Menu
Sterkhouder Nouri: 'A1 speelt met flair'

Sterkhouder Nouri: 'A1 speelt met flair'

Net als het eerste elftal heeft ook Ajax A1 deze week Europese verplichtingen. Woensdag wacht de koploper van de Eredivisie voor A-junioren het thuisduel met Schalke 04 in de UEFA Youth League. De A-junioren van Ajax verdedigen een 3-2 voorsprong uit de heenwedstrijd. Middenvelder Abdelhak Nouri blikt vooruit.

Ajax A1 kende afgelopen vrijdag een goede generale met een eclatante 5-1 overwinning op de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Aanvoerder in dit duel was de 18-jarige Abdelhak Nouri, de lichtvoetige middenvelder die dit jaar normaliter voor Jong Ajax uitkomt. Voor toppers en Europese wedstrijden wordt de jeugdinternational overgeheveld naar de A1. Nouri was tegen Feyenoord samen met Donny van de Beek en Mauro Savastano één van de ‘ervaren’ jongens met al aardig wat Youth League-ervaring.

In de heenwedstrijd kreeg Nouri, die inmiddels zijn contract tot 2020 heeft verlengd, een goede indruk van de opponent: ,,Ze waren conditioneel sterk. Tegen het einde van de wedstrijd hadden ze nog veel
energie, al vond ik ons beter. Wij lieten de bal snel rond gaan. Daardoor konden zij het lange tijd niet belopen. Misschien spaarden ze hun energie wel voor later in de wedstrijd omdat ze wisten dat wij dan moe zouden worden. Verder is Schalke ook een fysiek sterke ploeg.”

Goede uitgangspositie

De Duitsers maakten in het Stimberg-stadion in Oer-Erkenschwick nog de laatste goal, al hadden Nouri, Matthijs de Ligt en Vaclav Cerny Ajax al op een 1-3 voorsprong gezet. Bij die 'Anschlusstreffer' bleef het, en zo heeft Ajax een goede uitgangspositie om de volgende ronde te bereiken. Een volgende ronde waarin waarschijnlijk de A-junioren van Spartak Moskou wachten, want zij versloegen het Azerbeidzjaanse Ravan met 4-0 in de heenwedstrijd.

Abdelhak Nouri heeft net als zijn leeftijdsgenoten Donny van de Beek en Vaclav Cerny zijn contract bij Ajax tot medio 2020 verlengd.
Abdelhak Nouri heeft net als zijn leeftijdsgenoten Donny van de Beek en Vaclav Cerny zijn contract bij Ajax tot medio 2020 verlengd.

Maar zo ver is het nog niet. Volgens Nouri zit er een groot verschil tussen een gewone competitiewedstrijd en een Europese wedstrijd: ,,Je speelt het hele jaar door competitie, dan is de beleving bijna altijd hetzelfde. Youth League is een soort Champions League, dat speel je niet iedere
week. De cultuur is anders, het spelsysteem is anders, de druk is hoger. Dat verandert soms wel de voorbereiding.”

Leren

Vorig jaar schitterden Nouri en zijn ploeggenoten in de poulefase van de Youth League tegen onder meer FC Barcelona en Paris Saint-Germain. Een onvergetelijke ervaring: ,,Dat was alleen maar genieten. Er waren in die wedstrijden zoveel leermomenten. Prachtig om te merken wat een wedstrijd op dat niveau je als jonge voetballer allemaal aan ervaring oplevert. Ik hoef de jongens wat dat betreft niet veel advies mee te geven, ze moeten er zelf van leren. Ze moeten het zelf meemaken en zelf beleven. Het was mooi om te zien met met hoeveel flair ze in de heenwedstrijd tegen Schalke speelden. Ze pakten het heel goed op.”

Woensdagavond dus de return, waar Ajax met mooi voetbal een resultaat wil halen: ,,Wij zijn Ajax, wij willen altijd mooi voetbal. Dat hoort gewoon bij ons. Maar het resultaat is natuurlijk belangrijker. Verlies je met een groter doelsaldo, dan lig je er gewoon uit.”

Tickets

Ajax A1 - Schalke 04 o/19 begint woensdag om 19:00 uur. Tickets voor het duel zijn 2,50 euro. Bestel je tickets via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst
Tickets Ajax A1 - Schalke 04 (Youth League)