Menu

Stormachtig strandweer

Voor de zesde keer dit seizoen begaf de selectie van Ajax zich op de ochtend van een Champions-Leaguedag naar het strand van Noordwijk.

Olympique Lyonnais, Rosenborg BK, Internazionale, AS Roma, Arsenal en dinsdagavond Valencia. Een heerlijk zonnetje, snijdende kou of zoals deze dag storm en regen. Niets kon de Ajacieden ervan weerhouden om 's ochtends om elf uur stipt de trap van hotel Huis ter Duin af te dalen en aan de traditionele strandwandeling te beginnen.

Tijdens de wandeling geven de trainers korte aanwijzingen aan sommige spelers. Wat wordt er gezegd? Misschien iets in de trant van: 'je speelt vanavond tegen die en die, en pas op zijn linkerbeen, want daarmee kan hij...'

De spelers lopen in groepjes te praten, of wandelen alleen en lijken met hun hoofd al volledig bij het belangrijke duel van de avond. ,,Hoe win je een kopduel van John Carew?''

Gelukkig, een beetje afleiding. Voor een aantal spelers duurt zo'n wedstrijddag lang. Dappere vissers staan tot aan hun middel in de woeste zee en een paar Ajacieden gaan langs voor een praatje.

Voor twee spelers betekent de wedstrijd tegen Valencia een hernieuwde kennismaking met de Champions League. John O'Brien en Rafael van der Vaart moesten door slepende blessures een aantal Europese duels aan zich voorbij laten gaan.

Rafael van der Vaart was er wel bij toen Ajax in het Mestalla Stadion in Valencia de stormloop van de thuisploeg doorstond. Uit de pass van de middenvelder scoorde Zlatan Ibrahimovic een dure treffer.

O'Brien maakte alleen de eerste groepswedstrijd in de eerste ronde mee. De Amerikaan was de linksachter toen Ajax met 2-1 won van Olympique Lyonnais.

Negentien spelers, er moet er nog eentje afvallen voor het duel tegen Valencia, en de technische en medische staf lopen tegen de wind in over het strand van Noordwijk. Na een tijdje buigt de groep af en lopen de Ajacieden de boulevard op, waar een kopje koffie wacht. Dan is de wandeling voorbij en begint het aftellen. Dinsdagavond, kwart voor negen, Ajax - Valencia. Wordt het de avond van Van der Vaart/Zlatan of van Aimar/Carew?

Hopelijk komt Ajax nog twee keer wandelen op het strand van Noordwijk.