Menu
Stille krachten langs de lijn

Stille krachten langs de lijn

De ballenjongens zijn een even onopvallende als onmisbare schakel bij thuiswedstrijden van Ajax. Met tien man sterk zorgen ze ervoor dat er altijd weer snel een bal beschikbaar is. Traditiegetrouw zijn de ballenjongens jeugdspelers van Ajax. Ook zijn er altijd twee winnaars van de Jonge Schare langs de lijn te vinden. Ajax.nl liep tijdens Ajax - NEC een dag met de ballenjongens mee.

Veel profvoetballers zijn ergens in een ver grijs verleden ballenjongen geweest. Toch is het achteraf vaak lastig aan te wijzen wanneer spelers als Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en John Heitinga als ballenjongen in actie kwamen. Ook Floris Thoolen moet het antwoord schuldig blijven. De vaste stadionspeaker van Ajax houdt zich al zo’n twintig jaar met de hulptroepen langs het veld bezig. ,,Ik kan me nog goed herinneren dat Dave van den Bergh in 1992 ballenjongen was bij de UEFA Cupfinale tegen Torino in het Olympisch Stadion. Verder kan ik me geen specifieke gevallen voor de geest halen. Maar één ding is zeker: heel veel bekende voetballers zijn ooit een keer bij Ajax ballenjongen geweest.”

Ook deze zondagochtend melden een aantal profvoetballers in spé zich bij de hoofdingang van de Amsterdam ArenA. Samen met Thoolen begeven ze zich naar het kleedkamergebied waar ze allemaal voorzien worden van warme jassen en een korte instructie. ,,Zorg dat je scherp als een mes bent”, geeft Thoolen de ballenjongens mee. ,,En zorg dat je na de warming-up allemaal twee ballen per persoon in je bezit hebt. Op die manier kan je altijd snel een reservebal aangooien als de bal in de tribune verdwijnt.”

Jaap en Ruud Jong, de neven van Frank en Ronald de Boer. Jaap en Ruud Jong, de neven van Frank en Ronald de Boer.

Net als bij de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht levert de C-jeugd van Ajax deze zondag tegen NEC de ballenjongens. ,,Vroeger waren het vaak A-junioren, maar in de loop der jaren is de leeftijd langzaam naar beneden gegaan”, weet Thoolen. ,,De oudste jeugd heeft vaak nog andere dingen in het weekend te doen. Daardoor is de animo wat afgenomen. Gelukkig kunnen we iedere thuiswedstrijd over genoeg enthousiaste ballenjongens beschikken. Bij de kleinere wedstrijden moet je er soms nog een extra telefoontje voor plegen, maar zodra Ajax tegen Real Madrid of Manchester United speelt krijg ik zo 25 aanmeldingen binnen.”

De historie van ballenjongens bij Ajax gaat terug naar begin jaren ’90 toen er bij de wedstrijden in het Olympisch Stadion extra hulp nodig was om de vaart in het spel te houden. ,,In De Meer was dat niet nodig omdat de tribunes dicht op het veld zaten. Als de bal uitging, kwam hij meestal razendsnel weer terug”, zegt Thoolen, die na de jaren in het Olympisch Stadion de begeleiding van de ballenjongens in de Amsterdam ArenA voortzette.

De ballenjongens met de meeste wedstrijden achter hun naam zijn waarschijnlijk Jaap en Ruud Jong. De neven van Frank en Ronald de Boer hebben in de historie van Ajax ontelbare keren langs de lijn gestaan. Vanwege hun onvoorwaardelijke inzet mochten ze ook bij bijzondere gelegenheden in actie komen. Zo droeg de voetbaltweeling in 2005 het grote portret van de toen net overleden Rinus Michels bij Ajax - PSV het veld op. Een glansrijke voetbaltoekomst zat er voor de gebroeders Jong uiteindelijk niet in. Tegenwoordig behoren ze tot de selectie van De Zouaven, de club waar ook hun wereldberoemde neven ooit groot werden.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De ballenjongens van Ajax zijn altijd afkomstig uit de jeugdopleiding. De ballenjongens van Ajax zijn altijd afkomstig uit de jeugdopleiding.
De ballenjongens bij Ajax zijn in de loop der jaren steeds jonger geworden. De ballenjongens bij Ajax zijn in de loop der jaren steeds jonger geworden.