Menu
Stichting BAN trekt kort geding in

Stichting BAN trekt kort geding in

Overleg tussen Ajax en Stichting BAN – een organisatie die zich onder andere inzet voor de bestrijding van antisemitisme in voetbalstadions – heeft er toe geleid dat het kort geding dat Stichting BAN tegen Ajax had aangespannen niet door gaat. Ajax en Stichting BAN zullen in de toekomst blijven overleggen over de bestrijding van antisemitische uitingen rond Ajax-wedstrijden.

Ajax treedt al vele jaren strikt en intensief op tegen alle racistische of anderszins kwetsende spreekkoren rond uit- en thuiswedstrijden van de club. Het beleid dat Ajax voert is gebaseerd op concrete gedetailleerde afspraken met belangrijke maatschappelijke partners, zoals de KNVB en voor de openbare orde verantwoordelijke instanties.

Aan het actief optreden tegen laakbare spreekkoren heeft Ajax onlangs een preventief aspect toegevoegd. Dat preventieve aspect is er met name op gericht antisemitische spreekkoren die zich in het verleden hebben voorgedaan vanuit de aanhang van sommige andere clubs te helpen voorkomen. Hierbij heeft Ajax aandacht voor het feit dat de bijnaam “Joden” die een deel van de aanhang van Ajax voor zichzelf gebruikt, mogelijk een rol speelt bij niet te excuseren verwerpelijke antisemitische spreekkoren van supporters van sommige andere clubs. In het licht van dit feit en het feit dat een deel van de bezoekers van Ajax-wedstrijden aanstoot neemt aan het enkele gebruik van de bijnaam - en zich daar door bedreigd voelt - meent Ajax dat het gebruik van de bijnaam “Joden” rond wedstrijden onwenselijk is. Daarbij heeft Ajax goede nota genomen van de intense emoties die dit kan oproepen en wil de club er voor zorgen dat iedereen op een normale manier de wedstrijden van Ajax kan bijwonen. Ajax wil een dialoog op gang brengen met de Ajax-aanhang die ertoe moet leiden dat uiteindelijk niemand door het gebruik van de naam meer gekwetst zal kunnen worden.

Directeur Jeroen Slop zegt hierover: ,,We willen dat iedereen nu echt begrijpt wat iedereen eigenlijk lang weet: een Ajacied is een Ajacied, omdat hij Ajax in zijn of haar hart draagt en de club door dik en dun steunt, niet meer en niet minder. Je ras, geslacht of geloof heeft daar helemaal niets mee te maken en dat is ook nooit zo geweest.”

Woordvoerder Hans Knoop van Stichting BAN zegt hierover: ,,Wij zijn blij bij Ajax begrip te hebben gevonden voor ons standpunt en daarom hebben wij besloten het kort geding tegen Ajax in te trekken.”