Menu

Stinkende best doen voor een basisplaats

Voorafgaand aan de persconferentie die Koeman woensdagmiddag gaf, liep Richard Witschge als vanouds door de perskamer van Ajax. Hij lachte, schudde handen en stond journalisten te woord. Het is de derde keer dat de Ajacied op zijn oude nest terug kwam.

Witschge kwam als junior naar Ajax. In 1992 vertrok hij naar Barcelona. Via een aantal Europese omzwervingen keerde hij in 1996 weer terug en na afgelopen seizoen verhuurd te zijn geweest aan het Spaanse Alavés, meldde hij zich woensdagochtend voor de derde keer bij de Amsterdamse club. De enige in de selectie die hij niet kent is Van Damme, alle overige Ajacieden kende hij al van vorig jaar.

Witschge: ,,Ik vind het leuk om weer terug te zijn, het gevoel is hetzelfde. Mijn ervaring heb ik voor op de meesten van de spelersgroep, maar ik dien eerst goed te presteren, anders heb ik aan die ervaring ook niets".

,,Ik moet concurreren met Maxwell op het linkermiddenveld. Ik denk zelf dat ik ook in het midden kan spelen, maar voor die plaats kom ik in principe niet in aanmerking. Ik ga spelen zoals altijd, zoveel mogelijk voor het team. Ik zal alleen wat meer coachen in het veld."

Witschge gaat er vol tegen aan het komende seizoen. ,,Ik voel me heel erg goed en ben erg gedreven. Als je die drijfveer niet meer hebt, moet je namelijk stoppen met voetbal. Volgend jaar gaan we Champions League spelen, dat is het mooiste wat er is. Ajax heeft het vorig seizoen goed gedaan, beter kan het eigenlijk niet. In de competitie en de beker moeten we weer proberen zo hoog mogelijk te eindigen", geeft Witschge zijn doelstellingen aan.

Witschge staat eveneens positief tegenover trainer Ronald Koeman. ,,Ik zie het erg zitten met Koeman, ik heb nog met hem gevoetbald. Als mens heb ik hem hoog zitten, hij is iemand met wie je altijd kan praten. Of ik verwacht dat ik veel zal spelen? Dat weet ik niet. De trainer bepaalt elke wedstrijd opnieuw met wie hij gaat spelen. Als voetballer moet je je daar bij neerleggen. Ik moet in ieder geval mijn stinkende best doen om een basisplaats te veroveren."

Iemand die ook erg gedreven is voor het komende seizoen is Johnny Heitinga. Afgelopen seizoen kwam de verdediger na de winterstop nauwelijks meer in actie door een slepende knieblessure. Heitinga trainde door in de vakantie, met bal, en is nu weer helemaal fit voor de voorbereiding. Het was niet zozeer het feit dat hij weer fit is, als wel zijn haardracht, een soort hanenkam, die opviel. Veel naar het WK gekeken misschien? ,,Nee hoor, en ik wil hiermee ook niet op Beckham lijken! Hij heeft trouwens langer haar aan de zijkanten, ik niet. Dit is gewoon de Johnny-look", grapte de jongeling, die opgelucht is dat hij helemaal fit is.

Een andere jongeling die zich volgend seizoen in de kijker moet spelen is Jelle van Damme. De jeugdinternational mist echter een belangrijk deel van de voorbereiding omdat hij is geselecteerd voor het Belgische elftal tot 19 jaar. ,,Wij moeten ons op 15 of 16 juli melden voor het EK in Noorwegen. Daar spelen we tegen Engeland, Ierland en nog zo'n ploeg, Schotland geloof ik." Als we dat even checken blijkt het niet Schotland, maar Duitsland te zijn die in de loodzware poule van België zit. ,,Ik ben tot het einde van de maand weg. Dat is jammer, maar ik kan het niet afzeggen."

,,In het Belgisch team speel ik geen linksback, zoals bij Ajax. Daar sta ik links op het middenveld. Natuurlijk heb ik veel naar het WK gekeken, ook tijdens mijn vakantie op Ibiza. Ik lette vooral op de linksbacks en vooral Roberto Carlos vind ik erg goed. Verdedigend is hij misschien niet de beste, maar offensief is hij zo goed."

Dat spelletje ligt Van Damme zelf ook wel. In de voorbereiding zullen we dat zeker nog een aantal malen mogen aanschouwen.