Menu
Sterker Jong Ajax blijft in Emmen steken op remise

Sterker Jong Ajax blijft in Emmen steken op remise

Jong Ajax heeft de tweede seizoenshelft hervat met een remise bij FC Emmen. De Ajacieden verzuimden een overwicht in balbezit en kansen in de score uit te drukken en moesten daardoor genoegen nemen met een punt (0-0). Che Nunnely viel in en maakte zijn debuut in het betaalde voetbal.

Vooraf was het even twijfelachtig of de wedstrijd wel doorgang kon vinden. Er lag in Emmen een aardig pak sneeuw, en toen de winterse buien zo'n twee uur voor de wedstrijd opnieuw hun intrede deden, werden de groundmasters van FC Emmen toch een beetje nerveus. Uiteindelijk kon de mat echter sneeuwvrij gemaakt worden, en ging de seizoenshervatting voor beide ploegen toch van start. 

Matthijs de Ligt draagt vanavond bij #JongAjax de aanvoerdersband �� #emmjaj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 januari 2017

De Ligt
Coach Marcel Keizer trof de nodige bekenden aan. FC Emmen is één van de drie competitiegenoten van Jong Ajax waar hij ook de scepter zwaaide. Telstar en SC Cambuur zijn de andere twee. Keizer had bij de eerste competitiewedstrijd van 2017 de beschikking over een zeer jonge ploeg. Symbool stond de 17-jarige Matthijs de Ligt, die door het dragen van de aanvoerdersband de jongste captain ooit in het betaalde voetbal werd. 

De eerste 35 minuten werd het publiek nauwelijks verwend en kregen de thuisblijvers, die gekozen hadden voor een avondje thuis dichtbij de verwarming, gelijk. Jong Ajax had het initiatief en veel meer balbezit, maar kwam aanvankelijk nauwelijks tot kansen. Dat veranderde in de 36e minuut, toen Deyovaisio Zeefuik een knappe rush in huis had en vervolgens Ezra Walian in stelling bracht. De als rechtsbuiten opgestelde aanvaller trof echter de paal. Een minuut later raakte Noussair Mazraoui opnieuw het houtwerk, ditmaal de bovenkant van de lat. 

Drie op rij De Jong
FC Emmen was tandeloos, maar kreeg op slag van rust toch de grootste kans van de eerste helft. Youri Loen weigerde echter volledig vrijstaand de trekker over te halen. In het tweede bedrijf ging Jong Ajax sterk van start, en kwam Frenkie de Jong tot driemaal toe in kansrijke positie. De spelmaker schoot eerst naast, en zag vervolgens tweemaal zijn inzet geblokt worden.

In de slotfase waren beide ploegen één keer dichtbij de volle buit. Emmenaar Cas Peters dacht met een diagonale kopbal doel te treffen, maar Carel Eiting bracht op de doellijn redding. Even later was Emmen-goalie Dennis Telgenkamp de reddende engel voor zijn ploeg. Hij redde katachtig op een schot uit de draai van Walian.

Opstelling Jong Ajax: Leeuwenburgh, Zeefuik, De Ligt, Bergsma, Savastano, Eiting, Dankerlui, De Jong, Walian, Sierhuis (70. Nunnely) en Mazraoui

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots/Cor Lasker