een EK spant een oud-Ajacied de kroon: Van der Sar. De Zuid-Hollander trad liefst zestien maal aan op een Europees eindtoernooi. Van dat aantal speelde hij vier duels als doelman van Ajax, op het EK van 1996 in Engeland. Het restant verzamelde hij als keeper van Juventus, Fulham en Manchester United.

Ajax is sowieso goed vertegenwoordigd op alle lijstjes met internationals. Het huidige personeel van de Amsterdammers herbergt eveneens de nodige voetbalervaring. Trainer Frank de Boer bijvoorbeeld staat nog altijd op een tweede plaats met 112 interlands, al voelt de voormalige verdediger de hete adem in de nek van Sneijder, die een wedstrijd minder speelde. De Noord-Hollander reikte tot liefst 65 duels als Ajacied. Daarnaast vertegenwoordigde hij Oranje als speler van FC Barcelona (38x), Galatasaray (5x) en Glasgow Rangers (4x).

Ook directeur technische zaken, Marc Overmars, kan bogen op een imposante staat van dienst. De voormalige aanvaller van Go Ahead Eagles, Willem II, Ajax, Arsenal en FC Barcelona debuteerde in 1993 voor Oranje met een treffer in het WK-kwalificatieduel met Turkije: 3-1. Uiteindelijk zou de rappe buitenspeler daar nog 85 caps aan toevoegen. Tevens verscheen hij aan de aftrap op twee EK’s en WK’s.

En dan is er nog de huidige assistent-trainer en rechterhand van De Boer, Dennis Bergkamp. De vroegere virtuoos diende het Nederlands elftal 79 keer en maakte daarin 37 doelpunten. Daarmee staat hij op de vierde plaats achter Van Persie (49) en de oud-Ajacieden Patrick Kluivert (40) en Klaas Jan Huntelaar (38). Bergkamp bereikte deze statistieken in dienst van Ajax, Internazionale en Arsenal. Ook kwam hij uit op de WK-eindtoernooien van 1994 en 1998 in respectievelijk de Verenigde Staten en Frankrijk en de EK’s van 1992, 1996 en 2000 in Denemarken/Zweden, Engeland en eigen land.

Hoofd opleiding Wim Jonk speelde 49 interlands, waarin hij elf keer scoorde. De Volendammer deed dat namens Ajax, Internazionale, PSV en Sheffield Wednesday en op onder meer het EK van 1992 en de WK’s van 1994 en 1998. Naast eerdergenoemde oud-Ajacieden lopen er op jeugdcomplex De Toekomst nog tal van oud-spelers met een verleden in Oranje, zoals Jong Ajax-coach Jaap Stam en de techniektrainers Bryan Roy en Richard Witschge.

Wie de 116de Ajacied wordt die Nederland gaat vertegenwoordigen blijft nog even de hamvraag. Al liet bondscoach Guus Hiddink onlangs doorschemeren dat hij de jonkies Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer nauwlettend in de gaten houdt.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst